Az elmúlt 20 év legjobb romantikus filmjei, ha valami igazán jót néznél

Az elcsépelt, csöpögősen nyálas filmek helyett mást mutatunk.

Romantikus filmek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár párban, akár egyedül, de karácsony tájékán mindenki szívesen tölti a hideg estéket egy puha, meleg paplan alatt, miközben romantikus filmeken ábrándozik. 

Vannak klasszikusok, melyeket minden nő legalább egyszer lát életében, mások viszont alaptalanul a feledés homályába merülnek, annak ellenére, hogy legalább olyan szórakoztatóak, mint híres társaik. 

A franciától az indiaiig 

Sztereotípia, hogy csak Hollywoodban készülnek igazán kiváló mozgóképek: a filmkészítés fellegvárából gyakran futószalagon gyártott, kiszámítható és erőltetett szerelmes filmek kerülnek a mozivászonra. Listánkban kevésbé ismert, de annál szerethetőbb romantikusokat vettünk górcső alá, és, ahogy a puding próbája is az evés, végignéztük őket egytől egyig. 

Amélie csodálatos élete

Amélie a magyar közönséget is meghódította bolondos karaktereivel és fülbemászó zenéjével, Párizsról nem is beszélve. 

amelie

Audrey Tautou a megtestesítője a végtelenül naiv fiatal lánynak, Amélie-nek, aki őszinte jóindulattal fordul embertársai felé, aztán egy nap talál egy titokzatos dobozt, amit szintén nem hagy sorsára: ezzel pedig fenekestül felforgatja nyugodt életét a francia fővárosban. A bájos történet a képernyő elé szögez, és úgy érezheted, mintha te is Párizs utcáit rónád fel, s alá, a szerelem után kutatva. 

Amit különösen szeretünk benne: a film idilli hangulata bármilyen borongós napot bearanyoz, minden méreg és feszültség elszáll, amint meghallom a főcímdal első hangjait. Elhiteti veled, hogy a világban jóindulattal és odaadással tényleg meg lehet találni a boldogságot.

Megváltó szex

A címbeli utalás ellenére egyáltalán nem kell pikáns jelenetektől hemzsegő filmtől tartani: bár nem elhanyagolható szál a szexualitás, a film sokkal inkább egy elhagyott nőről szól, aki nem tud vétkezni, de nagyon próbálkozik, a sors pedig elé sodor egy lehetőséget, amit nem hagy ki. Az áldott Lolita a falu férfi tagjaival esik bűnbe, de a kissé sarkított történetben az asszonyok is hősként tisztelik a települést felvirágoztató nőt. Aztán hazatér a mit sem sejtő férj. 

Amit különösen szeretünk benne: a spanyol film nem a látványra megy rá, de végig leköti a figyelmet, hihetetlenül kreatív, érdekes fordulatokkal, humoros jelenetekkel. A férfi színészek nem Don Juanok, Dolores, azaz Lolita pedig közel sem szexszimbólum: de ez nem is számít, hiszen a középpontban az érzések és érzelmek állnak, nem a testiség.

P.S. I Love You

Bár amerikai film, könnyfakasztóan érzelemdús története miatt nem hiányozhat a listáról. Sokan a szomorú sztorija miatt ódzkodnak Hilary Swank és Gerard Butler közös filmjétől, mivel a P.S. I Love You nem egy hétköznapi románcot dolgoz fel. Bár a történet alapját tragédia képezi, vicces és romantikus jelenetekben sincs hiány. Holly a férje halála után úgy érzi, sosem fog túllépni élete szerelmén: az odaadó férfi azonban gondoskodott róla, hogy kedvese megtalálja a boldogsághoz vezető utat - nélküle is. 

Amit különösen szeretünk benne: Holly-val együtt izgultuk végig, hogy kecmereg ki a gyászból. Cecelia Ahern regénye alapján készült: aki ismeri az írónőt, tudja, hogy romantikáért nem kell a szomszédba mennie, zsepikkel viszont készülj fel, kiadós sírást ígér a film.

ps i love you

Szerelem a végzeten

A karácsony előtti forgatagban New York egyik tömött bevásárlóközpontjában két idegen, egy férfi és egy nő egyszerre nyúl az utolsó pár kötött kesztyűért. Egyikük sem gondol bele, hogy sorsszerű találkozásukból mi sülhet ki, így, miután a nagyvárosban bóklászva együtt töltik az éjszakát, ki-ki megy a maga útjára: Sara elmélete szerint ugyanis csak a végzetükön múlik, hogy egymásnak teremtettek-e. Évek telnek el, de egyikük sem tudja kiverni a másikat a fejéből, a sors azonban úgy dönt, nem könnyíti meg a szerelmesek egymásra találását. 

Amit különösen szeretünk benne: már az első pillanattól szurkoltunk, hogy a szeretni való páros mikor jön már össze, közben viszont  a huzavona  minden egyes pillanatát élveztük, ami körülöttük folyt. A film üzenete, hogy a szerelemhez vezető út nem olyan, mint a tündérmesékben, sokkal inkább hasonlít egy akció-vígjátékhoz, mire elérünk az igazihoz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezerízű szerelem

A címe alapján csöpögősen romantikusnak tűnhet, pedig valójában egy komoly, mély érzelmeket feldolgozó alkotás az Ezerízű szerelem. Indiai-francia-német-amerikai produkció, és ez a sokszínűség a filmben is tükröződik, jó értelemben. Egy özvegy férfi és egy házas, ám magányos asszony furcsa megismerkedéséről és levelezéséről szól a film, ami realisztikus módon mutatja be a helyzetet a mai Indiában, ahol a zsúfolt városokban élők mégis elhagyatottan tengetik mindennapjaikat. 

Amit különösen szeretünk benne: mindenféle manír nélkül vonultatja fel a szereplőket, és a történetben is minden olyan természetesen zajlik, hogy nem hagy helyet az afféle gondolatoknak, melyek rengeteg amerikai film kapcsán felmerülnek. Miért írta ezt? Miért ette meg? Minden miértre választ ad, abban a pillanatban, amikor elgondolkoznál rajta, a nem kiszámítható a cselekmény pedig nagyon üdítő.

Ezt is szeretjük