Így reagálj, ha valaki udvariatlanul beszél veled - Az etikettszakértő szerint ez mindig működik

A szakértő szerint nem az agresszív, sértő visszavágás a legjobb választás. Ezzel a válasszal megleped majd a másikat.

kollegak cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Udvariatlan reakciókkal, beszólásokkal sajnos mindenki szembesül élete során, viszont mindenki más és más módon kezeli őket. Van, akiről egyszerűen leperegnek a bántó szavak, és nem is reagál rájuk, míg mások napokig emésztik magukat a hallottakon, és olyanok is vannak, akik még idegenekkel is vitába elegyednek, ha olyan hangnemmel találkoznak, amit bántónak találnak.

Sokszor nem érdemes jobban belemélyedni egy vitába, és az sem biztos, hogy jó, ha felveszed a másik stílusát. A Harvardon végzett etikettszakértő, Sara Jane Ho szerint mindössze két szóval is lefegyverezheted: úgy véli, ez a válasz mindig beválik.

Így reagálj, ha udvariatlanul beszélnek veled

A szakértő szerint a sértő, udvariatlan vagy pimasz mondatokat kedvességgel kell lereagálni. Ő az elegáns, visszafogott és kifinomult válaszokban hisz, és mindenkinek azt javasolja, hogy a következő kérdést tegye fel ilyenkor: „Minden rendben?” Nem muszáj persze mindig ezt mondani, az is opció, hogy „Minden rendben van veled?” vagy éppen, hogy „Jól vagy?” 

Sara Jane Ho szerint ez akkor a legjobb, ha egy barátod, ismerősöd vagy kollégád mond valamit neked, és ő is mindig így reagál. Ezek a mondatok azt jelzik, hogy még ha nem is vetted magadra, nem vetted személyeskedésnek a megjegyzést, akkor sem igazán értékelted. Hozzátette, hogy a hangnem is fontos, ne legyen túl számon kérő vagy éles, inkább barátságosan tedd fel a kérdést. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A szakértő elárulta, ő sosem veszi fel a másik stílusát, sosem vág vissza sértően, inkább megpróbálja udvariasan kordában tartani, korlátok közé terelni az illetőt. Hivatalosabb környezetben viszont lehet, hogy egy kicsit formálisabb válaszra, megfogalmazásra van szükség. Ő úgy érzi, néha, ha az emberek durvák, jobb nem is válaszolni és nem belelovalni magunkat a szituációba.

És ami még szerinte fontos: akármi is történik, ne hagyd, hogy ez befolyásolja a hangulatodat.

„A legnagyobb hatalom az, ha megmutatod, hogy a másik embernek nincs hatalma feletted” - mondta.

Olvasd el, hogyan vágj vissza frappánsan a kötözködő embereknek!

Limpár Imre tréner, tanácsadó szakpszichológus szerint ezekkel a mondatokkal úgy lehet a kötözködőket leállítani, hogy azok nem értik majd, mi is történik.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük