Egyetlen omladozó szobában, áram nélkül él négy gyermekével Szilvia: nincs, aki segítsen, hiába erős
Az édesanya teljesen magára maradt gyermekeivel. Hiába erős és elszánt, van, ami az ő erejét is meghaladja.

toth szilvia cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szilvia négy gyermekével lakik egyetlen apró szobában. A legidősebb 17 éves, a legkisebb még csak kettő múlt, vele otthon kell maradnia. Dolgozni tehát még nem tud, párja elhagyta, tartásdíj pedig nem érkezik. A kilakoltatás veszélye fenyegeti őket - a házon ugyanis, ahol átmenetileg meghúzhatták magukat, hitel van. Tóth Szilvia mindennapjai nem olyanok, mint az enyémek vagy a tieid. Persze mindenkinek vannak nehézségei, de a nehézség szó talán nem a legjobban írja le azt, amiben a 44 éves nő élni kénytelen. 

Szilvia abban reménykedik, hogy nem teszik ki őket az utcára a moratórium előtt, és tavaszig kihúzhatják az omladozó kis ház szobájában a telet. Mert itt együtt lehet a gyerekeivel, akiket végtelenül szeret. A hajléktalanság fenyegetése esetében nemcsak azt jelenti, hogy nem lesz fedél a feje felett, hanem azt is, hogy a gyerekeket elvehetik, állami gondozásba kerülhetnek, és a család szétszakad. Az egyetlen család, ami Szilviának jutott - és ahogy mondja -, akikért az életét is odaadná.

Szilvia ereje a gyerekeiben, az irántuk érzett hatalmas szeretetben rejlik

Szilvia alig 15 évesen ment el otthonról, mert nem volt más választása. Erről egyáltalán nem szeretne beszélni. Ahogy a téma szóba kerül, a fájdalom és szégyenérzet olyan erős benne, hogy épp csak egy fél mondatban említi meg, az apja volt az oka a menekülésnek, aki hosszú ideje nem apaként viselkedett. Aztán lezár, kíméletlenség lenne tovább faggatni. El lehet képzelni, mi késztethet egy 15 éves lányt arra, hogy elhagyja a szülői házat azért, hogy biztonságban legyen. Az ezt követő öt évre, élete egyetlen boldog időszakára még most, harminc év távlatából is nosztalgiával gondol. Mosolyog. Azt mondja, ez az egyetlen kapcsolata, amiben boldog volt. 16 évesen született meg az első gyermeke, aztán sorra jött a többi. 

Hiába a rengeteg nehézség, a gyerekek vidámak, nevetnek, összetartanak. Mókáznak, és produkálják magukat, amikor meglátogatjuk őket. Szóláncozunk, ők kérik ezt a játékot. Meglepődöm, hogy a hétéves kislány és a nyolcéves kisfiú olyan szavakat dob tovább nekem, mint például alkonyat, unikornis, festői. Később, amikor szóba kerül a hatalmas szókincs, kiderül, hogy rengeteg mesét olvasnak, verseket mondanak, ha kell, gyertyafénynél tanulják a másnapi tananyagot Szilviával. 

Szilvia ereje a gyerekeiben, az irántuk érzett hatalmas szeretetben rejlik, és abban, hogy a hajléktalanság szélén táncolva is tisztességesen nevelje őket. Mert nincs olyan, hogy a gyerekek piszkos ruhában menjenek iskolába, és ha kell, akkor fejlámpával vagy gyertyafénynél tanulnak, mert másképp nem lehet kitörni a tisztességesnek eufemizált szegénységből. Ezért mos kézzel, szó szerint látástól vakulásig, hiszen áramuk nincs.

Mindent megpróbál, hogy együtt maradjon a család

Az ember elgondolkodik, hogy 2019-ben, amikor állítólag a család a legnagyobb érték, hogy élhet egy négy kiskorú gyermekét nevelő édesanya ilyen körülmények között. Szilvia tisztában van azzal, hogy nem hozott mindig jó döntéseket, nem választott jól párt, ez a szegénységében is büszke asszony nem csinál úgy, mintha az életébe ne lett volna beleszólása. És éppen az a megrendítő, hogy elismeri a maga felelősségét. A más felelősségéről nem tehet, de erős maradt, megy előre, és mindent, de mindent megpróbál azért, hogy együtt maradjon a család. Ha kellett, menekült, mert a férfiakkal nem volt szerencséje, de erről sem beszél szívesen. Természetesen dolgozott mindent, amit csak el tudott vállalni, kért segítséget, bármennyire is nehezére esett. Tartásdíjat igen régen látott, és már nem is igazán várja. Pedig várhatná, reménykedhetne, mert jelenleg 93 ezer forintból élnek öten, az pontosan 18 ezer 600 forint fejenként. Ízlelgessük kicsit, 18 ezer 600. Mi meddig jutnánk ebből? 

