Főznek, takarítanak, és drogot árulnak: ilyen az élet nőként a világ drogkartelljeiben
Egy rendkívül veszélyes és férfiak által uralt világban nőnek lenni még nagyobb kihívást jelent.

mexikó-drog-kartell-borító
beauty and style
Top olvasott cikkek

A drogkartellek világáról nagyon keveset tudni, hiszen sötét titkok övezik az ott zajló eseményeket, sokszor pedig inkább az életüket áldozzák azt ott élők, mint hogy ezek kikerüljenek onnan. Éppen ezért a nők helyzete még kevésbé ismert, pedig ők is tudnának miről mesélni.

A legtöbben már alapból kábítószer-kereskedő családba születnek, így rendkívül nehéz dolguk van, ha szeretnének kitörni a bűnözés világából, és rendes életet élni. Vannak azonban olyanok is, akik önszántukból választják ezt az életet, sőt még a legmagasabb szintekre is felküzdik magukat.

Élet a férfiak által uralt világban

Ahogy számos filmben és sorozatban is láthatjuk, a drogkartellek főként Latin-Amerika, azon belül is Mexikó vagy Kolumbia országaira jellemzők. Ez nem csak fikció, hiszen valóban innen irányítják a világ kábítószer-kereskedelmének jelentős részét. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy ezekben a hatalmas, szinte már-már egy falu méretét öltő táborokban hogyan élnek azok, akiknek látszólag semmi beleszólásuk nincs a dolgokba. 

mexikó-drog-kartell2
Fotó: The Washington Post / Getty Images Hungary

A kartellek leghíresebb asszonya egyértelműen Pablo Escobar felesége, Maria Victoria Henao volt, aki sokáig semmit sem tudott férje piszkos ügyeiről. Amikor viszont szembesítették az igazsággal, akkor sem hagyta el férjét, hiszen a világ legnagyobb hatalmú drogbárója a családjával mindig nagyon védelmezőn bánt. Bár a kivételes helyzetben lévő asszonyok élete a kényelemről szólt, nem minden nő volt ennyire szerencsés.

Pablo Escobar és Maria Victoria Henao
Pablo Escobar és Maria Victoria Henao
Fotó: lil_ghost99 / Instagram

Sok esetben nemcsak erőszakkal, hanem pszichés manipulációval is kényszerítik a nőket arra, hogy segítsék a drogkartellek működését, ami nemcsak abban merül ki, hogy főznek, gyereket nevelnek, és gondoskodnak a termelőkről és dílerekről, hanem gyakran ők is arra kényszerülnek, hogy drogot áruljanak vagy csempésszenek. Aki azonban így éli az életét, még szerencsésen megúszta. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A mexikói drogháború 2006 óta tart, és még mindig nem ért véget a kartellek és a kormány erői között létrejött fegyveres harc. A drogháborúban részt vevő kartelleket a gátlástalanság, erőszakosság és kegyetlenség jellemzi, ez pedig nemcsak az ott élők életét keseríti meg, hanem a civilekét is. A fegyveres konfliktus kapcsán talán a nők helyzetéről lehet a legkevesebbet hallani, pedig ők is rendkívül érintettek benne. Szinte mindennapos az életükben a zsarolás, nemi erőszak, kínzások és gyilkosságok. Rengeteg olyan nő van, akinek pedig más szerepet szántak: szexmunkára kényszerítik őket, a nyereséget fegyverek vásárlására és terjeszkedésre fordítják.

Sokszor őket sem kell félteni

Bár valóban rengeteg megpróbáltatáson és megalázáson mennek keresztül a drogkartellekhez közel álló nők, így is számos olyan esetről hallani, akik inkább megvetették a lábukat ebben a férfiak által uralt világban. Linda M. Mais tanulmányából kiderül, hogy bár már régóta megfigyelhető jelenség, hogy a nők nem csak kényszerből kezdenek bűnözésbe, hanem saját hatalmat és pénzt szeretnének, de az már egészen új jelenségnek számít, hogy minden korábbinál erőszakosabbnak és gonoszabbnak tűnnek az új nemzedék hölgyei. Ők bűnözőket szerveznek, saját drogkereskedelmüket irányítják, ráadásul sokszor alkalmazzák szépségüket és vonzerejüket ahhoz, hogy elérjék céljaikat, vagy megtévesszék az „áldozatokat”.

mexikó-drog-kartell5
Fotó: Andrew Lichtenstein / Getty Images Hungary

Van, aki pedig a legfelsőbb szintekig is képes felküzdeni magát nőként. A mexikói Sandra Ávila Beltrán élete már születésekor megpecsételődött, hiszen szülei, sőt az egész családja aktív tagja volt a drogkartelleknek, ő maga harmadik generációs kábítószer-kereskedő volt. Már egészen fiatalon élesben is belekóstolt ebbe a világba, és bűnözésből élt, valamint több drogbáróhoz is intim kapcsolat fűzte - mindkét férje volt rendőrparancsnok volt, akik drogdílerekké váltak.

Sandra Ávila Beltrán, a drogkartellek királynője
Sandra Ávila Beltrán, a drogkartellek királynője
Fotó: guapafield1 / Instagram

Sandra olyan ügyesen forgatta a szálakat, és használta nemcsak eszét, hanem vonzerejét is, hogy nőként tudott a drogkartell élére kerülni, a média pedig elnevezte a Csendes-óceán királynőjének, hiszen volt, hogy tíz tonnányi kokainnal megrakott hajókat indított útnak. A nőt végül 2007-ben elkapták és letartóztatták, 2015-ben viszont szabadon engedték. Bár azóta csendesen él, továbbra is őt tartják a kartellek királynőjének.

Hihetetlen, de ez a két ember ugyanaz: letette a drogot, szó szerint újjászületett

Egykori drogfüggők mutatták meg, mennyire átalakultak a leszokásuk után.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Instagram)

Ezt is szeretjük