Másodikak lettünk az európai listán: befolyásosabbak a magyar nők, mint azt sokan gondolják
A friss adatok kimutatták, hogy a női vezetőknek nagyobb befolyásuk van itthon a gazdaságra, mint a legtöbb európai országban.

noi vezeto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők és a férfiak helyzete, jogai között sajnos még mindig hatalmas a különbség, és jó néhány drasztikus változtatásra lenne szükség ahhoz, hogy kialakulhasson a nemek közötti egyenlőség. Számtalan súlyos probléma mellett többek között a fizetésben is nagy eltérések mutatkoznak, bár szerencsére a friss uniós felmérések alapján úgy tűnik, Magyarországon a többi tagállamhoz képest nagyobb mértékű a javulás.

De nem ez az egyetlen terület, ahol hazánk jó eredményt ért el a nők helyzetét illetően. A BIWI, azaz a Bisnode Index of Women Influence minden évben a női vezetők szerepét és gazdasági befolyását méri az európai országokban. A 2018-as eredmények már meg is vannak, és Magyarország meglepően jó helyen végzett a statisztikában.

A magyar nők befolyásosak a gazdaságban

A női vezetők gazdaságra gyakorolt hatását négy mutató segítségével határozzák meg, ezek pedig a következők: a női tulajdonosok aránya a cégszámok, az alkalmazottak száma, az árbevétel és a nettó nyereség tekintetében. Az eredményekhez a női tulajdonban lévő cégeket viszonyítják az ország összes cégéhez. Ezt az arányszámot utána a női tulajdonban lévő cégek értékével szorozzák fel, amit a létszám, a bevétel és a nettó nyereség alapján kapnak meg.

noi fonok

Az idei eredmények sokak számára meglepőek lettek. Az első helyen Szlovénia szerepel 127,6 ponttal, ezt pedig Magyarország követi a második helyen 124 ponttal. Tehát kiderült, hogy Európában itthon van a második legnagyobb befolyásuk a nőknek. Hazánkat a rangsorban Ausztria, Németország majd Lengyelország és Horvátország követte, míg a legutolsó helyen Csehország szerepelt. 

A cégszámokat és az alkalmazottak létszámát tekintve szintén Magyarország került az első helyre, de a nettó nyereséget és a legnagyobb bevételt vizsgálva már Szlovénia vette át a vezető szerepet.

Ezt is szeretjük