Ha erre a kérdésre nem a válaszod, közel lehet a szakítás
Milyen szokás hiánya utalhat arra, hogy kapcsolatotok elindult lefelé a lejtőn?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokféle jele lehet annak, hogy egy párkapcsolat a hanyatlás útjára lépett, ezeket pedig azért érdemes nem elkendőzni, hogy még idejében lehessen egy kísérletet tenni annak megmentésére.

Párkapcsolatodat most te is megvizsgálhatod, egyszerűen annyit kell tenned, hogy őszintén válaszolsz magadnak a következő kérdésre: szoktatok még csókolózni?

Miért fontos a csók?

Minden párkapcsolatban meghatározó jelentőségű az első csók, de kevesen tudják, hogy a többi legalább olyan lényeges, ha nem még lényegesebb a kapcsolat sorsát illetően.

A csók alapvetően számos pozitív hatással és fontos szereppel bír. Immunerősítő a közben zajló baktériumcsere miatt, fájdalomcsillapító hatású a hevesebb csókok közben termelődő adrenalin és endorfin miatt, segít meglelni az igazit a közben működésbe lépő kémia miatt, és segít megtartani is a párt az érintkezés során termelődő, ragaszkodást fokozó oxitocin által.

Az utóbbit, vagyis az oxitocin és az érzelmek összefüggését számos kutatás támasztotta már alá, így például a Lafeyette College kutatása, amely 15 pár oxitocin- és kortizolszintjének változását vizsgálta csókolózás közben, vagy a Zürichi Egyetem kutatása, amely oxitocinspray és placebo adásával végzett vizsgálatot 57 fő részvételével.

Bármelyiket is hozzuk példaként, az eredmények egyértelműen arra mutatnak, hogy az oxitocinnak meghatározó szerepe van a kötődés kialakulásában, fennmaradásában. Nem hiába találták már fel az - egyébként igen döbbenetes - párkapcsolat-javító oxitocin orrspray-t sem.

Szerelmes beléd a párod?

Videónkban a szakértő beszél a jelekről, amelyek a férfi érzelmeiről árulkodnak.

Ezért ne szokjatok le róla!

Nem is kérdés tehát, miért olyan lényeges nem elfelejteni csókolózni egy párkapcsolatban. Ha fenti kérdésünkre - szoktatok-e még csókolózni? - nem volt a válaszod, az sajnos nem túl jó hír, hiszen a csók, mint a kapcsolatba intimitást vivő, fontos kémiai reakciókat beindító, ragaszkodást kiváltó cselekvés mellőzése megadhatja a kezdő lökést az eltávolodás és a szakítás felé. Ha felhagytok a csókolózással, azt tehát veheted vészjelzésnek.

Ha fenti kérdésünkre igent feleltél, párkapcsolatod jó eséllyel erős lehet, hiszen a nap mint nap elcsattanó csókok mind tovább erősítik köztetek a köteléket. Olvass még a csókról: ennyi lenne optimális hetente a boldog kapcsolathoz »

Ezt is szeretjük