Honnan tudhatod, hogy megtaláltad a tökéletes partnered? A pszichológus összefoglalta a legfőbb jeleket
A szakember szerint ezek kellenek a jól működő párkapcsolathoz.

GettyImages-840432092
beauty and style
Top olvasott cikkek

A párkapcsolat során a felek időről időre eltöprengenek azon, hogy vajon valóban azzal a partnerrel vannak-e együtt, aki a lehető legtökéletesebb a számukra. Ezekre a gondolatokra, kérdésekre ráerősítenek a hollywoodi romantikus filmek is, amelyek még mindig azt közvetítik, hogy létezik egy nagy ő, akivel a kezdeti bonyodalmak után garantált a fényes jövő. 

A szakértők szerint nem az egyetlennek hitt lelki társ keresése a lényeg, hiszen mindenkire több ember vár a világban, akivel kifejezetten jól működő párkapcsolatot tud kialakítani. Fontosabb a megfelelő partner megtalálása, akivel vállat vállnak vetve lehet megtapasztalni az élet nagy pillanatait és a hétköznapokat egyaránt. Ahhoz pedig, hogy ez sikerüljön, a pszichológus szerint a következő jelekre érdemes figyelni a kapcsolatban.

5 jel, hogy a megfelelő emberrel vagy

Margaret Paul párkapcsolati szakértő, pszichológus szerint az igazán jól működő kapcsolatok több dolog miatt is sikeresek, de van néhány olyan tényező, ami egyenesen elengedhetetlen hozzájuk, és ha az ember mélyen magába néz, megvizsgálja a saját érzéseit, gondolatait, el tudja dönteni, hogy mindez megvan-e a párja és közötte. Lényeges, hogy a nagy ő mítosza által sugalltakkal ellentétben a feleknek a mindennapok során dolgozniuk kell a kapcsolatukon. 

Fejlődésre való nyitottság

A fejlődésre, tanulásra való nyitottság talán az egyik legfontosabb összetevő a párkapcsolatokban. A konfliktusok, kisebb-nagyobb összezörrenések kivédhetetlenek, így nagyon nem mindegy, hogy utána a pár tagjai le tudják-e vonni belőlük a megfelelő következtetéseket, és képesek-e tanulni a helyzetből. Ha úgy érzitek, ez nektek megy, akkor a szerelmetekre és rátok nézve is építő jellegűek lehetnek a vitás szituációk. Amennyiben viszont akár csak az egyikőtök nem akar, vagy nem tud fejlődni, félő, hogy a kapcsolatotok hosszú távon nem fog működni.

Közösen vallott értékek

Lehet, hogy az ellentétek egy-két dologban vonzzák egymást, de több mint valószínű, hogy ha az élet nagy kérdéseiről teljesen másképp gondolkodtok, az bizony alááshatja a kapcsolatotokat. Legyen szó a jövőbeni tervekről, a gyereknevelésről vagy akár a politikáról és a vallásról, semmiképp sem árt, ha legalább nagy vonalakban hasonló nézeteket vallotok. Különben fennáll annak is a veszélye, hogy az egyikőtök túl határozottan akar nyomást gyakorolni a másikra, így terelgetve őt a saját álláspontja felé. Ha viszont egyeznek az értékek és a látásmód, az remek alap.

Vonzalom 

A szexuális vonzalom egyáltalán nem lebecsülendő tényező, különösen a kapcsolat első fél évében érdemes rá figyelni - vallja a párkapcsolati szakértő. Amennyiben ez a kezdetekkor nincs meg, kicsi rá az esély, hogy az évek során fejlődni fog. A szexuálisan nem kielégítő kapcsolat viszont az esetek többségében nem bizonyul fenntarthatónak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Függetlenség

Remek dolog, ha vannak közös hobbijaitok, amivel szívesen foglalkoztok a szabadidőtökben. Ha a felek nyitottan, tanulásra, fejlődésre készen léteznek a kapcsolatban, előbb-utóbb a másik érdeklődési köre felé is minimum tisztelettel, de sok esetben élvezettel fordulnak majd. Ám nagyon fontos, hogy a szerelmeseknek nem kell minden egyes pillanatot együtt tölteniük, jó, ha vannak barátaik, akikkel például megoszthatják a hobbijaikat. Az egymással való törődés része az is, ha némi levegőt is hagytok a másiknak. 

Elfogadás

Az élet állíthat olyan helyzetek elé, amikor a másik szeretete kihívást jelent. Sokkal könnyebb felülemelkedni a pillanatnyi negatív érzelmeken, ha közben tiszta szívvel szereted, elfogadod, és magadhoz közel állónak érzed a másik lényének lényegi sajátosságait.

Melyik ölelés mit mond el a kapcsolatról?

A párkapcsolatokban még kifejezőbbek a pillantások és az érintések. Képesek olyan dolgokat, üzeneteket és érzelmeket elmondani, melyeket sokan nem öntenek szavakba.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük