„A legjobb, ami történhet, az az, hogy a nők elkezdtek beszélni” - Van, ahol büntethető lesz az utcai zaklatás is
Nők százezrei vallottak az őket ért szexuális zaklatásról, aminek szerencsére meg is lett a hatása.

utcai zaklatas cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Harvey Weinstein-ügy kirobbanása óta rengeteg külföldi sztár vallotta be, hogy őt is molesztálták már, köztük például Gwyneth Paltrow vagy Angelina Jolie. De itthon sem hallgattak a hírességek: Papadimitriu Athina után már Sárosdi Lilla, Sándor Erzsi és Lovasi András felesége, Földes Eszter is a nyilvánosság elé állt megrázó történetével.

A napokban pedig elképesztően sok hétköznapi ember is elmesélte vagy jelezte, hogy őt is molesztálták, ugyanis az egész internetet ellepte a #metoo hashtag, amivel nők és férfiak azt vallják be, hogy őket is érintette a súlyos probléma.

Egyre több nő vall a zaklatásról

A mozgalom már az egész világon elterjedt, és Franciaországban is nők százezrei osztották meg az őket ért zaklatásokat a Twitteren Sandra Muller újságíró felhívására, aki azt kérte, hogy a #balancetonporc - add ki a disznódat - hashtag alatt írják le a név és a részletek megadásával, hogy ki volt a szexuális zaklatójuk a munkahelyükön.

- Egy főszerkesztő, országos rádió, szűk folyosó, torkon ragadott, egy nap ágyba viszlek, akarod, vagy sem - mondta egy nő.

szexualis zaklatas

 - Munkavégi ünnep, harminc ember, három férfi megfog, nekem esik, simogat énekelve. Mindenki nevet - ilyen és ehhez hasonló történetek mellett nagyon sok nő a mindennapi életben, az utcán vagy a tömegközlekedési járműveken megélt molesztálásokról számolt be.

- Nagyon örülök, hogy a nők beszélnek. Talán ez egy olyan rossz, ami a jó érdekében történik - mondta hétfő délután Brigitte Macron, a francia államfő felesége egy iskolai látogatáson. A francia first lady este egy színházi előadásra látogatott el, ahol Andréa Bescond színésznő az ellene elkövetett szexuális erőszak alapján hozott létre egy előadást.

- Elég volt. Úgy gondolom, hogy ennek nagyon gyorsan véget kell vetni. A legjobb, ami történhet, az az, hogy a nők elkezdtek beszélni. Nagyon bátrak, hogy megteszik. Tényleg arra biztatom őket, hogy törjék meg a csendet. Ez fantasztikus - mondta az előadást követően Brigitte Macron a BFM hírtelevízióban a Twitteren megjelent közel 300 ezer tanúvallomásra utalva.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az előadásra a francia elnök feleségét a kormány több tagja is elkísérte, köztük Nicole Belloubet igazságügyi miniszter - aki feljelentésre ösztönzött minden szexuális molesztálás által érintett nőt - és Marlene Schiappa, a nők és férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár, aki a szexuális zaklatás elleni büntetéseket megszigorító törvényjavaslatot készít elő.

Büntethetik az utcai zaklatókat

A 2018-ban a nemzetgyűlés elé kerülő tervezet célja, hogy a szexuális zaklatás jelenleg húsz éves elévülési idejét legalább harminc évre hosszabbítsa, és megszabja azt a korhatárt, mely alatt egy gyerekről nem feltételezhető, hogy beleegyezéssel történt szexuális kapcsolat. Ez utóbbira azért van szükség az államtitkár szerint, mert a közelmúltban szexuális visszaélés, és nem nemi erőszak miatt ítéltek el egy 28 éves férfit, arra hivatkozva, hogy a 11 éves áldozata beleegyezett a kapcsolatba.

utcai zaklatas

A francia kormány törvénytervezete bevezeti az utcai zaklatás bűncselekményét, mely jelenleg jogilag meghatározatlan területnek számít a csábítás, a szexuális zaklatás és a nyilvános sértegetés kategóriája között. A tervezet alapján az utcai zaklatás szabálysértésnek minősülne, és egy zaklatót tettenérés esetén a rendőrség helyszíni bírsággal sújthatna. A francia sajtóban heves vita folyik arról, hogy kikényszeríthető lenne-e ez az intézkedés, de jogi szakértők szerint közterületen is megkülönböztethető a zaklatás és a beleegyezéssel történő kapcsolatfelvétel közötti különbség. A kormányzat egy munkacsoport bevonásával országos konzultációt kezdeményezett a kérdésben.

- Az a cél, hogy a társadalom újradefiniálja, hogy mit fogad el, és mit nem  - hangsúlyozta az államtitkár. Franciaországban a feminista szervezetek üdvözlik, hogy végre vita alakult ki, miután a hivatalos adatok szerint - leszámítva a zaklatásokat, molesztálásokat és beszólásokat - minden hetedik nő legalább egyszer szexuális erőszak áldozata életében. 

zaklatas

Ez pedig csak igazán akkor lesz büntethető, ha a nők legyőzik szégyenüket, és elkezdenek beszélni - hangsúlyozzák az illetékesek. Isabelle Adjani színésznő szerint a zaklatók egyik kedvenc fegyvere, hogy a csábítási játékra hivatkozva összemossák a csábítást és az erőszakig terjedő zaklatást.

- Amikor egy nő nemet mond, akkor az nemet jelent - mondta a színésznő. 

Ezt is szeretjük