18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Hónapokig forró kővel vasalják le lányaik mellét az anyák: borzalmas kínokkal jár az afrikai szokás

Nemcsak óriási fájdalmakkal, de igen veszélyes következményekkel is jár a mellvasalás hagyománya.

mellvasalas

Az egészen brutális testmódosításokkal járó hagyományok a mai napig nem koptak ki teljesen a gyakorlatból. Többek között az ajaktányér viselése és a hegtetoválások is megmaradtak az egyes afrikai törzseknél, de a mellvasalást is több helyen alkalmazzák még.

A szokás nemcsak hogy hihetetlenül fájdalmas, de nagyon káros az áldozatok fizikai, illetve mentális egészségére, és akár veszélyes következményekkel is járhat.

A mellvasalás brutális hagyománya

A kegyetlen rituálé eredetileg Kamerunból származik, azonban Afrika más területein szintén jellemző, sőt Nagy-Britanniában is jelen van. A szokás a női csonkítás egyik formája, melyet saját bevallásuk szerint a lányok érdekében végeznek el a legtöbbször maguk az anyák, ritkább esetben pedig más közeli családtagok. 

Úgy vélik, az, hogy elkezd nőni a mellük, a férfiak szemében azt jelenti, hogy készen állnak a szexre. Azzal akarják megóvni őket tőlük, a megerőszakolástól, a korai teherbeeséstől vagy az egyéb bántalmazásoktól, hogy megpróbálják eltüntetni, vagy legalábbis lapossá tenni a kebleiket. A cél tehát az, hogy gyermekük ne legyen vonzó mások szemében, a megoldás viszont fájdalmas, veszélyes, és persze rengetegszer teljesen hatástalan.

Nemcsak fájdalmas, de veszélyes is a csonkítás

A folyamathoz általában követ, de néha búzaőrléshez alkalmazott faeszközt, konyhai spatulát vagy kókuszdiót használnak. A tárgyat tűz fölé teszik, majd amikor felforrósodott, nagyon erősen, szinte vasalóként nyomják a mellekre. Az eszköz borzalmas fájdalmat okoz, magát az eljárást pedig sokszor hónapokon, éveken át rendszeres időközönként megismétlik. A mellvasalás amellett, hogy mások számára elképzelhetetlen kínokkal jár, lelki traumát okoz az ezt elszenvedőknek, és számos egészségügyi következménye is lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mellek maradandó károsodást szenvednek, a mellszövet deformálódik, és a mellkas sokszor teljesen lapos marad. A folyamat hatására gyulladások, fertőzések, tályogok és ciszták alakulhatnak ki ezen a területen, a szoptatás később lehetetlenné válik, és a procedúra a mellrák kialakulásának esélyét is jócskán megnöveli.

Gyermekbántalmazásnak számít

A világon körülbelül 3,8 millió fiatal lány esik áldozatul a kegyetlen szokásnak, amely egyértelműen a gyermekbántalmazás kategóriájába esik. Bár az emberi jogi és a gyermekjogi szervezetek igyekeznek minél többet tenni azért, hogy felszámolják a mellvasalást, mivel Afrika egyes területein a hagyomány része, és ráadásul a szülők végzik el, igen nehéz dolguk van.

A jelenség Nagy-Britanniában is egyre inkább terjed, a The Guardian szerint többek között Londonból, Yorkshire-ből és Essexből is jelentettek ilyen eseteket. Eddig körülbelül ezer hasonló ügyről tudnak, azonban valószínűleg igen sok marad titokban is. Egyelőre nem létezik olyan törvény, ami tiltaná a hagyományt, ám a kormány teljesen fel akarja számolni azt. Hivatalos intézkedés viszont nem történt azon kívül, hogy az iskolákban kampányt indítanak ellene, amivel felhívják a figyelmet a beavatkozás veszélyeire. Mivel a nem a gyerekek végzik magukon, ennek nem sok értelme van.

Az ajaktányér hagyománya

Afrika egyes törzseiben például az asszonyok és a lányok egyre nagyobb tányérokkal a szájukban élnek, amelyek miatt nemcsak hatalmas fájdalmakat élnek át, de még a beszéd, az evés és az ivás is szinte lehetetlenné válik számukra. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük