Illetlennek tűnsz, ha ezekre nem figyelsz egy esküvőn: a legfontosabb etikettszabályok a vendégeknek
Vendégként számos illemszabályt be kell tartani egy esküvőn. Ha ezekre nem figyelsz, kínos helyzetbe kerülhetsz.

eskuvo cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy esküvő mindig örömteli nap mind a párnak, mind a vendégeknek, de az illemszabályok betartásáról ezen az eseményen sem szabad elfeledkezni. Már egészen onnantól figyelned kell az etikettre, hogy megkapod a meghívót, a ceremónián pedig még több részletre érdemes ügyelni.

Ha nem követed az alapvető viselkedési elvárásokat, illetlennek tűnhetsz mások szemében. Sorra vesszük, mik a legfontosabb szabályok, amiket jó észben tartani.

A meghívóval kapcsolatos teendők

Ha megkaptad a meghívót, minél hamarabb válaszolj rá olyan módon, ahogyan azt a pár kérte, hiszen sok teendőhöz szükségük van a vendégszámra, enélkül például az ételt és a helyszín elrendezését sem tudják intézni. Illik ezért megkönnyíteni a dolgukat, és gyorsan reagálni az invitálásra, emellett pedig a meghívó minden részletét alaposan el kell olvasni. Egyrészt tudnod kell, csak a templomba vagy a lagzira is szól-e az invitálás, vihetsz-e magaddal plusz főt, másrészt sokan ebben kérnek visszajelzést az olyan egyéb részletekről, mint például az ételallergiák, vagy ebben említik meg a dress code-ot, így muszáj minden apróságra odafigyelni.

Sose variálj az utolsó hetekben, napokban!

Mindig alaposan gondolj át mindent, amikor választ adsz, mert borzasztóan kellemetlen helyzetbe hozod a párt, ha az utolsó hetekben, napokban variálsz. Csak olyat jelölj plusz főként, akiben biztos vagy, hogy el tud menni, és a kiválasztott ételeken sem illik változtatni, miután elküldted a választ. Mindig azt vidd magaddal, akit a meghívóban említettél, és ne akarj egynél több embert meginvitálni, ha a jegyesek erre nem adtak lehetőséget.

Figyelj az öltözködésedre!

Ha a szerelmesek adtak meg bármilyen dress code-ot, akkor ez alapján kell összeválogatnod az összeállításodat, ha viszont nem, akkor az esküvői öltözködési szabályokat kell figyelembe venni. Kerüld a fehér, a krémszínű, a fekete és a piros szetteket, és ne viselj túl csillogó, túl áttetsző vagy túlzottan rövid, kihívó ruhákat!

A cikk az ajánló után folytatódik

Okosan válassz ajándékot!

Manapság már egyre több pár ír listát arról, mit kérnek nászajándékba, de talán még népszerűbb az, hogy a szerelmesek a tárgyak helyett inkább pénzt szeretnének a vendégektől. A kívánságukat minden esetben teljesíteni kell - még akkor is, ha neked lenne egy jobb ötleted a meglepetést illetően. Ha mégsem jelölnék meg, mire vágynak, érdemes kerülni az olyan sablonos dolgokat, mint az étkészlet vagy a konyhai eszközök, hiszen egyrészt valószínűleg már van nekik ezekből otthon, másrészt pedig nagyon sokan hasonlókat szoktak adni a friss házasoknak. Jó ötlet lehet ilyenkor még a vásárlási utalvány vagy akár egy élményutalvány is.

Ne késs, inkább érkezz kicsit korábban!

A szertartásra és a lagzira is a megjelölt időpont előtt egy kevéssel illik érkezni, hiszen borzasztóan kínos tud lenni, ha késel, és mondjuk, úgy sétálsz be a templomba, hogy megzavarod a ceremóniát. Mindig légy pontos, és tartsd tiszteletben a pár kéréseit, elvárásait!

Amire a szertartás alatt figyelni kell

A szertartáson le kell némítani a telefont, és lehetőleg kerülni kell, vagy minimálisra csökkenteni a beszélgetést. Emellett arra is ügyelj, hogy ne akadályozd a fotós munkáját, ne állj az útjába, vagy ne takard ki azt, amit éppen meg akar örökíteni! Ha esetleg bármi kérése lenne, a lehetőségek szerint teljesítsd azt!

Mindent a megfelelő időben

Az esküvők során érdemes követni a tömeget, és hallgatni arra, amit a vőfély vagy a ceremóniamester mond, illetve kér. Sose siess, ne menj addig be a templomba vagy a lagzi helyszínére, amíg még nincs ott senki, vagy fel nem szólítják erre a vendégsereget!

Kerüld a kritikát és a sértődést!

Egy esküvőn nincs helye a kritikának vagy a vitának, sértődésnek. Borzasztó illetlenség megszólni bármit is: kerülni kell a helyszínt, a zenét, az étel- és italkínálatot vagy épp a menyasszony ruháját érintő negatív megjegyzéseket még akkor is, ha azt épp a pár nem hallja. Minden vendégnek észben kell tartania: ez nem az ő nagy napja, és nem az a legfontosabb, hogy ő elégedett legyen minden apró részlettel, hanem az, hogy a szerelmesek szerint legyen tökéletes.

Légy együttműködő!

A vendégeknek illik együttműködni a párral, a vőféllyel, a ceremóniamesterrel vagy épp a fotóssal, így ha bármit kérnek tőled, a lehetőségek szerint teljesítsd! Ne húzd ki magad a táncból vagy a fényképezésből, nehogy megbántsd a friss házasokat, vagy kellemetlen helyzetbe hozd őket! És ami még fontos: sose erőltess rá semmit másokra, ami nem volt a tervben, és lehetőleg ne kezdeményezz váratlan ötletekkel a párnál sem!

Ne indulj el köszönés nélkül!

Távozáskor is érdemes odafigyelni néhány illemszabályra. Egyrészt, hogy akármilyen jól is szórakozol, sose akarj tovább maradni a lagzin annál az időpontnál, amit zárásképp megjelöltek. A pár ugyanis ezt egyeztette a helyszínnel, a cateringesekkel, és nagyon kínos tud lenni, ha a vendégek nem indulnak el időben. És ami még fontos: sose menj úgy haza, hogy ne köszöntél volna el a házaspártól, és ne köszönted volna meg a meghívást!

Amit sose viselj esküvőn

Szeretnéd részletesebben is megtudni, melyek azok a ruhák és kiegészítők, amiket nem illik felvenni egy esküvőre? Az alábbiakban sorra vesszük őket.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük