Tilos hátat fordítani neki vagy előtte leülni: aki II. Erzsébettel találkozik, annak szigorú szabályokat kell betartania

Rengeteg minden van, amit tilos csinálni a királynő társaságában, de sok olyan dolog is, amire kötelező figyelni.

erzsebet kiralyno michelle obama
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első találkozás bárkivel stresszes lehet. Legyen szó egy új főnökről, a partner családtagjairól vagy egy karrierszempontból fontos, jövőbeli kapcsolatról, rengetegen izgulnak előtte. Hát még képzeld csak el, milyen lehet, ha valaki magához az angol királynőhöz kapott meghívást.

Az köztudott, hogy a királyi család tagjainak minden egyes tettükre figyelniük kell, hiszen etikettszabályok korlátozzák mindennapjaikat. De annak is minden apró részletre ügyelnie kell, aki II. Erzsébettel találkozik: a királynő társaságában ugyanis rendkívül szigorú előírásokat kell betartani. Nem csoda, hogy sok híresség is megszegte őket véletlenül.

Amit tilos a királynővel való találkozáskor

Ebben az esetben nemcsak a jó benyomás keltése fontos, hanem az elvárások teljesítése is. Borzasztóan kínos, ha valaki nem tudja, mit tehet, és mit nem a királynő mellett, ezért a vendégeket tájékoztatják a szabályokról a nagy nap előtt. A következőket például mindenkinek tilos, ha II. Erzsébettel találkozik.

 • Tilos elkésni a találkozóról.
 • A vendégek nem viselhetnek napszemüveget, mert rendkívül fontos a szemkontaktus.
 • Nem szabad megérinteni II. Erzsébetet.
 • Tilos kezet nyújtani neki, kézfogásra csak akkor van lehetőség, ha azt őfelsége kezdeményezi.
 • Senki nem fordíthat hátat a királynőnek, mert ez borzasztó nagy udvariatlanságnak számít. 
 • Tilos leülni a királynő előtt, csak akkor foglalhatnak helyet a vendégek, miután II. Erzsébet is leült.
 • Csak akkor szabad enni, ha őfelsége nekilátott az étkezésnek, előtte senki nem nyúlhat az ételéhez.
 • A vendég nem indulhat el vagy sétálhat a királynő előtt, csak követheti őt, tartva a kellő távolságot.
 • Szigorúan tilos fotókat készíteni a királynőről az otthonában, és szelfizni is.
 • Nem szabad személyes kérdéseket feltenni őfelségének.
 • A vendég nem várhatja el, hogy a királynő szóljon hozzá, ha az illető étkezés közben a bal oldalán ül. A díszvendég ugyanis mindig a jobbján foglal helyet, és az első fogás alatt vele beszél először, majd csak ezután elegyedik szóba a balon ülővel.
 • Tilos távozni az eseményről II. Erzsébet előtt. Ha valaki mégis szeretne, akkor a magántitkárától kell ehhez engedélyt kérnie.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ami kötelező

Persze a sok tiltás mellett bőven vannak kötelező elvárások is, amikre szintén figyelni kell. A következők a legalapvetőbbek.

 • Alkalomhoz illő, elegáns, tradicionálisabb öltözéket kell választani.
 • A nőknek illik pukedlizni a királynő előtt, a férfiak pedig meghajlással köszöntik őt.
 • A megfelelő megszólítást kell használni, ami nem más, mint a „Your Majesty”.
 • Követni kell a királynőt, ha elindul valahová.
 • Ha többen is ott vannak a találkozón, akkor félkör alakba kell rendeződni, és így üdvözölni őfelségét, beszélgetni vele.
 • A vendégeknek igyekezniük kell szabadon hagyni a kezeiket, nem illik még a táskájukat sem fogniuk.

A hírességek is megszegik néha a protokollt

A sok szabály persze mindenkiből kivált egy kis izgulást, és gyakran még a legnagyobb sztárok is bakiznak a királynővel való találkozáskor. Lewis Hamilton például a királynő balján ült étkezés közben, és szólt őfelségéhez, aki azonban rendre intette, és közölte vele, hogy ez nem így működik, ő ugyanis először a jobbján ülő vendéggel fog beszélni.

De arról is az egész média beszámolt, amikor Michelle Obama átkarolta II. Erzsébetet, ezt ugyanis hivatalosan nem szabadott volna, illetve arról is, amikor Joe Biden véletlenül elfelejtette levenni a napszemüvegét. Donald Trump pedig többször is megszegte a protokollt, előfordult például, hogy a királynő előtt sétált, és elállta az útját, emellett pedig volt, hogy megérintette őfelsége hátát a találkozás során.

Szabályok, amiket a királyi család tagjainak be kell tartania

Igaz, hogy Erzsébet királynőnek vannak meglepő kiváltságai - többek között, hogy sem útlevélre, sem jogosítványra nincs szüksége soha az utazáshoz és a vezetéshez -, a megjelenést és a viselkedést tekintve rengeteg előírást kell betartania neki és családjának is. Egy részük pedig mások számára furcsa és meglepő lehet.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük