7 mondat, amit a magas érzelmi intelligenciájú emberek sokat használnak - Tőled gyakran hangzanak el?

A magas érzelmi intelligenciájú emberek viselkedése sok mindenben eltér másokétól. Ezeket a mondatokat például csak ők használják rendszeresen.

A magas érzelmi intelligenciájú emberek mondatai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas érzelmi intelligenciájú emberek képesek azonosítani, átérezni, megérteni és jól lereagálni mások érzelmeit, így könnyebben is kapcsolódnak hozzájuk. Az EQ segít a kapcsolatok kiépítésében és megerősítésében, a konfliktusok könnyebb feloldásában, és a munkával való elégedettséget is növeli.

Akinek kiemelkedő a szintje, az sok szempontból másképp viselkedik, másképp beszél, mint az átlag. A következő mondatokat például csak a magas érzelmi intelligenciájú személyek használják rendszeresen. 

A magas EQ-jú emberek gyakori mondatai

„Tudnál erről bővebben mesélni?”

Akiknek alacsony az EQ-juk, azok gyakran csak önmagukkal, a saját életükben történt eseményekkel törődnek. Akiknél viszont magasabb, azokat valóban érdeklik a környezetükben élők érzelmei és mondandója. A beszélgetések során jellemző, hogy olyan kérdéseket tesznek fel, melyekkel ösztönzik a kommunikációt, és elérik, hogy a beszélgetőpartnerük jobban megnyíljon. Ezáltal könnyen közelebb kerülnek az emberekhez.

„Milyen érzéseid vannak ezzel kapcsolatban?”

Tudják, mennyire fontos, hogy éreztessék másokkal, hogy elismerik, megbecsülik és támogatják őket, ezért odafigyelnek, és időt szánnak rájuk. Ha valami nehézségről, kétségekkel teli helyzetről, döntési problémákról van szó, mindig megkérdezik a beszélgetőpartnert, miként érez a témával kapcsolatban. Így nemcsak közelebb kerülnek egymáshoz, hanem a megoldásra, a helyes válaszra is rávezetik őt.

„Sajnálom”

A magas érzelmi intelligenciájú személyekben megvan az egészséges alázat, és nem ódzkodnak elismerni, ha valamiben hibáztak. Hajlandóak bocsánatot kérni, bevallani, ha valamit elrontottak, hiszen tudják, hogy ez nem von le az értékükből - sőt, sokkal inkább csak hozzáad. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

„Remek munka!”

Tisztában vannak azzal is, mennyire fontos elismerni és értékelni mások munkáját, tetteit. A dicséret pozitív, inspiráló közeget teremt, és motiválja az alkalmazottakat. Ráadásul, ha valaki értékeli az embereket, az azt eredményezi, hogy őt is jobban értékelik majd.

„Köszönöm”

Az emberek egyre inkább hajlamosak elfeledkezni arról, hogy köszönetet mondjanak másoknak. A munkahelyeken pedig még ritkább, hogy a vezetők megköszönjék alkalmazottjaik erőfeszítéseit. A köszönöm szó az udvarias viselkedés alapvető része, és rendkívül fontos az emberi kapcsolatokban. Akinek pedig magas az EQ-ja, az nagyon jól tudja ezt.

baratnok beszelgetes
Fotó: Morsa Images / Getty Images Hungary

„Megértelek”

Ha valaki elmondja a másiknak, hogy megérti őt, akkor tökéletes közeget teremt az együttműködéshez, csapatmunkához és a szorosabb kapcsolat kialakításához. A hasonló kifejezések nyitottságot, megértést, odafigyelést és partnerséget sugallnak, ezért közelebb hozzák egymáshoz az embereket.

„Örülnék, ha elmondanád a véleményedet erről”

A magas EQ-jú emberek nemcsak hogy valóban kíváncsiak mások véleményére, de azt is tudják, mennyire fontos, hogy kikérjék a tanácsukat. Ez büszkeséget, illetve az elismertség érzését ébreszti mindenkiben, és azt üzeni nekik, hogy tényleg számítanak ők és a mondandójuk is.

Töltsd ki a világ legrövidebb IQ-tesztjét!

A pszichológus által kifejlesztett IQ-teszt mindössze három kérdésből áll, de egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik.

3 kérdés, ami megmutatja, mennyire intelligens valaki – Hány helyes válaszod lett?

A pszichológus által kifejlesztett IQ-teszt mindössze három kérdésből áll, de egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük