Viccbe burkolt sértés, lekezelő becézgetés - Így mutatkozik meg a szexizmus a leggyakrabban a munkahelyeken

Szomorú, hogy a nőknek a mai napig rendszeresen szembe kell nézniük a szexizmussal a munkahelyeken.

Szexizmus a munkahelyen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendelkezésre álló adatok alapján világszerte a dolgozó nők és férfiak 17,9%-a tapasztalt már pszichológiai erőszakot és zaklatást a munkahelyén, 8,5%-uk pedig fizikai zaklatást is átélt már. A BBC adatai szerint a megkérdezett nők 63%-a nem nyújtott be panaszt az esetet követően, mert féltek a megtorlástól vagy attól, hogy viccnek titulálják a történteket. Ezt pedig sajnos a felmérések is igazolják: az áldozatok 55%-a tapasztalt megtorlást, miután jelentette a vele történteket.

Egy 2022-es, hatezer fős vizsgálat pedig arra mutatott rá, hogy a nők 72%-a tapasztalta már férfi kollégái helytelen viselkedését, vagy volt tanúja ennek, 67%-uk pedig valamilyen formában nemi diszkriminációt is átélt már karrierje során. A szexuális zaklatás és a szexizmus a mai napig óriási probléma a munkahelyeken, a legtöbben mégsem veszik elég komolyan.

A nőknek még most is gyakran szembesülniük kell a nemi egyenlőtlenségekkel. Többek közt azzal, hogy férfi kollégáik lekezelik, sértegetik, elnyomják vagy épp értéktelenebbnek tekintik őket saját maguknál. Ezek a mindennapos szexizmus leggyakoribb megnyilvánulásai a munkahelyeken - persze a fizetéskülönbségeken és az előléptetési nehézségeken kívül.

Szexizmus a munkahelyen

Viccbe burkolt sértések

Rengeteg nővel előfordul, hogy viccbe burkolt sértéseket kap férfi kollégáitól. Ezekkel ráadásul nemcsak az a baj, hogy borzasztóan zavaróak, bántóak és felháborítóak, hanem az is, hogy mivel humornak állítják be a dolgot, még inkább az áldozat jön ki belőlük rosszul, ha felszólal ellenük. Sokszor még azt is megkapja, hogy nem érti a viccet, és a többiektől is csak rosszalló tekinteteket kap a reakciójáért.

Nagyon sokféleképp megnyilvánulhat, például a következőkhöz hasonló mondatok formájában:

  • „Biztos megjött neki, azért ilyen.”
  • „Nem csoda, hogy nem érted, te nő vagy.”
  • „Remélem, kivágott felsőt/rövid szoknyát veszel fel az ügyféllel való megbeszélésre.”
  • „Letörik a körmöd, ha sokat gépelsz.”
  • „Ne törődj vele, ez a férfiak dolga.”

Lekezelő becézgetések

Egy egészséges munkakörnyezetben mindenki megadja a másiknak a megfelelő tiszteletet, egyenrangúként tekintenek egymásra az egy pozícióban dolgozó kollégák, és a felettes sem nézi le a beosztottjait. A valóságban viszont ez sajnos gyakran nincs így. A férfiak sokszor lekezelően beszélnek a női munkatársakkal, és az sem ritka, hogy becézgetik, például „drágámnak”, „kedvesemnek” szólítják őket.

Ez amellett, hogy megalázó, azt is érzékelteti, hogy egyáltalán nincsenek egy szinten, ha pedig a vezető viselkedik így, az egyértelműen mutatja, hogy nem veszi komolyan az illető nőt. Mert persze az szinte soha nem fordul elő, hogy férfiak kapjanak hasonló becézgetést a munkahelyen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Mansplaining

A férfiak néha úgy gondolják, hogy a hasonló végzettségek és tapasztalatok ellenére női kollégáik kevésbé értenek a munkájukhoz, kevésbé értik meg a mondandójukat, ezért előfordul, hogy hosszasan magyarázni kezdenek nekik valamit, amit egyébként férfitársaiknak nem részleteznének. Vagy épp előadják nekik a leegyszerűsített verziót, hogy biztosan megértsék.

A „mansplaining” jelensége szintén a szexizmus egyik formája. Lekezelő, zavaró, azt érzékelteti, hogy a nők nem egyenrangú felnőttek és munkatársak, ügyfelek, partnerek vagy más, külsős emberek előtt pedig különösen megalázó tud lenni egy ilyen helyzet.

Ítélkezés a külső alapján

A mai napig túl nagy hangsúly helyeződik a nők külsejére a munkahelyeken, szakmai tudásuk, tapasztalataik helyett gyakran a ruháik vagy a hajszínük alapján ítélik meg őket. Pedig addig, amíg valaki alapvetően megfelel a munkahelyi dress code-nak - ha egyáltalán van -, senkinek semmi köze ahhoz, hogy mit visel. Pont úgy, ahogy a férfiakat sem szokták megszólni a ruháik miatt.

Elnyomás

Nem ritka, hogy a nőket kizárják a beszélgetésekből, félbeszakítják, kijavítják őket a mondandójuk közepén, és átveszik tőlük a szót, vagy learatják helyettük a babérokat. Sajnos sokakban még mindig él az a felállás, hogy a férfi a domináns, a nő pedig csak a háttérbe szorulva végezheti a feladatait. Ez nemcsak megalázó, de azt is ellehetetleníti, hogy egy nő megmutathassa tudását, tehetségét és talpraesettségét, illetve feljebb juthasson a ranglétrán.

Bűntudatkeltés

Az anyáknak nehéz egyensúlyozni a munka és a magánélet között, sokan érzik úgy, hogy a munkahelyük elveszi a gyermeküktől az időt és az energiát, a gyermeknevelés mellett pedig nem könnyű karriert építeni. Ezek miatt gyakran lelkiismeret-furdalás gyötri őket, amire a férfi kollégák vagy vezetők még inkább rátesznek.

Például felróják nekik, ha nem vállaltak pluszmunkát, nem maradtak bent túlórázni, vagy épp azt vágják a fejükhöz, hogy miért nem otthon vannak a gyerekkel ahelyett, hogy dolgoznának. De az is előfordul, hogy azért nem adnak nekik komolyabb feladatokat, azért nem kapnak előléptetést, mert a felettesek félnek attól, hogy a gyerek mellett nem tudnak teljesíteni, illetve hogy sokat maradnak majd otthon a kicsivel, amikor beteg. Pedig egyrészt semmi közük a másik magánéletéhez, másrészt pedig nem csak az anya feladata a gyermeknevelés.

Felkavaró fotósorozat a zaklatásról: ezt mindenkinek látnia kellene

A fotós lány megrázó képei és történetei valószínűleg a legtöbb nőnek ismerősek lesznek.

„Megmutathatom neked a péniszemet?” - Felkavaró fotósorozat, amit mindenkinek látnia kell

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük