Így ünneplik a nővé válást a 15 éves lányok: a quinceañera hagyománya még mindig virágzik Latin-Amerikában

A latin-amerikai országokban hatalmas esemény, ha egy lány betölti a 15. életévét. Ilyen a quinceañera, azaz a nővé válás ünnepe.

quinceanera cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A latin-amerikai hagyományőrző családokban egy lány 15. születésnapja hatalmas mérföldkőnek számít. Ez ugyanis azt jelenti, hogy gyermek nővé vált, a nagy esemény örömére pedig hatalmas ünnepségeket szerveznek a szülők és a rokonok.

Bár országonként eltérhetnek a szokások, a fiatalok általában misén vesznek részt, gyönyörű ruhákban jelennek meg, és táncolnak az ő tiszteletükre szervezett bálon. Ilyen a quinceañera, azaz a nővé válás ünnepe.

Quinceañera, a nővé válás ünnepe

A hagyomány az ősi mexikói kultúrából származik. Az aztékoknak számtalan olyan rituáléjuk, szertartásuk volt, melyek az élet különböző szakaszaiba történő belépést jelképezték. A lányok felnőtté válását díszes ceremónián ünnepelték meg, ami egyben arra is szolgált, hogy bemutassák a szüzeket a közösségnek és a kérőknek. Az idő múlásával persze rengeteg minden változott. A 20. században például a fiatalok 15. életévük betöltésével bizonyos kiváltságokat is kaptak: ekkortól szedhették a szemöldöküket, borotválhatták lábaikat, sminkelhették magukat, és magas sarkút is ezután hordhattak.

A quinceañera hagyománya a mai napig él. A szegényebb családok kisebb összejöveteleket, míg a tehetősebbek hatalmas partikat tartanak gyermekeiknek. Az egész hosszas szervezést igényel, a lányok legtöbbször nagy izgalommal válogatják ruháikat, az ünnepségeken ugyanis íratlan dress code is van. Az ünnepelt legtöbbször fehér vagy színpompás, habos-babos báli ruhát, gyönyörű ékszereket és sokszor koronát visel, kísérői pedig szintén elegáns kreációkba, illetve öltönybe öltöznek. A ceremónia gyakran egy misével kezdődik, amin a születésnapos, valamint a rokonok, illetve a kísérőlányok és a kísérőfiúk vesznek részt. Itt megáldják őt, majd ha véget ért a templomi szertartás, következhet a bál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Látványos ruhák, hatalmas ünnepség

A lányok általában édesapjuk vagy kísérőjük mellett lépnek be a helyszínre zene kíséretében. A legnagyobb esemény a quinceañera tánca: az ünnepelt először apjával áll a parkettre, ezután pedig bárki táncolhat vele. Az est folyamán a vendégek keringőznek, vacsoráznak, felvágják a tortát, és általában egy videót is levetítenek az ünnepeltről, de néha a barátai is köszöntik a felvételen. Több országban, például Argentínában, Peruban vagy Venezuelában a 15 gyertya ceremónia is jellemző, melynek során a lány kiválasztja azt a 15 embert, akiknek a legnagyobb hatása volt rá életében, és mindegyiküknek egy-egy gyertyát nyújt át, melyek a maga mögött hagyott éveket is szimbolizálják. Mexikóban pedig a születésnapos ilyenkor kapja meg élete első magas sarkú cipőjét, melyet ünnepélyesen nyújt át neki egyik családtagja ugyanúgy, ahogyan koronáját is.

Az utóbbi években azonban az sem ritka, hogy a lányok elrugaszkodnak a hagyományoktól, modernebb formát adnak a quinceañerának, és saját ízlésükre formálják a ceremóniát. Vannak olyanok is, akik a harmincadik születésnapjukon tartanak úgynevezett dupla quinceañerát. Egy ilyen ünnepség egyébként általában 400-600 dollárba, azaz körülbelül 120-180 ezer forintnyi összegbe kerül a családnak, de nem ritka az sem, hogy a tehetősebbek több millió forintnyi dollárt költenek rá. Persze a koronavírus miatt jelenleg Quinceañerákat sem rendeznek, vagy ha mégis, szigorúan csak a korlátozások és a szabályozások betartásával.

Ilyen a bulgáriai menyasszonypiac

Kicsinosított fiatal lányok, alkudozó szülők és leendő férjek - ez a látvány fogadja a bulgáriai menyasszonypiac látogatóit. A megosztó rendezvény egy régi hagyomány részét képezi, célja pedig az, hogy az anyák és az apák ideális házastársat találjanak gyermekeiknek.

A bulgáriai menyasszonypiac, ahol pénzért árusítják ki a lányokat: a férfiak alkudoznak a megfelelő arára

Az ortodox roma közösség tagjai menyasszonypiacokon keresnek párt lányaiknak. A férfiak gyakran nagy összegeket kínálnak a csinos arákért.

Elolvasom
Ezt is szeretjük