Apró szokásokon múlik, hogy boldog lesz-e a kapcsolat - A pszichológusok szerint ezekről nem szabad elfeledkezni

Egészen egyszerű, könnyen megvalósítható szokásokkal előzhető meg a szakítás: ezekkel lesz igazán boldog a kapcsolat.

boldog par cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy egy kapcsolat hosszú távon is igazán boldog, kiegyensúlyozott legyen, nem elég csak a szerelem, a szeretet vagy éppen a jó szex. Ennél sokkal több tényező játszik közre abban, hogy együtt maradnak-e a felek, és kiegyensúlyozott lesz-e a viszonyuk.

A szakértők szerint fontos, hogy már egészen a kezdetektől odafigyeljenek pár apróságra, és iktassanak be olyan szokásokat, amikről sokan hajlamosak elfeledkezni. Úgy vélik ugyanis, hogy ezeken múlik az, hogy boldog lesz-e a párkapcsolat: ha ezeket kérés nélkül is megteszik a felek, kevésbé fenyegeti őket a szakítás veszélye.

Dicséretek és apró meglepetések

Samantha Rodman pszichológus és coach szerint minden párnak kötelező lenne rendszeresen megdicsérni a partnerét, illetve pozitív visszajelzéseket adni neki. Természetesen nem feltétlenül hatalmas bókokról van szó, csak apró elismerésekről. Például érdemes megjegyezni, ha finom volt a vacsora, elmondani, hogy milyen csinos, megköszönni a mosogatást, a házimunkát, vagy éppen a kedvességét. Sokan elfeledkeznek ezekről a kedves szavakról, pedig nem szabadna: ha ugyanis sosem kap hasonló dicséretet a partner, az eltávolodást idézhet elő, sőt úgy is érezheti, hogy párja nem értékeli őt eléggé.

A meglepetések gyakran csak a kapcsolat elején jellemzőek, amikor még nem szállt fel a rózsaszín köd, és amikor még le akarják venni egymást a lábukról a felek. De Susan Pease Gadoua terapeuta szerint ezeknek később sem szabadna elmaradniuk. Nem kell azonban nagy ajándékra gondolni, elég egy aranyos üzenet a hűtőre, a tükörre kiragasztva, egy finom vacsora vagy egy ajándék desszert - ezek, bár valóban csak csekélységek, nagyon jólesőek tudnak lenni, és felerősítik az érzelmeket, fokozzák a boldogságot.

A három legfontosabb szó

Egy hosszú távú kapcsolatban egy idő után sok minden magától értetődőnek és természetesnek tűnik, ezért is marad el gyakran a három legfontosabb szó: a köszönöm, a szeretlek, és a sajnálom. Ahhoz azonban, hogy valóban kiegyensúlyozott és szoros legyen a pár viszonya, ezeknek továbbra is szerves részét kell képeznie kettejük kommunikációjának. Minden gesztust, kedvességet és szívességet meg kell köszönni Kari Carroll párterapeuta szerint, illetve az érzelmek kifejezéséről, valamint a bocsánatkérésről sem szabad megfeledkezni. A sajnálom szót ugyanis a szakértők szerint borzasztóan nehezen mondják ki a felek, pedig ha nem képesek elismerni a hibákat, akkor nem lehet hosszú távon boldog a kapcsolat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Strigulázás helyett nagyvonalúság 

Kari Carroll szerint sok pár elköveti azt a hibát, hogy nem csapatként működnek együtt, és nem közös érdeknek tekintik a kapcsolat erősítését, a feladatok elvégzését, hanem strigulákat húznak amellett, hogy ki csinált meg belőlük többet, ki lepte meg többször a másikat, vagy ki választotta ki a közös programot. A szakértő úgy véli, hogy ez borzasztóan káros, és teljesen szétrombolja a viszonyt. Persze a legjobb, ha egyenlőek a felek, egyenlően oszlanak el a feladataik, és mindketten igyekeznek mindent elkövetni a boldogságuk megőrzése érdekében, de ez valójában lehetetlen. Ha csak néha-néha fordulnak elő egyenlőtlenségek, akkor ezeket nem szabad számon tartani és a másik fejéhez vágni: nagyvonalúság és szívességek nélkül ugyanis nem működnek a kapcsolatok.

A pszichológusok szerint a fenti szokásokon múlik, hogy hosszú távon is valóban boldog lehet-e két ember viszonya. Ha ezeket beiktatják a felek, jóval nagyobb lesz az esély arra, hogy sokáig vagy akár örökké együtt maradnak. Mert bár apróságnak tűnnek, valójában rengeteget számítanak.

A hosszú távú kapcsolatok a valóságban

Jacob Andrews az interneten osztotta meg képeit, melyeken a kezdődő és a tartós kapcsolatok közötti különbségeket jeleníti meg, valamint ezzel kapcsolatosan az elvárások és a valóság közötti eltéréseket. Vicces rajzaiért az egész net odavan, és nem is csoda: ezeket mindenki átéli annak ellenére, hogy igyekszik titkolni mások előtt. 

Ezt is szeretjük