Alvásmegvonás és teljes elzártság - Így telik a magyar űrhajósok pszichológiai kiképzése

Az űrhajósok komoly fizikai és lelki megpróbáltatásokon esnek át a kilövés előtt.

Az űrhajósok pszichológiai kiképzése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A leendő űrhajósoknak szigorú feltételeknek szükséges megfelelniük, hiszen az űrben problémák esetén hatalmas nyomás alatt kell a legmagasabb szinteken teljesíteniük.

Az esetleges kihívások mellett szeretteik hiánya és a radikálisan megváltozott életkörülmények is komoly terhet rónak rájuk.

Az űrhajósok pszichológiai kiképzése

Mindezek miatt az űrhajósok nemcsak fizikai, de komoly mentális kiképzésen is részt vesznek indulásuk előtt. Egy ilyen tréninget fejezett be négy magyar űrhajós, akiket hat napig izoláltak a külvilágtól. A HUNOR – Magyar Űrhajós Program Facebook-posztjából kiderült, a fiatal asztronauták sikeresen végezték el a csaknem egyhetes, komoly megpróbáltatásokkal teli kiképzést.

GettyImages-BD5787-001
Fotó: John Lamb / Getty Images Hungary

Annak érdekében, hogy a pszichológiai hatás hiteles legyen, a résztvevőket a külvilágtól és a külső hatásoktól teljesen elzárt helyen, izolálva tartották, a HUNOR-program, a Terrorelhárítási Központ és a Semmelweis Egyetem szakértőinek szervezésében.

Az űrhajósoknak egy 48 négyzetméteres konténerben kellett tartózkodniuk, ahol a szakemberek a feladatok elvégzéséhez olyan környezetet és feltételeket teremtettek, amilyen a Nemzetközi Űrállomáson is várja majd őket. A tudományos kísérletek modellezését külön munkaterületeken végezték, a közösségi tér pedig az étkezés és a fizikai edzés helyszíneként szolgált. Külön alvókörlet és hangszigetelt pszichológiai szoba is kialakításra került.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A leendő űrhajósok egy sor gyakorlati feladatot hajtottak végre, így kellően felkészülhettek az űrutazásra. Olyan tudományos feladatokat szimuláltak, mint gyógyszer- és anyagtudományi kísérlet, 3D-nyomtatás, illetve a rádiótechnikai és áramlástani folyadékkísérlet.

A jelöltek dolgát tovább nehezítették különböző bizonytalansági és vészhelyzeti elemekkel, és a másodperc töredéke alatt kellett döntéseket hozniuk. Az űrhajósok parancsnoka koordinálta a feladatokat, figyelte a jelöltek mentális állapotát, továbbá az alvásmegvonásra és stresszhelyzetre adott reakciókat. A szakemberek kamerák segítségével a nap 24 órájában figyelték a pszichológiai és fizikai állapotukat.

Egyszerű pszichológiai trükk, amivel kiderítheted, mit gondol rólad a másik - Csak egy pohár kell hozzá

Szavak nélkül megtudhatod, hogyan érzi magát a másik a társaságodban.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük