Ezekből a jelekből ismered fel, hogy mérgező barátságot tartasz fenn - Káros hatással lehet rád

Nem minden barátság építi az embert.

baratsag vege cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Barátokra mindenkinek szüksége van. Sőt, előfordul, hogy egyesek annyira hozzánőnek az ember szívéhez, hogy már szinte fogadott testvérekké válnak. Gondold csak végig: ők azok, akikkel az örömödet és a bánatodat okozó dolgokat is megbeszéled, így talán titkod sincs előttük, vagy csak kevés. Lehet, hogy akár még jobban is ismernek, mint a saját szüleid.

De sajnos nem mindenki igazi barát. Előfordul, hogy, ha fenntartod a kapcsolatot egyes emberekkel, azzal inkább csak magadnak ártasz. Ha a következő jeleket tapasztalod, akkor szinte biztos, hogy egy mérgező viszonyt tartasz fenn.

Amikor már mellőzve érzed magad

Egy jó barátságban felfedezhető az adok-kapok jelensége. Ha mondjuk, te elpanaszkodod neki, hogy mennyire idegesítő az új szomszédod, ő utána joggal fog neked mesélni a saját problémáiról. Ám, ha a beszélgetéseitek alkalmával 90%-ban csendben vagy, mert figyelemmel kell kísérned a másik újabb történetét, pedig te is szívesen megszólalnál, akkor érdemes elgondolkodnod. Kíváncsi egyáltalán arra, hogy mi történik veled, vagy csak lelki szemetesládának használ? Jegyezd meg, egy barátságnak a kölcsönösségről kell szólnia!

barátnők beszélgetnek

Szintén árulkodó, ha már hónapok óta próbálsz a barátnőddel közös programot szervezni, de sosem jó neki, és mindig lemondja. Emellett, ha üzenetet küldesz neki Facebookon, akkor előfordulhat, hogy a szokásától eltérő módon és stílusban válaszol - ami persze, neked rosszuleshet. Bár a rohanó világban senkinek sincs túl sok ideje, aki szeretne rád figyelmet fordítani, az meg fogja tenni. Még abban az esetben is, ha csak egy kicsit ér rá. Ha viszont a találka alatt azt veszed észre, hogy már alig találtok közös témát, mert annyira eltávolodtatok egymástól, jobb, ha véget vetsz ennek a barátságnak.

Ha már csak a versenytársat látja benned

Vannak emberek, akikben sokkal jobban él a versenyszellem, és még a hétköznapokon is képesek másokkal versengeni. Ha azt veszed észre, hogy a másik számára a barátságotok egy nagy kihívás, és minden életterületen csak le akar téged győzni, akkor a kapcsolatotok valószínűleg mérgező. Persze, olykor előfordulhat, hogy a barátnőd irigykedik rád, vagy éppen te rá. De, ha ez már mindennapos, és hosszútávon jelen van, akkor az nem mondható ideálisnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Állandó konfliktusok és idegesség

Egy jó baráttal való beszélgetés feltölt vidámsággal, pozitív energiákkal, a mérgező kapcsolatokban viszont általában pontosan az ellenkezője történik. Ha a találkozásaitok alatt gyakran összekaptok, sok mindenben nem értetek egyet egymással, és gyakran felbosszant, ahogy viselkedik, az szintén rossz jel lehet. Ugyanúgy, ahogy az is, ha a vele eltöltött néhány óra után rosszabb kedvvel, kevesebb lelkesedéssel és minimális energiaszinttel térsz haza. Ebben az esetben ugyanis igen káros hatással van rád a másik jelenléte.

Nem ismeri el a hibáit

Egy jó baráttal a legtöbb dolgot őszintén, higgadtan meg lehet beszélni, még azt is, ha szerinted egy bizonyos esetben ő hibázott, vagy éppen, hogy rosszulesett neked valamikor a viselkedése. A mérgező társ viszont nem fogadja el ezt, nem ismeri el, hogy ő sem tökéletes, így vagy visszatámad, vagy pedig téged kezd el okolni a probléma miatt. Ha mindig ezt tapasztalod, akkor nemcsak, hogy a konfliktus és a harag lesz egyre nagyobb köztetek idővel, de még az önbizalmad és az önértékelésed is csökkenhet.

Ha úgy érzed, egy mérgező barátságot tartasz fenn, beszéljétek meg, mi zavar téged, és vállald a véleményedet. Ha a másik nem partner abban, hogy javítsatok a barátságotokon, jobb elengedni őt. Persze, felnőtt módjára kell intézni mindent, mert ki tudja, lehet, hogy évekkel később ismét összesodor-e benneteket az élet.

Ezt is szeretjük