Milyen felnőtt lesz az, akinek tiniként sok barátja van? Több szempontból is könnyebben boldogul

A pszichológus kutatásai rávilágítottak arra, milyen erős hatással vannak a tinédzserkori kapcsolatok a felnőtt életre, viszonyokra.

tinilanyok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember személyiségének alakulását rengeteg környezeti és családi hatás befolyásolja. A kiskori és a tinédzserkori kapcsolatoknak többek között abban is nagy szerepe van, hogy felnőttként milyen szociális készségeket alakít ki valaki, hogyan viselkedik társaságban, vagy milyenek lesznek a baráti, szerelmi viszonyai.

Joseph Allen pszichológus és csapata évtizedek óta vizsgálják ezt a jelenséget, és Robert Taibbi szakértő a Psychology Today oldalán azt is megosztotta, hogy mire jutottak kutatásaik során. Annyi biztos, hogy a tinédzserkori kapcsolatok rendkívül erős hatást gyakorolnak az emberre.

Ilyen felnőtt lesz, akinek tiniként sok barátja volt

Kiderült, hogy akinek tiniként több barátja volt, annak már ekkor erősebben fejlődtek a szociális kompetenciái az átlagnál. Ez azt eredményezi, hogy felnőttként is igen sikeres lesz a kapcsolatépítésben, nyitottá válik, könnyen ismerkedik, és alakít ki még több baráti viszonyt. Mivel megtanulta, hogyan bánjon a különböző személyiségekkel, hogyan kezelje a problémákat, nézeteltéréseket, később remekül boldogul mind a magánélet, mind a karrier terén.

Ellenben akik fiatal korukban inkább a romantikus szálakra koncentrálnak, hajlamosak kissé elszigetelődni a partner miatt, kihagyják az ismerkedési lehetőségeket, ezáltal később nehezebbé válik számukra a barátkozás.

A legjobb barát hatása

Szerencsés az, akinek tinédzserkorát végigkíséri egy őszinte, igaz barát jelenléte, akivel mindent megoszthat, és akire bármikor számíthat. A hasonló kapcsolatok ráadásul hosszú távon is befolyással vannak az emberre: a kutatók rámutattak, hogy a barát segít fejleszteni az intimitásra való képességet, valamint az asszertivitást is. Emellett megtanítja az embernek, hogyan kezelje a nézeteltéréseket, vitákat, hogyan oldja meg a két fél között felmerülő problémákat, így a baráti viszonyok a későbbi párkapcsolatok során is nagy segítségnek bizonyulnak. Akinek tehát volt ilyen őszinte társa tizenéves korában, az könnyebben boldogul a szerelmi viszonyok terén is, erősebb kapcsolatokat képes kialakítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Milyen felnőtt lesz a menő tinédzserből?

Tiniként szinte mindenki menő akar lenni: olyan, akinek a barátságáért küzdenek a többiek, akit irigyelnek, aki fejlettebbnek tűnik a koránál, és aki vezető egyéniség az osztályban, a baráti társaságban. Kiderült azonban, hogy ez a fajta személyiség és társadalmi helyzet később egyáltalán nem olyan felnőttet eredményez, amire a legtöbben tippelnének. A népszerű fiatalok ugyanis gyakran küszködnek a munkahelyen, a párkapcsolatokban egyrészt azért, mert túl korán felnőttnek mutatták magukat, másrészt pedig azért, mert általában nem tanultak kellő felelősséget.

A kutatók szerint azonban gyakran a baráti csoportok sem biztosítják eléggé az érzelmi stabilitást, sokan még így sem bírnak megnyílni, nem merik a valódi énjüket mutatni, nehogy kiközösítsék őket. Emiatt pedig érzelmi sérülésekkel lépnek be a felnőttkorba. De szerencsére akármilyen is volt valaki tinédzser korában, a szociális készségek tudatos munkával később nagyon jól fejleszthetők. 

Meglepő folytatása lett a fiatal kori barátságnak

A most 59 éves férfi és nő a gimnázium első évében találkoztak először, méghozzá úgy, hogy egymás mellé ültették őket a tanárok, mivel úgy vélték, mindketten egy kicsit problémásabbak. Akkor egyáltalán nem örültek az ötletnek, és nem is kedvelték egymást, de szép lassan összebarátkoztak, hiszen nem volt igazán más választásuk. Az iskola után viszont elváltak útjaik, és azt hitték, soha többé nem látják majd egymást. Azonban nem így lett.

Ezt is szeretjük