Szilvia nem maradt teljesen magára, a Gyermekétkeztetési Alapítvány segíti a családot egészséges élelemmel. Korábban a Családok Átmeneti Otthonában éltek, de ahogy a lenti kisfilmből kiderül, onnan nem úgy jöttek el, hogy végleges megoldást - akár egy szükséglakást vagy önkormányzati bérleményt - találtak az életükre. Jelenleg Érden élnek, a gyerekek ide járnak iskolába, szeretnének itt maradni a településen, hogy a kicsiket ne szakítsák ki a környezetükből, az iskolából, az újonnan kialakult közösségből, barátságokból. A végrehajtás és hagyatéki eljárás alatt álló nagyapai ház helyett szerettek volna egy biztosabb otthont, az önkormányzatnál kértek segítséget. Kaphatnának is, 5 ezer forint havi lakhatási támogatást, ha albérletben élhetnének, plusz elengednék a szemét szállításának díját. Ennél többel jelenleg nem tudják támogatni a rászoruló családot.

Kisfilmünkben nem csak Szilviával beszélgettünk, felkerestünk szakembereket, beszélhettünk Szilvia barátnőjével, Jánosi Évával, megszólalt Kromek Henriett, a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértőt is megkérdeztük a lakhatási problémákkal kapcsolatban, valamint Tóth Éva, a Lámpás Intézményvezetője, a Családok Átmeneti Otthonából mesélt a nehéz helyzetben lévő családok kilátásairól.

Szóval, itt áll most Szilvia, lehajtott fejjel, de egyenes gerinccel, mert tudja, hogy mindent megpróbált, és próbál folyamatosan, hogy a családjuk család maradjon. Most rajtunk, jóérzésű embereken a sor. 

(A eredeti, keretessel kiemelt felhívás alatt olvashatsz a gyűjtés jelenlegi állásáról.)

Ha úgy érzed, szívesen segítenél Szilvia gyermekeinek, több módon is megteheted. Most egy szendvics ára, a télire való tűzifa, a tanuláshoz szükséges, áramot nem igénylő fényforrás, egy működő kályha mind-mind életmentő. A Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal közösen gyűjtést szervezünk Szilvia és gyermekei számára. 900 000 Ft összegyűjtését tűztük ki célul, melyből aggregátort, az őszi-téli időszakra ahhoz szükséges üzemanyagot, vegyes tüzelésű kályhát, tűzifát és meleg ruhát vásárolhatna a gyerekek számára. A fenti összeg ugyan csak hirtelen tűzoltásra, a tél nyugalmas megélésére elég, azonban mi bízunk a közösség összefogásában és erejében. Így, ha mégis nagyobb adomány gyűlik össze, az sokat segítene, hogy Szilvia és családja végre tisztességes körülmények között, fűtéssel és árammal ellátott albérletben élhessen, ahol állandó lakcímmel rendelkezne, így gyermekét bölcsődébe adhatná, és végre esélye lenne a biztonságot nyújtó munkavállalásra is. Az álmunk, amit félve írunk le, 3 millió forint - ez éppen elegendő a talpra álláshoz, hosszú távú albérletre, rezsire és a biztos továbblépéshez. 
Aki segíteni szeretne a családon, az két módon is megteheti. A gyűjtést minden esetben a Gyermekétkeztetési Alapítvány segítségével végezzük, ezúton is köszönjük a támogatásukat!
  • Az alábbi nyílt Facebook-csoportban licitre kínálhattok már nem használt tárgyakat vagy szolgáltatásokat, az ebből befolyt összeget pedig teljes egészében a család segítésére használjuk fel. Az is segít, aki elad, és az is, aki vesz. További részleteket a linkre kattintva olvashattok!
  • Várjuk továbbá a pénzbeli adományokat is, melyet szintén a Gyermekétkeztetési Alapítványon keresztül gyűjtjük. A pénzbeli adományokat az alábbi bankszámlaszámra várjuk. 
    LEZÁRULT A GYŰJTÉS, MEGVAN A KITŰZÖTT ÖSSZEG! :) 10.15-én, kedden 24 452 000,- forint gyűlt össze Szilviának és családjának. Köszönjük szépen, fantasztikusak vagytok! <3> A bejelentésről, további részletekről ide kattintva olvashattok

Veletek együtt október 10-én arra jutottunk, hogy  nem zárjuk le az adományozás lehetőségét, hanem megyünk tovább, együtt, egy igazán felemelő cél és a biztos jövő felé. Hogy Szilviáéknak állandó, szép, egészséges otthonuk legyen, a végcélt 23 millió forintra emeltük. Ha ezt az összeget elérjük, öt embernek adunk egy egészen új, biztos, megnyugtató életre, azaz egy meleg otthonra lehetőséget. Nagyon-nagyon köszönünk minden felajánlást, elképesztőek vagytok! <3>

Frissítés 2019. 10. 15-én 13:05-kor: LEZÁRULT A GYŰJTÉS, MEGVAN A KITŰZÖTT ÖSSZEG! :) 10.15-én, kedden 24 452 000,- forint gyűlt össze Szilviának és családjának. Köszönjük szépen, fantasztikusak vagytok! <3>   A bejelentésről, további részletekről ide kattintva olvashattok

Frissítés 2019. 10. 14-én 15:16-kor: 21 230 000,- Ft Ebben a pillanatban érkezett a hír, nagyszerű és egyben torokszorító érzés, hogy mindjárt meglesz a vágyott összeg! :) Nagyon-nagyon köszönjük az önzetlen felajánlásokat, a csodálatos összetartást, a rengeteg felajánlást, segítséget, egyszerűen fantasztikusak vagytok! :) Hihetetlen leírni, hogy mindjárt megvan a kitűzött összeg, és egy egészen új, valóban igazi és félelem nélküli életet élhet egy család, Nektek, a szíveteknek, az összefogásotoknak köszönhetően. Ide kevés most minden szó.

Bár tegnap picit elé szaladtunk a dolgoknak, de reméljük, már nem kell sokat várnunk a nagy bejelentésre. :) A hiányzó összeg a vágyott 23 millió forinthoz jelenleg 1 770 000,- Ft. Látva az erőtöket, a szíveteket, alig várjuk, hogy holnap legyen. :)

Köszönjük szépen a rengeteg adományt, segítséget, támogatást, megosztást Szilviáék nevében is, egyszerűen csodálatosak vagytok! <3>

Legközelebb 10.15-én, kedden délután jelentkezünk, azonban, ha a 23 millió forint esetleg előbb összegyűlik, azonnal bejelentjük! 

Frissítés 2019. 10. 12-én 16:47-kor: 19 700 000,- Ft Minden álmunkat felülmúljátok, csakugyan fantasztikus látni, hogy 4 nap alatt együtt idáig jutottunk. :) Hamarosan meglesz a vágyott 23 millió forint Nektek, a segítségeteknek, emberségeteknek köszönhetően. Még mindig nem fogjuk fel, ami itt és most történik, hogy 1 hét alatt minden meg fog változni egy család életében. Hálásak vagyunk azért is, hogy megmutattátok, mire vagyunk képesek. Legközelebb hétfő délután jelentkezünk, hogy pontosan hol áll a gyűjtés - reménykedünk, hogy nagy bejelentést tehetünk, és MEGLESZ A 23 MILLIÓ FORINT. :) Nagyon-nagyon köszönjük ezt a csodálatos összefogást!

(A Gyermekétkezetési Alapítvány maréknyi csapatával is folyamatos kapcsolatban vagyunk, az imént beszéltünk Henriettel, az alapítvány elnökével. Ha hétfőn elérnénk a célt, és esetleg még érkezik be adomány a lezárás után, illetve a folyamatban lévő licitek miatt, az az összeg természetesen szintén Szilviáék életkezdését segítené. Maradna tartalék az induláshoz, például bérletre, vagy iskolakezdésre, stb.. A pontosabb infókat hétfőn mondjuk Nektek.)

Frissítés 2019. 10. 11-én 16:03-kor: 15 920 000,- Ft Most nekünk, újságíróknak is nehéz dolgunk van, ugyanis szó szerint nem találjuk a szavakat. Hogy lehetséges mindez? Hogy lehet ennyi csodálatos, önzetlen, segítő ember? Hogy létezhet, hogy egy harminc éve küzdő asszonyért, gyermekeiért ilyen összefogás jön létre? A rengeteg felajánlás? A kisnyugdíjastól a nagyvállalkozókig mindenki a lehetőségeihez mérten segít, hogy Szilvia kilábaljon a nehéz életéből, és végre meleg, egészséges otthonban térjenek nyugovóra a gyerekek. Úgy kelhetnek majd fel reggel, hogy a csapból meleg víz folyik, hogy nem kell félni a téltől, mert lesz fűtés, este világítás és lehet tanulni, vehetnek majd friss ételeket, húst, mert lesz áram, így lesz hűtő, hogy lesz állandó lakcímük, és a legkisebb gyermek is végre óvodába járhat, hogy Szilvia nyugodt körülmények között indulhat munkába, és nem azon kell törnie a fejét, mi lesz holnap, hogy lesz-e egyáltalán másnap meleg étel az asztalon. 

Hívjuk Szilviát – nem egyszerű, hiszen a mobil töltéséhez is áram kell, ami ugye nincs, így ez is logisztikát igényel -, elmondjuk, hogy jelenleg 15 920 000 forint érkezett be a számára fenntartott számlára. Csend, hosszú csend, majd ez az erős asszony elsírja magát, keresi a szavakat, nem tudja felfogni, hogy mindez vele történik meg. Aztán picit megnyugszik, és elmondja, tegnap óta azon töri a fejét, hogyan tudná kifejezni ennek a sok-sok embernek a háláját, a köszönetét, hogy új esélyt kapott a családja, hogy hamarosan igazi életet élhet. Nem tudja, nem találja a megfelelő szavakat, melyek kifejezhetnék, most mit érez legbelül. Kevésnek, sutának érez minden szót ahhoz a boldogsághoz és megnyugváshoz képest, amit átél. Csak sír, sír, aztán nevet, aztán megint sír a meghatottságtól.

Hát így állunk most. Ez a sok szeretet és segítség a legjobb helyre érkezett. Minden adomány számít, hiszen a megszámlálhatatlan felajánlással jutottunk el idáig – ezt mi sem gondoltuk volna, hogy ilyen lehetséges. :) Szívből köszönjük Nektek, csodálatosak vagytok! <3>

Az adományozás összegét legközelebb október 12-én, szombat délután frissítjük. :)

Frissítés 2019. 10. 10. 18:52-kor:  8 166 500,- Ft 
Elképesztő mértékű az összefogás Szilviáért, a legmerészebb álmunkat is felülmúlja az az összetartás és segíteni akarás, amit a cikk kapcsán megtapasztaltunk. Folyamatosan érkeznek az adományok, a pénzbeli felajánlások, a licitre kínált tárgyak, a család mellé álltak asztalosok, magánemberek, építési vállalkozók, ügyvédek, segítő társaságok, baráti körök, színművészek. Rengetegen írtátok, hogy merjünk nagyot álmodni, ne álljunk meg a biztos, de átmeneti megoldásnál, fogjunk össze, mert van erőnk, van szívünk, és gyűjtsünk össze egy kisebb lakásra való összeget. Ebben a pillanatban, amikor a cikket frissítjük, ez egyáltalán nem látszik túl merész álomnak. Jelenleg ugyanis 8 166 500 forint pénzbeli adomány érkezett be konkrétan a Szilviának fenntartott számlára. Veletek együtt arra jutottunk, hogy nem zárjuk le az adományozás lehetőségét, hanem megyünk tovább, együtt, egy igazán felemelő cél és a biztos jövő felé. Hogy Szilviáéknak állandó, szép, egészséges otthonuk legyen, a végcélt 23 millió forintra emeltük. Ha ezt az összeget elérjük, öt embernek adunk egy egészen új, biztos, megnyugtató életre, azaz egy meleg otthonra lehetőséget. Nagyon-nagyon köszönünk minden felajánlást, elképesztőek vagytok! <3>

Az adományozás összegét legközelebb október 11-én, péntek délután frissítjük. :)

(Szilvia csak sírni és nevetni tud. Ahogy mondja, sosem érezte, hogy ő bármit is megérdemel, az a szeretet és támogatás, amit ismeretlen emberektől kap, jelenleg feldolgozhatatlan számára. Ha egy szóval lehetne csak leírni, hogy most mit érez: boldogság.) 

Minden adományt, segítséget, megosztást köszönünk!

Kisfilm és képek: Való Gábor

Ezt is szeretjük