A legfontosabb illemszabályok temetésre, amiket mindenkinek be kell tartania: illetlenség, ha nem figyelsz rájuk

Ezekre az apróságokra fontos odafigyelni, ha temetésre mész. Nem csak az öltözködés számít.

temetes cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az örömteli események etikettjéről jóval több szó esik, mint a temetéséről. A halál és a búcsúzás sajnos szinte tabutémának számít, pedig ezek is az élet természetes, elkerülhetetlen velejárói. Mivel azonban nem nagyon beszélünk róla, az illemszabályok is sokak számára igencsak homályosak.

A viselkedési elvárások egyáltalán nem bonyolultak egy hasonló szertartáson, azonban fontos odafigyelni rájuk, hogy elkerüld a kellemetlen, kínos helyzeteket, valamint azt, hogy illetlennek tartsanak a rokonok vagy az ismerősök. A következőkre mindenképpen ügyelni kell.

Tájékozódás a temetés előtt

A temetés előtt érdemes diszkréten tájékozódni arról, hogy milyen típusú, milyen vallású szertartás lesz, és persze arról is, hogy mekkora. Ha például csak a szűk család számára tervezték, és te ebbe nem tartozol bele, akkor nem szabad erőltetni, hogy jelen lehess. Ilyen esetben elegendő a részvétnyilvánítás, és kötelező tiszteletben tartani a család akaratát. Azt is ajánlott kideríteni, hol lesz a megemlékezés - például a templomban vagy a temetőben -, hogy tudd, mire számíts, milyen öltözéket válassz, és ne legyen ebből kellemetlenség.

Visszajelzés 

Ha részt veszel a temetésen, azt illik jelezni az elhunyt rokonainak, főleg akkor, ha közel álltatok egymáshoz, és akkor is, ha halotti tort terveznek. Ebben az esetben ugyanis tudniuk kell, hány fővel számoljanak, mennyi ételt rendeljenek. Ha már egyszer visszajeleztél, nem illik visszamondani, főleg nem az utolsó pillanatban. Csak akkor visszakozz, ha tényleg valami halaszthatatlan dolog jött közbe, és ebben az esetben is, ha lehet, minél előbb szólj a családnak.

Öltözködés

A ruhák tekintetében alapvetően a fekete szín az ideális, és bár ma már ez nem számít kötelezőnek, ezzel biztosan nem lehet mellényúlni. A sötétbarna, a sötétszürke és a sötétkék még elfogadottnak számít, de ami mindenképpen elvárás, az az elegancia és a visszafogottság. Nőknél fontos, hogy a térd és a dekoltázs is takarva legyen, és ajánlott kerülni a túl magas sarkú cipőt, a túl erős sminket vagy a sok, feltűnő ékszert. A férfiak esetében az öltöny, a fehér vagy fekete, hosszú ujjú ing és a fekete nyakkendő az alap, ha ez nincs, akkor fekete nadrág és fehér vagy fekete hosszú ujjú ing. A rövid ujjú ing, póló, a rövidnadrág és a nyitott cipők még hőségben is kerülendőek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Mit illik vinni?

Aki közel állt az elhunythoz, annak a legjobb ötlet szalaggal ellátott koszorút csináltatni, azonban a temetés módjától is függ a választás, hiszen például urnás temetés esetén nem igazán lesz hely a nagy díszeknek. Távolibb kapcsolat esetén egy-egy szál virág is elég lehet, ha pedig a családnak külön kérése van arra, hogy mit vigyenek a meghívottak, akkor ezt kell betartani.

Pontosság

A temetésre illik a kiírt időpontnál körülbelül negyedórával korábban érkezni, hogy legyen idő megtalálni a pontos helyet, csatlakozni a többi vendéghez, köszönni a résztvevőknek, a családtagoknak - ezt kis temetés esetén előtte is meg lehet tenni, nagyobb esetén viszont érdemes a szertartás utánra hagyni. 

Viselkedés a szertartás alatt és után

A szertartás alatt fontos a tiszteletteljes viselkedés. A telefonokat teljesen le kell némítani, nem illik őket elővenni, fényképezni, és beszélgetni sem ajánlott. Nem szabad tolakodni, helyet kell hagyni a gyászoló családnak, a közeli rokonoknak, és legjobb csendben végighallgatni az egész temetést.

Utána az etikett szerint a résztvevők személyesen is részvétet nyilvánítanak a családtagoknak. Ügyelj arra, hogy ez ne nyúljon túl hosszúra, hogy ne tartsd fel a többieket. Ilyenkor elég egy kézfogás, egy ölelés, néhány kedves szó, vagy pár kedves emlék az elhunytról. Nem kell túlzásba esni, és ha olyan kapcsolatban vagytok, az is jólesik majd nekik, ha felajánlod, hogy bármiben számíthatnak rád. Ha pedig nem ismersz közeli hozzátartozót, a bemutatkozással kell kezdeni. Amennyiben viszont a család kifejezetten kéri a részvétnyilvánítás mellőzését, kérésüket mindenkinek tiszteletben kell tartania.

A legfontosabb illemszabályok az esküvőn

Egy esküvő mindig örömteli nap mind a párnak, mind a vendégeknek, de az illemszabályok betartásáról ezen az eseményen sem szabad elfeledkezni. Már egészen onnantól figyelned kell az etikettre, hogy megkapod a meghívót, a ceremónián pedig még több részletre érdemes ügyelni. Ha nem követed az alapvető viselkedési elvárásokat, illetlennek tűnhetsz mások szemében. Sorra vesszük, mik a legfontosabb szabályok, amiket jó észben tartani.

Ezt is szeretjük