A bulgáriai menyasszonypiac, ahol pénzért árusítják ki a lányokat: a férfiak alkudoznak a megfelelő arára

Az ortodox roma közösség tagjai menyasszonypiacokon keresnek párt lányaiknak. A férfiak gyakran nagy összegeket kínálnak a csinos arákért.

bulgariai menyasszonypiac cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kicsinosított fiatal lányok, alkudozó szülők és leendő férjek - ez a látvány fogadja a bulgáriai menyasszonypiac látogatóit.

A megosztó rendezvény egy régi hagyomány részét képezi, célja pedig az, hogy az anyák és az apák ideális házastársat találjanak gyermekeiknek.

A bulgáriai menyasszonypiac

A Bulgáriában élő, körülbelül 18 ezer főt számláló kalaidzhi ortodox roma közösség egy része minden évben összegyűlik Sztara Zagora városában a hatalmas eseményre. Az átlagosan 13-20 év közötti lányok sok készülődés után szép ruhában, sminkben mutatkoznak be a házasodni vágyó férfiak előtt. A legszegényebb családok tagjai a menyasszonypiacokon tulajdonképpen pénzért árusítják ki a lányokat. Ez nem csak a hagyomány részét képezi számukra, hanem lehetőséget ad nekik arra, hogy bevételhez jussanak, illetve kalaidzhi házastársat találjanak a fiataloknak. 

A rendezvényt üres kültéri területeken, leginkább parkolókban, esetleg mezőkön tartják. A lányok és a fiúk ismerkednek, gyakran táncolnak egymással, miközben a szülők a háttérben figyelnek. A férjjelöltek alkudoznak a kiszemelt arákra, de a konkrét adásvétel egyébként a piacokon még nem történik meg. Ha a férfi licitálása után nagyjából megegyeztek az árban, akkor a következő időszakban a családok összejárnak ismerkedni, és meglátják, valóban összejöhet-e a házasság. Ha pedig az aktuális eseményen nem találnak megfelelő párt, a következőkön újra próbálkozhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Mennyibe kerül egy ara?

Régebben szinte mindig a szülők választották ki a férjet, főleg a felajánlott összeg alapján, de ma már a lányok is egyre gyakrabban szólhatnak bele a döntésbe. Ennek ellenére az apának és az anyának megvan a joga ahhoz, hogy a legtöbbet ajánló kérőt válasszák még akkor is, ha a leendő ara nem ért egyet velük, vagy mást szemelt ki magának. Van, hogy már a piacok előtt kinéznek gyermekeiknek egy partnert, ám a fiatalok semmiképp sem találkozhatnak kettesben, csakis a család jelenlétében. 

Az árak egyébként átlagosan körülbelül 90-110 ezer forintnyi összeg között mozognak, de persze van, hogy ennél jóval magasabb, akár egymillió forintnyi összeget is kínálnak egy menyasszonyért. A lányok értékét rengeteg minden meghatározza. Az elsődleges szempont általában a külső, sokan előnyben részesítik például a világos bőrű és hajú fiatal hölgyeket, de a szüzesség is igen lényeges. Rendkívül fontos, hogy az esküvőig megőrizzék ártatlanságukat, hatalmas szégyen ugyanis, ha az arák nem érintetlenül mennek férjhez: ebben az esetben megszólják és kiközösítik, valamint könnyűvérűnek bélyegzik őket, és az egész családra szégyent hoznak.

Kiveszik a lányokat az iskolából, hogy férjhez adják őket

A kalaidzhi fiatalokat egyébként szigorú szabályok korlátozzák az ismerkedésben: ezeken az ünnepségeken kívül általában csak az interneten beszélgethetnek egymással. A lányokat legtöbbször az első menstruációjuk után kiveszik az iskolából, hogy férjhez adják őket. Ezt részben a tradíció miatt teszik, részben pedig azért, hogy megelőzzék azt, hogy elszökjenek egy választott fiúval, vagy modern életre vágyjanak. Nem tanulhatnak tovább, és nem is építhetnek karriert, mert a hagyomány szerint csak feleségek és családanyák lehetnek. A régimódi férfiak akár teljesen meg is tilthatják nekik azt, hogy dolgozzanak. A bulgáriai roma lányok körülbelül 10%-a részesül csak középfokú oktatásban, míg ötből egy közülük írástudatlan.

A szabályok az évek során változtak, ma már a fiataloknak nagyrészt van valamennyi beleszólása abba, hogy kihez adják őket hozzá, a szülők pedig leginkább társkereső eseményként tekintenek az egészre, nem menyasszonypiacként. A lányok általában elfogadják a tradíciót, és azt, hogy férjhez kell menniük, ám sokan közülük teljesen másról álmodnak. Rengetegen vágynak arra, hogy folytathassák tanulmányaikat, és karriert építhessenek, de tudják, hogy a hagyomány és a társadalmi elvárások miatt erre nincs lehetőségük.

A Young Virgins as Bulgaria’s Controversial Bride Market címet viselő rövid dokumentumfilmben Milene Larsson újságíró járt utána annak, hogyan is működik pontosan a bulgáriai menyasszonypiac.

A kirgiz menyasszonyrablás kegyetlen hagyománya

A közép-ázsiai országban a férfiak gyakran az utcáról rabolnak el fiatal lányokat, majd erőszakkal kényszerítik őket házasságra. A nőknek nincs más választása, mint beleegyezni a frigybe.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük