5 ok, ami miatt nincs orgazmusod

És a megoldások

A kiegyensúlyozott párkapcsolat része a gyönyörteli szex, azonban ez nem minden nőnek adatik meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyönyör az egyik legkényesebb szexuális kérdés. Ha az orgazmusról van szó, a pasi hajlamos azt hinni, hogy pár perc a nőnek is elegendő, ha pedig mégsem így lenne, akkor biztosan benne van a hiba. Ez azonban korántsem így van. A kielégítő szexuális élet kölcsönös odafigyelést igényel, hiszen ahhoz, hogy leküzdhesd gátlásaidat, és megbirkózhass a problémákkal, partnered megértésére és támogatására is szükség van.

Ha ugyanis a férfi nincs tisztában azzal, hogy a női test nem egy gombnyomásra működő gépezet, ő maga is okozója lehet orgazmusproblémáidnak, egy megértő társ mellett azonban nem kell szégyenkezned amiatt sem, ha valamilyen segítségre van szükséged ahhoz, hogy eljuss a csúcsra. Minden problémára létezik megoldás, amit közösen könnyebben megtalálhattok, mint gondolnád!

Ha pároddal nem megy

Sok nő azért nem éli át a gyönyört az együttlét során, mert nem kap elegendő izgatást, vagy nem olyat kap, amilyenre szüksége lenne. Előfordulhat azonban, hogy egyedül minden gond nélkül megtalálod a gyönyör kulcsát, ha azonban egy férfi is van melletted, akkor már gondjaid akadnak, akármilyen tökéletes is legyen partnered.

Ennek oka lehet valamilyen tudat alatti görcs vagy gátlás, melynek hatására nem tudsz feloldódni partnered mellett, mert úgy érzed, van valami a szexualitásodban, amit jobb, ha elrejtesz párod elől. A gyönyörben azonban semmi szégyellnivaló nincs, és az együttlét egyik legfontosabb eleme, hogy mindketten megtaláljátok, hogy mi az, ami a másiknak a legnagyobb örömet okozza. Nem megvetendő tehát az sem, ha számodra az összebújás csak úgy lehet igazán tökéletes, ha partnered a kezével is kényeztet.

Vaginizmus

Vaginizmusnak azt nevezzük, amikor az izmok a hüvely körül annyira szorosan zárnak, hogy semmi sem hatolhat át rajtuk. A reakció néha annyira súlyos is lehet, hogy a tamponhasználatot is megnehezíti, a szexuális gyönyör átélését pedig szinte lehetetlenné teszi.

A vaginizmus forrása lehet egy kellemetlen élmény a nőgyógyásznál vagy akármilyen erőteljes rossz emlék, de a fájdalmas közösülés lelki szövődményeként is kialakulhat.

Ha hasonló gondokkal küzdesz, elsősorban a belső feszültséget kell feloldanod magadban. Léteznek bizonyos praktikák, melyekkel rábírhatod a hüvelyedet, hogy mégis ellazuljon - mint a hüvelytorna vagy egyes relaxációs gyakorlatok -, ha azonban az alternatív módszerek nem segítenek, jobb, ha felkeresel egy szakembert.

Vágytalanul

Ha látszólag minden tökéletes, kezdve a romantikától egészen partneredig, de valahogy mégsem kívánod a szexet, ne gondold az első ijedség hatására azt, hogy valami javíthatatlanul elromlott benned. Olykor a vágy hiánya a kapcsolatban kialakuló problémákban gyökerezik, ami még akkor is lehetséges, ha a felszínen minden tökéletesnek tűnik, de adódhat olyan alkalom is, hogy minden különösebb ok nélkül egyszerűen nem vagy olyan hangulatban.

Ha azonban túlságosan sűrűn tapasztalod ezt a kellemetlen jelenséget, nem szabad figyelmen kívül hagynod, hiszen az örömtelen szexuális élet akár párkapcsolatotokat is tönkreteheti. Beszéld meg partnereddel, mi lehet az a párkapcsolati probléma, ami tudat alatti falat emel közétek, vagy, ha úgy érzed, valamilyen személyes élmény a felelős, kérd szexterapeuta segítségét.

Fájdalmas együttlét

Előfordulhat, hogy a vágy terén nincsen semmi hiba, azonban a gyönyörnek mégis gátat szab a fájdalmas közösülés. Az okok egyaránt lehetnek testiek és érzelmiek, de az is lehet, hogy a probléma kezdetben egészségügyi volt, időközben azonban az állandó kellemetlenségek miatt már lelki gátlást is okoz.
Ha fájdalmat érzel a szeretkezés közben, feltétlenül beszéld meg a dolgot egy nőgyógyásszal, vagy akár konzultálj több orvossal is.

Próbáld meghatározni, hogy a fájdalmat igazából a hüvely melyik részében érzed, és akkor jelentkezik-e, amikor igazán mélyre hatolt partnered, vagy inkább egy másik helyzetben. A mély behatolások alkalmával érzékelt fájdalomért általában a kismedence gyulladása okolható, míg a sekélyebb szeretkezés során érzett fájdalom esetében a lehetséges okok listája valamivel hosszabb.

Állhatnak a háttérben gombás fertőzések vagy akár herpeszvírusok is, melyek kezelhető betegségek. Éppen ezért jó, ha minél előbb felkeresed nőgyógyászodat, mielőtt még a probléma lelki sérüléseket okozna, melyekkel már nehezebb lesz megküzdenetek.

Nincs probléma

Ha nemi életetek sokkal többször okoz gyönyört partnerednek, mint neked, még nem feltétlenül kell magadban keresned a problémát. Előfordulhat, hogy sem egészségügyi, sem lelki bajod nincs, és neki kellene valamit kicsit másképp csinálnia. Rengeteg nőnek nem kielégítő a szexuális élete, mert partnere nem figyel rá. Pedig a pasinak mindössze annyit kellene tennie, hogy a nő segítségével felderíti, mitől jön tűzbe igazán partnere, és ezt bele kell kombinálni a szexuális életbe.

Cikkünk Paul Joannides A nemi örömszerzés enciklopédiája című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük