18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

5 fontos tény az orgazmusról

A gyönyör fontos eleme a párkapcsolatnak, sok ember fejében mégis köd borítja a csúcsot. Ismerd meg a valós tényeket az orgazmusról!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A franciák az orgazmust, a borzongató extázis eme pillanatát csak kis halál néven emlegetik. Míg a férfinál ez a folyamat meglehetősen egyszerűen megy végbe, a női gyönyör ősidők óta sokkal összetettebb és vitatottabb kérdés. Sigmund Freud elismerte ugyan, hogy létezik klitorális orgazmus, ám úgy vélte, a nő számára a hüvelyi orgazmus a legkielégítőbb. De hát pontosan mit is tudhatott Freud arról, hogy a nők mit éreznek, vagy mit élnek át?

Mivel a becslések szerint a gyengébbik nem képviselőinek 30%-a képes kizárólag a közösülés révén orgazmusig jutni, a tudós elme kategorikus véleménye azt jelentené, hogy akinek a csúcs eléréséhez a csikló ingerléséhez is szüksége van, annak a nemi élete nem tökéletes. Ez pedig korántsem így van, az utóbbi időben ugyanis a szexológusok is felismerték, hogy minden női orgazmus egy helyről indul ki, függetlenül attól, hogy melyik erogén zóna ingerléséből fakad.

Különböző ösvényeken

Kimutatták, hogy a férfiak és a nők egyaránt sok testtájuk ingerlése révén képesek eljutni a csúcsra, tehát nem feltétlenül kell kizárólag partnered nemi szervére koncentrálnod. Akad ezzel szemben olyan is, aki csak orális szex útján képes átélni az orgazmust, de kellő ráhangolódással akár úgy is hihetetlen gyönyört okozhat párod, ha csak a melledet kényezteti.

G-pont

Bár egy vadító együttlét során az egész tested erogén zónává válhat, azért van pár biztos pont, melynek ingerlésével bármikor eljuthatsz a csúcsra. Egyikük a G-pont, melyet Dr. Gräfenberg fedezett fel, és feltehetően a vagina elülső részén található, a hüvelybemenettől öt centire. Sok nő a G-pont ingerlésével kiváltott orgazmusra esküszik, ha azonban nem vagy képes rá, vagy még nem találtad meg a pontot, akkor se keseregj.

Gyönyör, egyszerre

A legtöbb ember szemében a közösen átélt orgazmus a szeretkezés csúcspontja és egyben az eszményi együttlét tökéletes befejezése, ami, ha összejön, fantasztikus érzés. Valójában azonban ez nem sok párra jellemző, mivel a közös gyönyör sok figyelmet és együttműködést igényel, ami ugyebár nem mindig jön össze szex közben.

Ha neked még nem volt hasonló élményben részed, akkor sem kell elkeseredned, hiszen olykor ez a feszült koncentráció a kéj rovására is mehet. Ha ugyanis folyamatosan figyelsz arra, hogy partnered hol jár, nem tudod magad annyira elengedni, és a gyönyör nem lesz akkora élmény, mint akkor, ha a saját magatok ritmusában élnétek át. Nem mellékesen pedig az is sokat dob a szeretkezés intim élményén, ha láthatod partnered élvezetét, hiszen ez a világ egyik legérzékibb dolga.

Színlelt orgazmus

Gondoltad volna, hogy nem csak a nők színlelnek orgazmust? A külső elvárások, a lelki teher és az önbizalomhiány miatt egyre több férfi is elköveti ezt a hibát. Ha kiderül számodra, hogy partnered is közéjük tartozik, semmiképpen ne erősködj, hogy csak azért is csúcsra viszed őt.

Lehet, hogy saját belső félelmeidet vetíted rá, és tudat alatt azt szeretnéd, hogy igazolja, milyen jó szerető vagy, ahogy az a legtöbb férfira igaz, aki partnere orgazmusát hajszolja. Tudasd partnereddel, hogy sokkal jobban zavar, ha csupán megjátssza a gyönyört, mint az, ha bevallja számodra problémáját. Közös erővel könnyedén megoldhatjátok a gondokat, ha ugyanis nem erőlteted a dolgot, valószínűleg partnered válláról is lekerül az a teher, ami eddig gátolta a szexben.

Amikor nem megy

Az anorgazmia következtében a nő semmilyen módon nem képes orgazmust átélni. Ezt fizikai tényezők is okozhatják, mint az anorexia, az előrehaladott cukorbetegség vagy a vaginizmus, ami a hüvely görcsös összehúzódása következtében még a behatolást is lehetetlenné teszi.

A legtöbb olyan nő azonban, aki képtelen az orgazmusra, inkább lelki problémákkal küzd. Ebben számos kulturális, társadalmi vagy párkapcsolati elem is közrejátszhat, mint a szorongás, de akár a kettőtök közötti erőviszonyok is.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ha hasonló problémákkal küzdesz, feltétlenül kérd szakember segítségét, ugyanis mind az egészségügy, mind pedig a lelki gondok kezelhetőek: ne hagyd, hogy a gyönyör hiánya végül kapcsolatodat is szétrombolja!

Cikkünk Judy Bastyra Szex című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük