"Egy kövér disznó vagyok" - 5 mondat, amit ne mondj többet magadnak

Nem attól változol meg, hogy nap mint nap ostorozod magad.

elfogadás harmónia (1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ünnepek elmúltak, a csillagszórók kialudtak, fényük már nem világít a szemedbe. A füstön keresztül világosan látod, hogy a hibáid nem tűntek el, csak egy kicsit félretetted őket a karácsony kedvéért. 

Az új esztendő az újrakezdéssel és a tiszta lappal egyenlő, de akaratlanul magában hordozza a visszaemlékezést is: újra előjön a megszokott önostorozás, hogy még mindig nem fogytál le, vagy, még mindig nem léptél ki ugyanabból a mérgező kapcsolatból.

A végén igazzá válik

A legnagyobb probléma az önmarcangolással, hogy a probléma megoldása felé egy lépést sem teszel vele. Hiába hergeled magad minden reggel, hogy nem megy fel rád az a ruha, amit fel szeretnél venni, ha aznap sem mész el edzeni, és kezdesz odafigyelni az étkezésedre, egy hónap, egy év, de egy élet sem fog változtatni a testeden. De sokan nemcsak a külsőre vonatkozólag illetik magukat becsmérlő megjegyzésekkel: a családtól kezdve a szerelmi életben alakuló sikertelenségekig mindenre van bevált mantra.

shutterstock 1084528871

Ezek a tipikus mondatok semmit sem érnek, csak elhiteted magaddal, hogy, ha elégszer mondogatod őket, előbb-utóbb tényként fogadod el állításaikat, és nem fognak zavarni, ha igazak, ha nem. 

Külső

- Egy kövér disznó vagyok! Sosem fogok tudni lefogyni!

Lehet, hogy több sikertelen fogyókúra áll a hátad mögött, de valószínűleg olyan diétát senki sem ajánlott, hogy naponta mondd a tükörbe, milyen elégedetlen vagy a testeddel. Meríts motivációt olyan fogyástörténetekből, melyeket hús-vér emberek mesélnek, és ne a média által közvetített ikonok legyenek a mérvadóak abban, milyen is a tökéletes test. Ne koplalással próbálj eredményt elérni, hiszen egyrészt a jojó-effektus elkerüléséhez az egész életmódod átformálására szükség van, másrészt a belső egyensúlyod és a hangulatod rovására is mehet az elégtelen tápanyagbevitel. Független, hasonló adottságokkal rendelkező, valódi nők legyenek a példaképeid: a My body gallery-re bárki feltöltheti fotóját anonim módon, megadva a paramétereit. Szemezgess a profilok között, és oszd meg akár a saját fotódat is! Meglátod, a kilók és centik közel sem alakulnak hasonlóan, még a veled egykorú nők esetében sem. 

Belső

- Nincs bennem semmi különleges, egy szürke kisegér vagyok, aki senkinek sem hiányozna. 

A hozzáálláson rengeteg múlik: ha ezzel a frázissal traktálod magad ahelyett, hogy önmagad lennél, valóban sokat veszíthetsz a fényedből.

shutterstock 347080265

Tegyél ellene! Kísérj át egy idős embert a zebrán, mosolyogj rá a buszsofőrre, adj jattot a kávézóban: az emberek által, akikkel így kapcsolatba kerülsz, máris több leszel, nekik nemcsak egy vendég vagy utas maradsz a sok közül, hanem az a kedves lány, aki lehet, hogy egy ilyen aprósággal bearanyozta a napjukat. Kérdezz meg pár hozzád közel álló személyt, mit gondolnak, miben vagy egyedi, mit szeretnek benned: meglepő válaszokat kaphatsz az önsanyargató, negatív mondatok helyett.

Szerelem

- Senkinek sem kellek. 

A szinglik leginkább bevett válasza arra a kérdésre, miért nincs párjuk. A probléma ott kezdődik, ha valaki ezt tényleg komolyan gondolja: az egész onnan eredeztethető, hogy magaddal nem vagy kibékülve, akár külsőleg, akár belsőleg, és begyógyulatlan sebek tátongnak benned. Nem jó ötlet az ilyen típusú, önbizalom-hiányos állapotban a különböző randiappok használata: sok pasi vagy csak az egyéjszakás kalandokra utazik, hiú ábrándokat keltve ezzel, vagy a felhőtlen románcból egyszer csak szőrén-szálán eltűnik, visszataszítva a gödör mélyére a szerelmi életed. Amíg ilyen módon próbálod nyalogatni a sebeidet, valóban úgy érezheted, hogy nincs rád szükség: hagyj fel a nagy ő keresésével, és akkor bukkan majd fel, amikor nem is számítanál rá.

szerelem foto pixabay com bdcbethebest

Munka

- Nem vagyok elég jó abban, amit csinálok. 

Először is, tisztázd magadban, honnan jön ez a feltételezés. A főnökeid utaltak rá? Esetleg az ismerőseid szerint nem a megfelelő irányba halad a karriered? Lehet, hogy csak önmagaddal szemben állítasz fel túl magas elvárásokat. A legfontosabb, hogy azzal foglalkozz, amit szívesen csinálsz: ha folyamatosan csalódsz magadban, és kevésnek érzed a teljesítményedet, vedd sorra, mi okozza. Túl sok a feladat? Túl kemény a munka? Ne hagyd, hogy elárasszanak olyan elintéznivalókkal, melyek nem a te kompetenciádba tartoznak, ha pedig bizonytalan vagy bármiben, kérj segítséget, ne ijedj meg attól, ha nem tudsz egyedül boldogulni. Megkönnyebbülsz tőle, és a feletteseid is látni fogják rajtad a fejlődés vágyát, ezáltal magabiztosabban végezheted a dolgodat. A kihívást jelentő, nehéz munkáktól ne megijedj, inkább érezd magad megtisztelve: igenis, elég jónak tartanak, hogy rád mernek bízni ilyen összetett feladatokat.

shutterstock 417043777

Család

- Csalódást okoztam a szüleimnek.

Pálya- és párválasztás terén is érzékelheted úgy, szüleid nem büszkék a döntésedre, és soha nem is fogják elfogadni. Akármilyen csúnyán hangzik, legyél önző! Ha te valóban, 100%-ig úgy érzed, helyesen döntöttél, és jól cselekedtél, ne az ő véleményük határozza meg, hogy érzed magad. A szülők, családtagok bármikor képesek megbocsátani, ha utólag mégis igazat kell adnod nekik. A mély szakadékok, melyek valaha húzódtak közöttetek, lehet, hogy már réges-régen betemetődtek, csak ezt te nem vetted észre. Közeledj hozzájuk, hogy érezzék, te még mindig az ő kicsi lányuk vagy, és nem változtál meg attól, hogy nem az ő szájízük szerinti döntést hoztál.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Külvilág

Nem lehetsz tökéletes, mindig lesznek, akik áskálódnak majd ellened, és akiknek nem fog tetszeni, bármit teszel is. Ezt a nőt rengeteg támadás érte, hogy az ő testével hogy merészel kisportolt alkatú pasival járni.

Duci nőnek nem lehet izmos férje? Nagy vihart kavartak a nő szerelmes, bikinis fotói

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük