Nem a szexi bugyi hozza vissza a szexet a kapcsolatba - A szexuálpszichológus mást javasol, ha régóta nincs intimitás
Nem kell rögtön a szakítást választani, mert a szexuális élet újra felforrósítható a szakértő szerint.

szexmentes kapcsolat cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kapcsolatokban egy idő után általában alábbhagy a szenvedély, kevesebb lesz a szex, ami egy természetes jelenség. Azonban, ha már túlságosan is kevés, az veszélybe sodorhatja a párkapcsolatot. Amellett ugyanis, hogy sem a férfi, sem a nő nem lesznek megelégedve a szexuális életükkel, az érzelmeket és a kötődést is nagyban befolyásolja a szeretkezések hiánya.

Ha eltávolodnak egymástól, teljesen tönkremehet köztük a kapcsolat. A legtöbben ilyenkor vagy boldogtalanul és szexmentesen folytatják tovább, beletörődve a helyzetbe, de sokan választják a szakítást is. A szexuálpszichológus szerint azonban egyik sem igazán jó megoldás, mert mindenképpen meg kell próbálni helyrehozni a dolgokat, ugyanis egyáltalán nem menthetetlen egy szex nélküli kapcsolat, ha a felek még szeretik egymást.

A szexmentes kapcsolat helyrehozható

A lényeg, hogy meg kell találni a megfelelő módszert. A legtöbb pár ilyenkor az olyan hagyományos, mindenhol hallott trükkökhöz folyamodik, mint az izgalmas szexhelyszínek, a dögös csipkés fehérnemű vagy a különleges pózok, az igazság viszont az, hogy a régóta kihűlt ágyat ezekkel már nem lehet felmelegíteni. Más módszerre van szükség, Jo Nicholl szexuálpszichológus és párkapcsolati tanácsadó pedig el is árulta, mik ezek.

boldogtalan par

Az első és legfontosabb dolog, hogy apró lépésekben kell haladni, és nem lehet azt várni, hogy egyik napról a másikra újra a régi lesz minden. A partnereknek nemcsak viselkedésben, hanem szavakkal is értékelnie kell egymást. Nagyon fontos a pozitív megerősítés: el kell mondani, ha jólesett egy bók vagy finom volt a vacsora, esetleg csinos ruhát vett fel a másik. Apróságnak tűnhetnek, de ezek segítségével sokkal közelebb kerülhetnek egymáshoz.

Az is lényeges, hogy figyeljenek oda arra, hogy a legjobbat mutassák magukból mind külsőre, mind pedig viselkedésre. Vissza kell gondolni a kapcsolat elejére, és felidézni, mi volt más. Ha régen nem kócos hajjal és mackónadrágban ültek otthon, hanem figyeltek a külsejükre akkor is, ha nem mentek sehova, akkor most is ezt kell tenni. Nagyon fontos, hogy nem szabad elhanyagolni ezeket a kis dolgokat, mert több múlhat rajtuk, mint bárki gondolná.

Ettől lesz meg újra az intimitás

A problémákat meg kell beszélni, mert akkor nem változhat semmi, ha harag vagy elégedetlenség lappang a felekben a felszín alatt. Ha ez megtörtént, akkor jöhet a következő lépés: sok időt kell együtt tölteni, és mindent lényeges dolgot meg kell osztani a másikkal, ami éppen történt.

- Ha a kapcsolat megkapja a megfelelő figyelmet, annak meg is lesz az eredménye. A szexuális élet sem változik, ha másba nem fektetnek elég energiát - mondta Jo Nicholl, aki azt is hozzátette, hogy vissza kell hozni azokat a programokat és szokásokat, amik az elején jellemzőek voltak a szerelmesek életére.

Ha mindezek pedig megvannak, a kötődés is újra kialakulhat, szorosabb lesz a kapcsolat, ami pedig ahhoz vezethet, hogy újra létrejön és megerősödik az intimitás. Persze, ez nem történik meg rögtön, és az is biztos, hogy az elején többször lesz olyan, hogy az egyik - vagy mindkét - félnek nehezebb lesz rávennie magát a szeretkezésre hosszú kihagyás után, de csak így oldható meg a helyzet.

Apró lépésekben kell haladni: először a kézfogás, az apró érintések - akár tudatosan odafigyelve -, majd pedig újra be kell vezetni a rendszeres csókolózást, aztán jöhet a többi is. A szakértő szerint az első időszakban érdemes megtervezni előre a szexet, és nem eltérni ettől. Utána pedig, ha a legnehezebb időszak már elmúlt, figyelni kell egymás igényeire, a változatosságra, és sokat beszélgetni arról, melyik fél mire vágyik.

szexmentes kapcsolat

Ha viszont minden próbálkozás ellenére sem oldódik meg a probléma, érdemes szexuálpszichológushoz fordulni vagy párterápiára menni, mielőtt véglegesen a szakítás következne. De természetesen csak akkor, ha a mindketten úgy érzik, hogy biztosan nem akarnak véget vetni a kapcsolatnak.

Ezt is szeretjük