Ahol sokáig természetes volt, hogy egy nőnek több férje van: így működött Tibetben a poliandria
A szegény családokban sokáig jellemző volt a poliandria Tibetben. A többférjűség jelenségének legfőképpen anyagi és örökösödési okai voltak.

poliandria cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg a világ országainak nagyobb részében csak az az elfogadott, hogy egy házasság két fél között köttetik, addig néhány helyen a mai napig a hagyományok részét képezi a többnejűség vagy a többférjűség gyakorlata. Előbbi, a poligámia sokkal gyakoribb, ám utóbbira, a poliandriára is létezik néhány példa.

Többek között egyes nigériai és indiai törzsekben él a szokás, és sokáig Tibetben is teljesen normálisnak számított, hogy egy asszonynak kettő vagy több férje legyen. Bár itt elvileg hivatalosan már nem elfogadott a jelenség, még a mai napig akadnak rá példák.

Poliandria Tibetben

Tibetben a poligámia és a poliandria is sokáig természetes volt. Előbbire leginkább a tehetős, magas rangú férfiaknak volt lehetősége, ugyanis csak a gazdag emberek tudtak eltartani több feleséget, így ez egyfajta státuszszimbólum is volt. A szegényebb rétegeknél leginkább a testvéri poliandria élt, ami azt jelentette, hogy a férfitestvérek egyetlen nőt vesznek feleségül, a család földjeit pedig közös gyermekeik öröklik.

A hagyomány kialakulásához számos tényező hozzájárult: nem csupán az emberek vagyoni helyzete, hanem a földrajzi sajátosságok is. A megművelhető föld viszonylag kevés, a többférjűséggel pedig úgy csökkentették az erre jutó örökösök számát, hogy közben a család tulajdonában maradt. A testvérek egy földön dolgoztak, mégis megoszlott a felelősségük, így különböző területekre koncentrálhattak a munka terén. Emellett fontos volt az is, hogy a testvéreknek így közösen kellett egy nőt, egy családot eltartaniuk, ráadásul ha egyikük elutazott valahova, akkor is maradt férfi a háznál. A legfőbb szempontokat a poliandria kialakulásában tehát a gazdasági és az anyagi és örökösödési érdekek jelentették.

A cikk az ajánló után folytatódik

A többférjű háztartások működése

A házasságokról volt, hogy maguk a férfiak és a nők döntöttek, de gyakran a szülők rendezték el ezeket. Előfordult, hogy már kicsi korukban döntöttek gyermekeik sorsáról, akiknek sokszor nem volt beleszólása a jövőjükbe. A házassági szertartásokon néha mindegyik vőlegény részt vett, néha azonban csak a legidősebb képviselte őket. Ha volt még olyan testvér a családban, aki ekkor még nem érte el a nagykorúságot, később lehetősége adatott csatlakozni a házassághoz. A háztartásokban alapvetően a legidősebb férj volt a domináns, a többiek azonban mindent egyenlően osztottak meg, és mindegyiküknek joguk volt szexuális kapcsolatot létesíteni a feleséggel. A közös gyermekek teljesen egyenlő bánásmódban részesültek, nem számított, hogy melyik férj az apa, és a gyermekek is mindegyik férfira a nevelőjükként, apjukként tekintettek. Ennek ellenére általában csak a legidősebb férfit szólították apának, a többieket nagybácsinak nevezték.

A válás egyáltalán nem volt bonyolult folyamat: ha valamelyik fél elégedetlen volt, csak el kellett hagynia a háztartást. A többférjű kapcsolatokban gyakran merültek fel nézeteltérések, feszültségek, hatalmi harcok a testvérek között - főleg akkor, ha jelentős volt a korkülönbség. 

A poliandria sokáig teljesen elfogadott volt Tibetben, ám mára már hivatalosan illegálisnak számít. Ennek ellenére még mindig léteznek olyan családok, ahol egy feleségnek több férje van.

5 felesége és 25 gyereke van az amerikai férfinak

Brady Williamsnek mindig is több párja volt egyszerre, ami itthon bizarrnak és furcsának tűnhet, Amerikában viszont egyre népszerűbb. Nagyjából ötven- és százezer között van azoknak az embereknek a száma az USA-ban, akik több partnerrel élnek együtt. Rengetegen támadják a családot, ők viszont úgy érzik, boldogok egymással és 25 gyermekükkel együtt. 

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük