Ezt üzeni másoknak, ha egy nő megtartja a vezetéknevét házasság után - Ilyennek látják a férfit, és ilyennek a nőt

A kutatásban megkérdezettek vélt személyiségjegyekkel ruházták fel a házasokat csupán a nevük alapján.

hazassagkotes cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány évtizeddel ezelőtt a házasságkötéskor a nők szinte mindig felvették a férj teljes nevét, Magyarországon a „né” utótaggal. A feleségeknek azonban ma már rengeteg választási lehetőségük van ezen a változaton kívül is. Nagy népszerűségnek örvend a megoldás, hogy a párjuk családnevét veszik fel, vagy azt és a sajátjukat kötőjellel illesztik a keresztnevük elé.

Mostanában egyre többen döntenek úgy is világszerte, hogy egyáltalán nem vesznek át semmit a házastárs nevéből, hanem megtartják a leánykori nevüket. Egy kutatás eredményei alapján úgy tűnik, a legtöbben egészen meglepő és elszomorító dolgokat gondolnak arról a párról, akiknél a nő nem vette fel valamilyen módon a férfi nevét.

Ezt gondolják a férfiról, ha a nő megtartja a nevét

A Sex Roles magazinban megjelent felmérés során azt vizsgálták, hogy a házaspár nevei hogyan befolyásolják mások véleményét a kapcsolati erőviszonyokról. Az eredményekből kiderült, hogy azokat a férfiakat, akiknek a felesége megtartotta a leánykori nevét, ismeretlenül is alávetettnek, alkalmazkodónak, alázatosnak, félénknek és gondoskodónak titulálták.

hazaspar2

- A családi név sokkal több, mint egy egyszerű hagyomány. Tükrözi azokat a nemi szerepekre vonatkozó normákat, melyeket sokszor még a mai napig megkérdőjelezhetetlennek tartanak. A kutatásunk arra világított rá, hogy a házasság utáni névválasztás alapján az emberek általános következtetéseket vonnak le a párra és személyiségjegyeikre vonatkozóan - mondta Rachael Robnett, a Nevadai Egyetem pszichológus professzora, aki a kutatást vezette.

Ilyennek látják a nőt

Természetesen arra is kíváncsiak voltak, hogy a nőkről milyen kép alakul ki másokban ebben az esetben. Kiderült, hogy a megkérdezettek magasabb státuszúnak, akaratosabbnak, nagyobb hatalmúnak, énközpontúbbnak és ambiciózusabbnak gondolták őket, mint azokat a feleségeket, akik bármilyen módon felvették a férjük nevét. Azt pedig még a szakértők is meglepőnek találták, hogy szinte nem volt különbség a fiatalabb és az idősebb generációk véleménye között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Rengeteg ok állhat amögött, ha egy nő a házasságkötés után meg akarja tartani a nevét, és ez csakis rá tartozik. 2019-ban már ideje lenne, hogy ne az alapján ítéljenek meg egy személyt vagy egy kapcsolatot, hogy a feleség felvette-e a férj nevét, vagy nem. És mások véleménye sem szabadna, hogy befolyásoljon bárkit: aki meg szeretné tartani a nevét, annak nem szabadna amiatt meggondolni magát, mert fél, hogy mások hogy ítélik majd meg a választása alapján.

Ezt is szeretjük