Így ünneplik a nővé válást a 15 éves lányok: a quinceañera hagyománya még mindig virágzik Latin-Amerikában
A latin-amerikai országokban hatalmas esemény, ha egy lány betölti a 15. életévét. Ilyen a quinceañera, azaz a nővé válás ünnepe.

quinceanera cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A latin-amerikai hagyományőrző családokban egy lány 15. születésnapja hatalmas mérföldkőnek számít. Ez ugyanis azt jelenti, hogy gyermek nővé vált, a nagy esemény örömére pedig hatalmas ünnepségeket szerveznek a szülők és a rokonok.

Bár országonként eltérhetnek a szokások, a fiatalok általában misén vesznek részt, gyönyörű ruhákban jelennek meg, és táncolnak az ő tiszteletükre szervezett bálon. Ilyen a quinceañera, azaz a nővé válás ünnepe.

Quinceañera, a nővé válás ünnepe

A hagyomány az ősi mexikói kultúrából származik. Az aztékoknak számtalan olyan rituáléjuk, szertartásuk volt, melyek az élet különböző szakaszaiba történő belépést jelképezték. A lányok felnőtté válását díszes ceremónián ünnepelték meg, ami egyben arra is szolgált, hogy bemutassák a szüzeket a közösségnek és a kérőknek. Az idő múlásával persze rengeteg minden változott. A 20. században például a fiatalok 15. életévük betöltésével bizonyos kiváltságokat is kaptak: ekkortól szedhették a szemöldöküket, borotválhatták lábaikat, sminkelhették magukat, és magas sarkút is ezután hordhattak.

A quinceañera hagyománya a mai napig él. A szegényebb családok kisebb összejöveteleket, míg a tehetősebbek hatalmas partikat tartanak gyermekeiknek. Az egész hosszas szervezést igényel, a lányok legtöbbször nagy izgalommal válogatják ruháikat, az ünnepségeken ugyanis íratlan dress code is van. Az ünnepelt legtöbbször fehér vagy színpompás, habos-babos báli ruhát, gyönyörű ékszereket és sokszor koronát visel, kísérői pedig szintén elegáns kreációkba, illetve öltönybe öltöznek. A ceremónia gyakran egy misével kezdődik, amin a születésnapos, valamint a rokonok, illetve a kísérőlányok és a kísérőfiúk vesznek részt. Itt megáldják őt, majd ha véget ért a templomi szertartás, következhet a bál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Látványos ruhák, hatalmas ünnepség

A lányok általában édesapjuk vagy kísérőjük mellett lépnek be a helyszínre zene kíséretében. A legnagyobb esemény a quinceañera tánca: az ünnepelt először apjával áll a parkettre, ezután pedig bárki táncolhat vele. Az est folyamán a vendégek keringőznek, vacsoráznak, felvágják a tortát, és általában egy videót is levetítenek az ünnepeltről, de néha a barátai is köszöntik a felvételen. Több országban, például Argentínában, Peruban vagy Venezuelában a 15 gyertya ceremónia is jellemző, melynek során a lány kiválasztja azt a 15 embert, akiknek a legnagyobb hatása volt rá életében, és mindegyiküknek egy-egy gyertyát nyújt át, melyek a maga mögött hagyott éveket is szimbolizálják. Mexikóban pedig a születésnapos ilyenkor kapja meg élete első magas sarkú cipőjét, melyet ünnepélyesen nyújt át neki egyik családtagja ugyanúgy, ahogyan koronáját is.

Az utóbbi években azonban az sem ritka, hogy a lányok elrugaszkodnak a hagyományoktól, modernebb formát adnak a quinceañerának, és saját ízlésükre formálják a ceremóniát. Vannak olyanok is, akik a harmincadik születésnapjukon tartanak úgynevezett dupla quinceañerát. Egy ilyen ünnepség egyébként általában 400-600 dollárba, azaz körülbelül 120-180 ezer forintnyi összegbe kerül a családnak, de nem ritka az sem, hogy a tehetősebbek több millió forintnyi dollárt költenek rá. Persze a koronavírus miatt jelenleg Quinceañerákat sem rendeznek, vagy ha mégis, szigorúan csak a korlátozások és a szabályozások betartásával.

Ilyen a bulgáriai menyasszonypiac

Kicsinosított fiatal lányok, alkudozó szülők és leendő férjek - ez a látvány fogadja a bulgáriai menyasszonypiac látogatóit. A megosztó rendezvény egy régi hagyomány részét képezi, célja pedig az, hogy az anyák és az apák ideális házastársat találjanak gyermekeiknek.

Ezt is szeretjük