A legnagyobb tabu a párkapcsolat elején - Így beszéljetek zökkenőmentesen a pénzről

A pénz a második fő oka a válásoknak. Nem csoda, hogy a legtöbb ember még a hozzá legközelebb állókkal is kínosan kerüli a témát.

GettyImages-913438802

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amennyire nem szeretünk pénzről beszélni, legalább annyira fontos aspektusát képezi az életünknek. Pedig az ezzel a témával járó szorongás, félelem és szégyen csökken, ha van kivel megosztanod. Ráadásul a topik ignorálása egy párkapcsolati szakértő szerint komoly gondokat okozhat később.

Nem mindegy azonban, a párkapcsolat milyen szakaszában jártok, és hogy hogyan kezdtek bele egy ilyen beszélgetésbe. Hosszú távú kapcsolatoknál eljön a pont, amikor elkerülhetetlen a pénzügyek megbeszélése, azonban ha csak pár hónapja jártok, akkor is érdemes szépen lassan közeledni a témához.

Így kommunikálj a pénzről

Beszéljétek meg, ki mit fog fizetni 

Kezdd az olyan egyszerű alapokkal, mint például hogy ki mit fog fizetni egy randin. Akár felezitek az estét, akár alkalmanként más fizet, a lényeg, hogy minden egyértelműen meg legyen beszélve. Ellenkező esetben a rejtett elvárások későbbi veszekedésbe torkollhatnak.  

GettyImages-1300146578
Fotó: PM Images / Getty Images Hungary

Közös kassza, avagy sem? 

Tartós kapcsolatnál érdemes elgondolkodni, hogy szeretnétek-e közös vagy részben közös kasszát. Beszéljétek meg, mire költötök felesben, illetve azt is, hogy mi az az összeg, amit csak magatokra szántok. 

Ne kíváncsiskodjatok 

Ne lessük le a másik tartozását vagy bankkártyán tárolt vagyonát! Különösen egy kapcsolat elején szeretjük felmérni, hogy a másik milyen pénzügyi helyzetben van. Ezt azonban nem érdemes firtatni - a család megismerésével és az idő múltával előbb vagy utóbb úgyis kiderül majd. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Beszéljetek pénzügyi értékrendetekről 

Az emberek neveltetéstől, kultúrától függően különbözőképp viszonyulnak a pénzhez. Bizonyos családok különféleképpen bánnak a pénzzel, ezért mindenki más értékrenddel érkezik egy kapcsolatba. Érdemes mindenekelőtt őszintén megbeszélni a pénzzel kapcsolatos viszonyotokat. Ilyenkor beszéljetek a célokról, mire szerettek költeni, és mi az, amire sajnáljátok a pénzt. 

Nem mindegy, mikor 

Értelemszerűen ne éjjel, lefekvés előtt vagy egy stresszes időszakban beszéljetek ehhez hasonló témákról. Találjátok meg a legmegfelelőbb időpontot, amikor mindketten nyugodtan vagytok és kipihentek. Készüljetek rá a beszélgetésre: rendeljetek ételt, és szánjatok egy estét a pénzügyi témákra. Hosszú kapcsolatnál nevezzetek ki havonta egy napot, amikor összesíthetitek pénzügyi történéseiteket. 

GettyImages-1178756492
Fotó: sturti / Getty Images Hungary

Nézzétek meg, hol álltok épp anyagilag 

Gyűjtsétek össze a bevételeiteket, kiadásaitokat, adósságaitokat és megtakarításaitokat. Üljetek le és nyíltan osszátok meg egymással ezeket az összegeket. Beszéljétek meg, kinek mennyi időbe telik majd kifizetni bizonyos hiteleket, vagy hogy elérje megtakarítási céljait. Így mindketten tudjátok majd, mik lesznek a jövőbeli kiadásaitok. 

Ilyenkor is legyünk asszertívak

Az asszertív kommunikáció a pénzügyekkel kapcsolatban is elengedhetetlen. Figyelj arra, hogy mindig világos, közvetlen és támogató módon fejezd ki az érzéseid. Nem tudhatod, hogy a másikban milyen múltbeli traumák lehetnek. Ezért mindig maradj a jelenben, és használj „én”-t „te” helyett.

Olvass tovább: 5 dolog, amit az első 6 hétben ki kell deríteni

A szerelmek elején sokakat elvakít a rózsaszín köd, ám aki komoly viszonyra vágyik, és hosszú távra tervez, annak érdemes odafigyelni néhány apró jelre, melyek megmutathatják, valóban összeillenek-e a felek. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük