Illetlennek tűnsz, ha ezekre nem figyelsz egy esküvőn: a legfontosabb etikettszabályok a vendégeknek
Vendégként számos illemszabályt be kell tartani egy esküvőn. Ha ezekre nem figyelsz, kínos helyzetbe kerülhetsz.

eskuvo cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy esküvő mindig örömteli nap mind a párnak, mind a vendégeknek, de az illemszabályok betartásáról ezen az eseményen sem szabad elfeledkezni. Már egészen onnantól figyelned kell az etikettre, hogy megkapod a meghívót, a ceremónián pedig még több részletre érdemes ügyelni.

Ha nem követed az alapvető viselkedési elvárásokat, illetlennek tűnhetsz mások szemében. Sorra vesszük, mik a legfontosabb szabályok, amiket jó észben tartani.

A meghívóval kapcsolatos teendők

Ha megkaptad a meghívót, minél hamarabb válaszolj rá olyan módon, ahogyan azt a pár kérte, hiszen sok teendőhöz szükségük van a vendégszámra, enélkül például az ételt és a helyszín elrendezését sem tudják intézni. Illik ezért megkönnyíteni a dolgukat, és gyorsan reagálni az invitálásra, emellett pedig a meghívó minden részletét alaposan el kell olvasni. Egyrészt tudnod kell, csak a templomba vagy a lagzira is szól-e az invitálás, vihetsz-e magaddal plusz főt, másrészt sokan ebben kérnek visszajelzést az olyan egyéb részletekről, mint például az ételallergiák, vagy ebben említik meg a dress code-ot, így muszáj minden apróságra odafigyelni.

Sose variálj az utolsó hetekben, napokban!

Mindig alaposan gondolj át mindent, amikor választ adsz, mert borzasztóan kellemetlen helyzetbe hozod a párt, ha az utolsó hetekben, napokban variálsz. Csak olyat jelölj plusz főként, akiben biztos vagy, hogy el tud menni, és a kiválasztott ételeken sem illik változtatni, miután elküldted a választ. Mindig azt vidd magaddal, akit a meghívóban említettél, és ne akarj egynél több embert meginvitálni, ha a jegyesek erre nem adtak lehetőséget.

Figyelj az öltözködésedre!

Ha a szerelmesek adtak meg bármilyen dress code-ot, akkor ez alapján kell összeválogatnod az összeállításodat, ha viszont nem, akkor az esküvői öltözködési szabályokat kell figyelembe venni. Kerüld a fehér, a krémszínű, a fekete és a piros szetteket, és ne viselj túl csillogó, túl áttetsző vagy túlzottan rövid, kihívó ruhákat!

A cikk az ajánló után folytatódik

Okosan válassz ajándékot!

Manapság már egyre több pár ír listát arról, mit kérnek nászajándékba, de talán még népszerűbb az, hogy a szerelmesek a tárgyak helyett inkább pénzt szeretnének a vendégektől. A kívánságukat minden esetben teljesíteni kell - még akkor is, ha neked lenne egy jobb ötleted a meglepetést illetően. Ha mégsem jelölnék meg, mire vágynak, érdemes kerülni az olyan sablonos dolgokat, mint az étkészlet vagy a konyhai eszközök, hiszen egyrészt valószínűleg már van nekik ezekből otthon, másrészt pedig nagyon sokan hasonlókat szoktak adni a friss házasoknak. Jó ötlet lehet ilyenkor még a vásárlási utalvány vagy akár egy élményutalvány is.

Ne késs, inkább érkezz kicsit korábban!

A szertartásra és a lagzira is a megjelölt időpont előtt egy kevéssel illik érkezni, hiszen borzasztóan kínos tud lenni, ha késel, és mondjuk, úgy sétálsz be a templomba, hogy megzavarod a ceremóniát. Mindig légy pontos, és tartsd tiszteletben a pár kéréseit, elvárásait!

Amire a szertartás alatt figyelni kell

A szertartáson le kell némítani a telefont, és lehetőleg kerülni kell, vagy minimálisra csökkenteni a beszélgetést. Emellett arra is ügyelj, hogy ne akadályozd a fotós munkáját, ne állj az útjába, vagy ne takard ki azt, amit éppen meg akar örökíteni! Ha esetleg bármi kérése lenne, a lehetőségek szerint teljesítsd azt!

Mindent a megfelelő időben

Az esküvők során érdemes követni a tömeget, és hallgatni arra, amit a vőfély vagy a ceremóniamester mond, illetve kér. Sose siess, ne menj addig be a templomba vagy a lagzi helyszínére, amíg még nincs ott senki, vagy fel nem szólítják erre a vendégsereget!

Kerüld a kritikát és a sértődést!

Egy esküvőn nincs helye a kritikának vagy a vitának, sértődésnek. Borzasztó illetlenség megszólni bármit is: kerülni kell a helyszínt, a zenét, az étel- és italkínálatot vagy épp a menyasszony ruháját érintő negatív megjegyzéseket még akkor is, ha azt épp a pár nem hallja. Minden vendégnek észben kell tartania: ez nem az ő nagy napja, és nem az a legfontosabb, hogy ő elégedett legyen minden apró részlettel, hanem az, hogy a szerelmesek szerint legyen tökéletes.

Légy együttműködő!

A vendégeknek illik együttműködni a párral, a vőféllyel, a ceremóniamesterrel vagy épp a fotóssal, így ha bármit kérnek tőled, a lehetőségek szerint teljesítsd! Ne húzd ki magad a táncból vagy a fényképezésből, nehogy megbántsd a friss házasokat, vagy kellemetlen helyzetbe hozd őket! És ami még fontos: sose erőltess rá semmit másokra, ami nem volt a tervben, és lehetőleg ne kezdeményezz váratlan ötletekkel a párnál sem!

Ne indulj el köszönés nélkül!

Távozáskor is érdemes odafigyelni néhány illemszabályra. Egyrészt, hogy akármilyen jól is szórakozol, sose akarj tovább maradni a lagzin annál az időpontnál, amit zárásképp megjelöltek. A pár ugyanis ezt egyeztette a helyszínnel, a cateringesekkel, és nagyon kínos tud lenni, ha a vendégek nem indulnak el időben. És ami még fontos: sose menj úgy haza, hogy ne köszöntél volna el a házaspártól, és ne köszönted volna meg a meghívást!

Amit sose viselj esküvőn

Szeretnéd részletesebben is megtudni, melyek azok a ruhák és kiegészítők, amiket nem illik felvenni egy esküvőre? Az alábbiakban sorra vesszük őket.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük