3 dolog, ami nélkülözhetetlen a valódi szerelemhez: a pszichológus szerint csak így lehet boldog egy kapcsolat

Három összetevő szükséges a teljes, mély szerelemhez a pszichológus elmélete szerint.

boldog par

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rengeteg szakértő próbálta megfejteni az örökké tartó szerelem titkát. Persze, sajnos egyértelmű receptje nincsen, ám a hosszas vizsgálatok rengeteg érdekes információt feltártak az emberi kapcsolatokról. 

Egy neves pszichológus teóriája szerint a valódi, mély érzelmi kötelékhez három fő tényező szükséges, melyek megalapozzák a boldog viszonyokat is.

A szerelem háromszögelmélete

A Mind Body Green oldalán Kristie Overstreet pszichoterapeuta és szexológus, valamint Lexx Brown-James házassági és családterapeuta segítségével magyarázták el, és fejtették ki részletesebben a modellt. Robert J. Sternberg amerikai pszichológus a ’80-as években dolgozta ki a szerelem háromszögelméletét, mely szerint ennek az érzésnek három fő összetevője van: az intimitás, a szenvedély és az elköteleződés. Ha mindegyik egyformán megvan, akkor jön létre a teljes, tökéletes szerelem.

Az intimitás a közelséget, a bensőségességet, a kötődést, az összekapcsolódást és a teljes bizalmat egyaránt takarja. Ezenkívül beletartozik még a felek kommunikációs készsége, illetve az, hogy képesek-e feltárni magukat a másik előtt, megosztják-e egymással érzelmeiket. A szenvedély a szexuális, fizikai vonzalmon kívül magára a viszonyra és a felek viselkedésére is értendő. Például abban is megnyilvánul, hogy mennyire hozza őket izgalomba az, ha partnerükkel lehetnek, vagy mennyire érzik, hogy szükségük van egymásra. 

A harmadik komponens, az elköteleződés egy kognitív összetevő, amely azt jelenti, hogy a pár tagjai részéről tudatos döntést, elhatározást igényel. Rövid és hosszú távú aspektusokat is magában foglal, utóbbi nagyjából akkor jön el, amikor az ember úgy érzi, megtalálta az ideális partnert, nincs szükség további keresgélésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A szerelem típusai

A pszichológus szerint ezek a tényezők nyolcféle variációt eredményezhetnek attól függően, hogy melyik mennyire erős a kapcsolatban. Ha mindegyik alacsony, akkor nincs szerelem, ha csak az intimitás magas, akkor szeretet alakult ki, ha pedig csak a szenvedély dominál, akkor fellobbanó szerelemről beszélhetünk. Ezeken kívül létezik még romantikus, kihűlt vagy üres, vak, illetve társszerelem. Az utolsó, legfőbb variáció pedig a beteljesült, tökéletes szerelem, mely esetében mindhárom komponens hasonlóan erőteljesen megvan a felek között. 

Lexx Brown-James szerint az intimitás és szenvedély nélküli viszony fenntartható, de így inkább csak szobatársakként, barátokként tekintenek egymásra a partnerek. Az ideális tehát az, amikor a fő összetevők erőteljesen, nagyjából hasonlóan vannak jelen a társak között, ugyanis így lehet igazán boldog és hosszú távú a kapcsolat. Ezek persze az évek során természetes módon ingadoznak, változnak, és szintjeik kiegyenlítéséhez, fenntartásához odafigyelésre, tudatos munkára és fejlesztésre is szükség van mindkét fél részéről.

Szerelem vagy függőség? Így különböztethető meg

A szerelem alapvetően is egy hihetetlenül erős, intenzív érzés és állapot, éppen ezért olyan nehéz megkülönböztetni az egészséges érzelmeket a függőségtől. Utóbbit igen kevesen ismerik fel, pedig komoly problémát jelent mindkét fél számára. Egy szerelemfüggőségre specializálódott pszichológus és terapeuta, dr. Becky Whetstone elárulta a legfőbb intő jeleket, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni: ezek utalnak arra, hogy nem természetes vonzalomról és ragaszkodásról van szó.

Ezt is szeretjük