9 meglepő szabály, amit a királyi család összes tagjának be kell tartania: másnak furcsa lehet

A viselkedés és az öltözködés minden apró részletét előírások szabályozzák Erzsébet királynő és a családja életében.

kiralyi csalad cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az angol királyi család élete rengeteg mindenben eltér az átlagemberekétől. De a hatalom és a rang az ő esetükben nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármit megtehetnek, amit csak szeretnének, sőt. Sokkal szigorúbb szabályokat kell betartaniuk, mint egy hétköznap férfinak vagy nőnek.

Bár igaz, hogy Erzsébet királynőnek vannak meglepő kiváltságai - többek között, hogy sem útlevélre, sem jogosítványra nincs szüksége soha az utazáshoz és a vezetéshez -, a megjelenést és a viselkedést tekintve rengeteg előírást kell betartania neki és családjának is. Egy részük pedig mások számára furcsa és meglepő lehet.

Ülni csakis szabályszerűen lehet

A legtöbb nő szeret keresztbe tett lábakkal ülni, mert sokan úgy vélik, ez az egyik legnőiesebb póz, ahogy a hölgyek helyet foglalhatnak. És bár az etikett szerint sem helyes, a hétköznapokban nem fordítanak túl nagy figyelmet erre. A királyi család nőtagjai esetében viszont ez a póz hatalmas illetlenségnek számít. A szabályaik szerint tilos keresztbe tenni a lábaikat, de minden esetben úgy kell elhelyezkedniük, hogy a térdeik és a bokáik összeérjenek.

katalin ules

Nemcsak az üléshelyzetre vannak előírások, hanem arra is, hogy ki mikor léphet be egy helyiségbe, és foglalhat helyet. Amikor a család megérkezik valahová, mindig az ülésrendet kell követniük. Tehát először a királynő, aztán Fülöp herceg sétál be, majd Károly herceg és Kamilla, utánuk pedig Vilmos herceg és Katalin, és így tovább. És ebben a rendben ülhetnek csak le.

Együtt utazni tilos, fekete ruha viszont kötelező

Amikor a család tagjai hosszabb repülőútra indulnak, nem mindegyiküknek szabad egy gépre szállni. A lehetséges trónörökösöknek mindig külön kell utazniuk, ezért például hivatalosan György hercegnek és Vilmosnak is külön kellene repülniük. Vilmos és Katalin azonban már egy ideje nem hajlandóak betartani a protokollnak ezt a részét, ezért szinte minden alkalommal egy gépen utaznak. Ez az előírás egyébként azért született meg, hogy ha baleset vagy bármi szörnyűség történik, ne lehessen érintett benne mindegyik örökös.

Az utazási szabályokhoz az is hozzátartozik, hogy mindig kötelesek magukkal vinni egy teljesen fekete szettet, mégpedig azért, hogy ha hirtelen haláleset történne a családban, legyen náluk megfelelő ruha a gyász kimutatására vagy a temetésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Érinthetetlenség és kötelező távolság

A királyi család tagjait hivatalosan nem érinthetné meg egy hétköznapi ember sem, sőt, még túl közel sem állhatnának hozzájuk. De ez fordítva is igaz: nekik sem szabadna hozzáérniük másokhoz. Diana azonban rengetegszer megszegte ezt az előírást, de Katalin és Vilmos sem mindig tartják be: és egyre többször kerülnek közelebb a néphez. Viszont nemcsak az idegen embereknek, hanem a családtagoknak is tartaniuk kell egymással a távolságot. A házasságkötésük óta például Fülöp herceg mindig egy lépéssel a királynő mellett sétálhat csak.

Teázás és vacsora: ameddig a királynő akarja

A délutáni teázás hagyományát természetesen ők is őrzik, ám ilyenkor is szinte minden egyes mozdulatukat szabályok övezik. Főleg akkor, ha a nyilvánosság előtt, vendégek társaságában fogyasztják el az italukat. A csésze fogására is kiterjed ugyanis az etikett: a hüvelykujjukkal és a mutatóujjukkal fogják a fülét, és a középsővel támasztják alá. A kisujj nincs nyújtva, hanem enyhén behajlítva pihen a többi mellett. Kávézás esetében a mutatóujjal átnyúlnak a fülön, és úgy fogják meg. A csészét pedig csak egy helyen illik megérinteni a szájukkal.

katalin villmos kave

De étkezés közben is figyelniük kell az apró részletekre. Többek között nem emelhetik úgy a húst a szájukhoz, hogy az fel van szúrva a villára, hanem helyette csak elvágják, és felhelyezik az evőeszközre, majd úgy egyensúlyoznak az ajkaikig az étellel. Ha pedig bárki a királynővel étkezik, csak akkor állhat neki az evésnek, miután őfelsége is hozzálátott, és csak addig ehet, amíg ő. Ha Erzsébet királynő befejezte a vacsorát, mindenki másnak - a családtagoknak - is illik letenni az evőeszközöket az asztalnál.

Rövidnadrág és Monopoly

Azt már biztosan észrevetted, hogy György herceg mindig mindenhol rövidnadrágban jelenik meg. Ennek viszont nem az az oka, hogy Katalinéknak ez a kedvenc darabja, hanem szintén szabályok állnak a háttérben. Az angliai előkelő családokban már évszázadok óta hagyomány, hogy nyolcéves korukig ilyen nadrágban járatják a kisfiúkat. A hosszú nadrág ennyi idős kor alatt alacsonyabb rangot enged feltételezni.

Az öltözködésen kívül az is meg van szabva, hogy mivel játszhatnak. A tiltólista élén egyértelműen a Monopoly nevű társasjáték szerepel, amivel a királynő a család egyik tagját sem engedi játszani. Mégpedig azért, mert úgy gondolja, konfliktusokat szíthat, és kapzsiságra nevelheti a trónörökösöket.

Ezt is szeretjük