„Kire szavaztál, rá? Akkor inkább ne randizzunk” - A politika így szól bele a párkapcsolatokba
A mindennapokra egyre inkább hatással lévő politika a romantikus kapcsolatokat sem kíméli.

par vita
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A párok rengeteg konfliktusforrással találkozhatnak életük során, legyen szó ártatlan apróságokról vagy nagyobb fajsúlyú véleménykülönbségekről. Utóbbiak körébe tartozhat a mindennapokat egyre jobban átható politika is.

Nem véletlen, hogy az év azon szakaszában, amikor közelednek az ünnepek, a közösségi oldalakon mindig egyre-másra bukkannak fel a vicces kiírások, tippelgetések, hogy vajon a családok melyik fogásig jutnak el anélkül, hogy hajba kapnának a közéleti kérdéseken. Generációs és világnézeti eltérések jócskán befolyásolhatják az álláspontokat. Egy-egy ilyen összejövetel talán kibírható, de mi a helyzet akkor, ha a párkapcsolatban üti fel fejét a konfliktus? Egyáltalán: kialakítható működő kapcsolat úgy, hogy a felek nézetei markánsan különbözőek?

Már a randi esélyét is rontja

A Dating.com nevű, online társkereső oldalakat tömörítő csoport átfogó felmérést készített felhasználói körében, hogy megtudja, ők hogyan vélekednek a politika és a párkapcsolat összefüggéseiről. Az 1993-ban alapított cég több mint 32 országban van jelen, így rengeteg, 73 millión felüli regisztrált taggal büszkélkedhet. A kutatás során a célkitűzéseik között szerepelt, hogy megvizsgálják, a napjainkra jellemző átpolitizáltság milyen hatással bír az internetes párkeresés, randizás dinamikusan növekvő világára.  

GettyImages-1092265472
Fotó: Pollyana Ventura / Getty Images Hungary

A Dating.com megfigyelte, hogy az utóbbi időben 43%-kal nőtt a politikai tartalmú beszélgetések aránya az oldalaikon. Ez jól mutatja, hogy a közéleti kérdések egyre jobban áthatják az élet minden területét, komoly viszonyítási pontot képezve. A felmérésben részt vevő egyedülállók 84%-a saját bevallása szerint még csak fontolóra sem venné, hogy ellentétes politika nézetű egyénnel randevúzzon. 67%-uk ismerte be, hogy korábban már szakított ilyen jellegű konfrontáció miatt, és több mint a felük úgy véli, hogy lelombozó belekeverni a politikát a társalgásokba, főleg az elején. Ha valaki mégis így tesz, nem igazán keresik vele a továbbiakban a kapcsolatot. 

Túlélheti a kapcsolat?

Szakértők úton-útfélen hangoztatják, hogy a rendkívül intenzív politikai légkör, az emberek erőteljes megosztottsága, amelyre a politikusok sok helyen kifejezetten építenek, éket verhet a legtöbb személyes kapcsolatba. Tehát nemcsak a romantikus jellegűbe, hanem a barátiba, a családiba és a kollegiálisba is. Az interneten pedig vérre menő csatározások folynak egyes témákkal kapcsolatban.

GettyImages-1155015674
Fotó: sturti / Getty Images Hungary

Ugyanakkor az élet olykor egymás mellé sodor gyökeresen más meggyőződésű személyeket is, sőt az sem ritka, hogy a pár egyik tagjának a nézetei formálódnak, átalakulnak az évek során. 

Hogy mégis működjön a kapcsolat, azt tanácsolják, hogy a legfontosabb teendő annak az elfogadása, hogy a partner egy szuverén személyiség, nem szükséges, hogy a felek mindenről ugyanúgy gondolkodjanak. Éppen ezért nem is érdemes nagy energiákat fektetni a másik meggyőzésébe, kiselőadásokat tartva a médiában hallottakról, olvasottakról. Otthon ajánlott a közbeszédben óriási teret hódító, meglehetősen káros címkézés elkerülése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sokat segíthet, ha a felek nyitottak a másik oldalról érkező racionális hangokra, esetleg megkérik a partnerüket, hogy mutassa be a legmeghatározóbb személyiségeket, véleményeket. Ugyanakkor a pszichológusok és pszichiáterek nem állítják, hogy könnyű helytállni egy hasonló kapcsolatban. Hangsúlyozzák, hogy biztosan szükség lesz jókora kompromisszumok meghozatalára is, és némi humor sem árthat. Kérdés, hogy ezt meddig bírják a felek, nyilvánvalóan számít, hogy mennyire ragaszkodnak a kapcsolatukhoz, és tisztelik egymást.

Szerelmesek vagytok egymásba, vagy csak hiszitek? A testbeszéd nem hazudik

A testbeszéd rengeteg mindent elmond egy emberről. Például megmutatja, ha zavarban vagy, ha nem vagy elég magabiztos, de még arra is utal, hogy mit gondolsz a másikról, vagy mit érzel iránta. Éppen ezért a párkapcsolatokban még inkább árulkodóak az apró mozdulatok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük