Hogy kell viselkedni, ha a pápával találkozik valaki? 4 dolog, ami tilos lenne, mégis sokan csinálják

Több etikettszabályra is oda kell figyelnie annak, aki találkozik a pápával.

papa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden magas rangú személlyel való találkozás során ügyelni kell bizonyos viselkedési szabályokra, és ez a pápa esetén sincs másképp.

Több évszázados hagyományokra kell figyelnie annak, aki személyesen is láthatja, üdvözölheti a az egyházfőt. És bár maga Ferenc pápa, úgy tudni, nem veszi annyira szigorúan ezeket az elvárásokat, az etikettet akkor is illik betartani. Van néhány dolog, ami tilos lenne, mégis sokan csinálják.

Ami tilos lenne a pápával való találkozáskor

Megváratni őt

Egy hivatalos találkozóról mindig illetlenség késni, hát még akkor, ha a pápáról van szó. A katolikus teológia szerint az egyházfőnek közvetlen kapcsolata van Istennel, képes kapcsolatba kerülni a legfelsőbb istenséggel, és betekintést nyerhet a vallási tanításaiba. Tehát amikor időt szakít arra, hogy találkozzon valakivel, akkor nem szabad vesztegetni az idejét. Mindig a vendégnek kell először megjelennie, még akkor is, ha egy ország vezetőjéről van szó.

Ezt a legtöbben be is tartják, de Vlagyimir Putyin például többször is késve érkezett a találkozójukra. Volt, hogy több mint 50 perccel a megbeszélt időpont után érkezett meg.

Várni arra, hogy valaki bemutassa

Robert Hickey, a Washingtoni Protokolliskola munkatársa szerint a Szentatya olyan magas rangú, hogy sosem mutatják be senkinek, hanem csakis másokat mutatnak be neki. Nem mintha egyébként szüksége lenne a bemutatásra, hiszen aki találkozni készül vele, az pontosan tudja, hogy ki ő. De a lényeg az, hogy ha valaki az egyházfő közelébe kerül, akkor nem várhat arra, hogy valaki bemutassa neki a pápát, és persze maga a pápa sem fog bemutatkozni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Megérinteni, megölelni

A magas rangú embereket egyébként sem illik megölelni, de a pápa esetén ez legalább annyira tiltólistás, mint a brit uralkodó esetében. Nemcsak azért, mert tiszteletben kell tartani az alapvető etikettet és a személyes terét, hanem azért is, mert mióta 1981-ben meglőtték II. János Pál pápát, azóta még jobban figyelnek az egyházfő biztonságára. Így nem javasolt hirtelen felindulásból felé nyúlni, hozzáérni vagy megragadni őt. Ezt a szabályt szintén többen megszegték már.

Van egy régi hagyomány, miszerint meg kell csókolni a pápa gyűrűjét, és aki ezt megteszi, az könnyebben jut be a mennyországba. És bár ezt nem tilos, Ferenc pápa láthatóan nem értékeli a gesztust: van ugyanis egy videó, amin elhúzza a kezét egy hívőtől. Szóvivője szerint azért tette, hogy figyeljen a higiéniára, és megelőzze a fertőzések terjedését. 

Figyelmen kívül hagyni az öltözködési etikettet

A pápa előtt elegáns, sötét, térdet és vállat elfedő, zárt nyakú ruhában, valamint zárt cipőben kell megjelenni, elvárás a szolid viselet, a hivatalos látogatások esetén pedig az egyszínű, lehetőleg fekete összeállítás az illendő. Férfiaknak a sötét öltöny és a nyakkendő ajánlott, a nőknek pedig a legalább térdig érő szoknya vagy ruha. A nőknek a vállukat és a fejüket eltakaró fátyol is javasolt. 

A világon mindössze hét nő élvezheti a „le privilège du blanc”-t, azaz a fehér kiváltságát: csakis a legmagasabb rangú katolikus uralkodónők vagy a legmagasabb rangú katolikus uralkodók feleségei viselhetnek fehéret a pápával való találkozás során.

Ez a 7 nő viselhet fehéret a pápa előtt

Képeken mutatjuk azt a hét nőt, akik jelenleg viselhetnek fehéret a pápa előtt. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük