Melyik drog meddig marad a szervezetben? Meglepőek lehetnek a számok
Vannak drogok, amelyek hónapokig kimutathatók a szervezetből.

drog-dealer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hol a felső tízezer kokainbotrányaitól hangos a sajtó, hol a doppingügyektől, hol az öntudatlan, Hős utcai „zombiktól”, egy biztos: a tudatmódosító szerek máig nem veszítettek semmit a népszerűségükből, sőt, gyakorta kerülnek elő, és terjednek el az emberek körében újabb és újabb partidrogok. 

Noha a kábítószer terjesztése mellett már a birtoklás is büntetőjogi következménnyel jár, mára egyre többen belátják, hogy a drogfogyasztást nem elegendő büntetőjogi kontextusban taglalni, de részben egészségügyi és szociális problémaként kell rá tekinteni. 

Meddig és hogyan mutatható ki a drog a szervezetben?

A kábítószereket kimutató vizsgálatokra a rutinszerű doppingvizsgálatokon túl a legtöbbször valamilyen súlyos, akár életeket követelő közúti baleset után kerül sor, esetleg egy közfelháborodást keltő botrányt követően. Mégis érdekes adat, hogy számos drog még hónapokkal a fogyasztás után is kimutatható a szervezetből.

A drog jelenléte nemcsak néhány napig vizsgálható a vizeletből, de sok esetben a vérből és a hajból is kimutatható. Érdekes, hogy míg egyes fajták - még a rendkívül addiktív heroin vagy LSD is - néhány óra alatt már nem jelenik meg a vizeletben és a vérben, mások, sok esetben a könnyűdrognak tekintett kábítószerek is olyan folyamatokat indítanak el, amelyek még hónapokkal később is egyértelműsítik a fogyasztást.

Néhány érdekes adat

A következő, ismertebb drogok kiürülési ideje a szervezetből érdekes és meglepő lehet, a listát a Science Alert magazin tette közzé a Business Insider adatai alapján.

  • LSD: a vérben 3 óráig, a vizeletben 3 napig, a hajban több mint 3 napig.
  • Morfium: a vérben 8 óráig, a vizeletben 6 napig, a hajban több mint 90 napig.
  • Heroin: a vérben 12 óráig, a vizeletben 4 napig, a hajban több mint 90 napig.
  • Amfetamin, így a speed is: a vérben 12 óráig, a vizeletben 3 napig, a hajban több mint 90 napig.
  • Alkohol: a vérben 12 óráig, a vizeletben 5 napig, a hajban több mint 90 napig.
  • Metamfetamin, kristály: a vérben 37 óráig, a vizeletben 6 napig, a hajban több mint 90 napig.
  • MDMA, extasy: a vérben 48 óráig, a vizeletben 4 napig, a hajban több mint 90 napig.
  • Kokain: a vérben 48 óráig, a vizeletben 4 napig, a hajban több mint 90 napig.
  • Barbiturátok: a vérben 48 óráig, a vizeletben 4 napig, a hajban több mint 90 napig.
  • Kannabisz: a vérben 14 napig, a vizeletben akár 30 napig, a hajban több mint 90 napig.

Drogteszt otthon

A drogtesztekhez már nem feltétlenül van szükség laboratóriumi körülményekre. Az amfetamin, a metamfetamin, az opiátok, a kannabisz, a barbiturátok, a pszichoaktív hatású benzodiazepin, a triciklusos antidepresszáns, a metadon és az extasy, azaz MDMA otthoni gyorsteszttel is kimutatható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól látható tehát, hogy egyáltalán nem attól függ a drogok kimutathatósága, hogy mennyire számítanak kemény szereknek, illetve milyen mértékben okozhatnak függőséget, a háttérben a könnyűdrogok is komoly kémiai és biológiai folyamatokat tudnak elindítani a szervezetben, amivel elárulják jelenlétüket akár hónapokkal a fogyasztásuk után is.

A metamfetamin arcai

A drogellenes kampányok egyik legnagyobb hatású példája A metamfetamin arcai, amely előtte-utána képeken mutatja meg a droghasználókat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük