Mire figyelj a céges videóbeszélgetések alatt? Illetlennek tűnik, ha ezekre nem ügyelsz
Bizonyos íratlan szabályokat az online meetingek során is fontos betartani.

videobeszelgetes cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság egyre több megbeszélés tevődik át az online térbe. A netes meetingek sokkal kényelmesebbnek, egyszerűbbnek és lazábbnak tűnhetnek elsőre, mint a személyes találkozások, ám itt is van néhány íratlan illemszabály, amit ajánlott betartani.

Ha azt szeretnéd, hogy ne tűnj illetlennek, ne zavard a többieket, és azok szemében is szimpatikussá válj, akikkel a laptopon keresztül beszélsz először, akkor a következőkre mindenképpen ügyelned kell.

Pontosság és előkészületek

Mivel a videós meetingek kötetlenebbnek látszanak, sokan nem figyelnek eléggé a pontosságra, ez azonban hatalmas hiba. Igen kellemetlen, ha csak akkor csatlakozol a csoporthoz, amikor már belekezdtek a téma megtárgyalásába, hiszen ekkor vagy lemaradsz a fontos dolgokról, vagy pedig újra el kell mondaniuk neked mindazt, amiről addig szó volt. A későket általában illetlennek, antipatikusnak tartják a többiek, így érdemes pontosan akkor belépned, amikor azt kérik, hogy ne hátráltasd a kollégákat. Legalább tíz perccel a kezdés előtt pedig ellenőrizd le, hogy működik-e rendesen a hangszóró, a kamera, illetve iktass ki minden zavaró tényezőt, hangot a háttérből. És ha lehet, ne az ágyból jelentkezz be a munkatársakhoz.

Köszönés és bemutatkozás

A helyzet személytelensége miatt sokan csak csendben becsatlakoznak a beszélgetéshez, pedig az online meetingeken sem illik köszönés nélkül felbukkanni. Mindig üdvözöld hangosan, érthetően a többieket, vagy ha barátiasabb a légkör, egy integetés is megteszi. Ezenkívül lényeges, hogy amennyiben olyan résztvevő is akad, akivel addig sosem találkoztál, mielőtt beszélni kezdenél, mutatkozz be, hogy tudja, ki vagy, és miben fordulhat hozzád. Elég, ha röviden elmondod a nevedet és a pozíciódat.

A beszélgetés és a kérdések menete

Személyesen könnyebb megtárgyalni mindent, hiszen mindenki hallja és látja, ki tesz fel kérdést, ki kihez szól, azonban az online kommunikáció esetében ez a rész jóval nehézkesebben megy. Éppen ezért fontos, főleg a csoportos konferenciák során, hogy sose szakítsd félbe kérdésekkel, észrevételekkel azt, aki beszél, mert ez rendkívül udvariatlannak hat. Akkor szólalj csak meg, amikor már elmondta a mondandóját, amennyiben pedig észrevételed lenne, vagy valamit javítani, kiegészíteni szeretnél, kézfeltétellel jelezd, hogy hozzászólnál a témához. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne maradjon el a szemkontaktus

Laptopon keresztül lényegtelennek tűnhet az, hogy ki hova néz, azonban ez nem így van. Nagyon is fontos másoknak, hogy valóban figyelsz-e rájuk, vagy épp mással foglalkozol. Ezért is illik „tartani a szemkontaktust”, ami jelen esetben azt takarja, hogy nézni a monitort, illetve a kamerát. Udvariatlanságnak hat, ha látják, hogy teljesen máshova pillantgatsz, vagy hogy mást csinálsz a laptopodon, az pedig még inkább, ha a megbeszélés során el-el mászkálsz a laptopodtól. 

A testbeszéd minimalizálása

Bár a testbeszéd élőben segíthet a kommunikációban, a videókonferenciák során a szakértők szerint inkább zavaróak az erőteljes kézmozdulatok. Persze, nem baj, ha gesztikulálsz egy picit, csak ügyelj arra, hogy ne olyan mértékben, mintha személyes találkozón lennél, ezzel ugyanis eltereled a figyelmet a mondandódról. 

Mindezek mellett pedig ne feledkezz el a háttérről és az öltözékedről sem: lehetőleg ne látszódjon semmiféle rendetlenség a lakásban a kamerán át, és olyan felsőt vegyél fel, amiben nem bánnád, ha akár az irodában is látnának a kollégáid.

Így mutat vonzóbbnak a testbeszéd

Joe Navarro testbeszédszakértő szerint az egyes testtartások képesek vonzóbbnak láttatni valakit mások szemében, így nagy segítségére lehetnek annak, aki szeretné meghódítani a kiszemeltjét, vagy a randevúk során szeretne pozitív benyomást tenni a partnerére. A következő apróságok tudományosan bizonyítottan beválnak: ha ezeket alkalmazza valaki, sokkal csábítóbbnak, szexibbnek és szimpatikusabbnak látják majd az emberek.

Ezt is szeretjük