Veszélyes a szex
A szexualitás a világ legjobb tevékenysége. Gyönyörködtet, megnyugtat, de csak ha biztonságosan űzöd. A szex számos betegség forrása is lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor szexről beszélünk, mindig mosolygunk, hiszen jól tudjuk, hogy ez az egyik legkellemesebb időtöltés a világon. Azonban muszáj megemlíteni a legfontosabb hátulütőket is, mivel komoly betegségeket szerezhetsz, ha nem vagy eléggé körültekintő. Régebben a szexuális úton terjedő betegségek közül öt betegséget - HIV/AIDS, herpesz, tripper, szifilisz, clamydia - különböztettek meg, napjainkra ez a szám harmincra nőtt.

Ezeket a betegségeket okozhatja baktérium, vírus vagy gomba. A kórokozók átadása legtöbbször a nyálkahártya-felszínek érintkezésén történik, ezért a betegség okozta első elváltozás a nemi szerveken vagy a szexuális érintkezésnek kitett nyálkahártya-felszínen jelentkezik.

A klasszikus öt kór mellett számtalan új alakult ki, ezek részben súlyosabbak, részben enyhébbek: a hatásos és egyszerű kezelés miatt a fenti öt betegség is más-más formában, sőt egymáshoz társulva és egymásra rakódva is jelentkezhet. Az újabban kialakult fertőzések azért is lehetnek veszélyesebbek, mert nincsenek tünetei, vagy a jelek akkor jelentkeznek, amikor már komolyabb a betegség.

Candida

Láthatatlan veszélynek is hívják a candida fertőzést, mely a férfiak esetében lehet teljesen tünetmentes állapot - ettől függetlenül azonban fertőznek -, a nők esetében viszont ez a gombafajta - ha hosszú távon fertőzött állapot áll fenn - meddőséget is okozhat. A gomba elterjedésének oka a hüvely élettani állapotának megváltozása: például bizonyos betegségek - cukorbaj -, immunrendszert károsító, hormonrendszert befolyásoló gyógyszerek, antibiotikumok szedése. A nőknél tünetként jelentkezik a külső nemi szervek viszketése, égése és a rendkívül kellemetlen törmelékes folyás.

Tudtad?

A kialakult Candida gomba okozta fertőzés sokkal gyakrabban félrediagnosztizált betegség, mint más hüvelyi fertőzések. Biztos eredményt az otthon elvégezhető gyorsteszt vagy orvos által rendelt laborvizsgálat adhat. A gyorstesztet patikákban, vagy például online a FeminaShopban vásárolhatod meg, a laborvizsgálatot pedig előzetes bejelentkezés után belgyógyászodtól kérheted.

Az otthoni Intim Candida Gyorstesztet itt rendelheted meg »

Trichomoniázis

A trichomoniázis a hüvely vagy a húgycső megbetegedésével járó, nemi úton terjedő betegség, melyet a Trichomonas vaginalis nevű ostoros egysejtű okoz. A kórokozó megfertőzheti mind a nők, mind a férfiak húgy-ivarszerveit, a tünetek azonban főleg nőknél jelentkeznek. A nők húsz százaléka átesik ilyen jellegű fertőzésen fogamzóképes korában. Férfiaknál a kórokozó megtelepszik a húgycsőben, a prosztatában és a húgyhólyagban, de csak ritkán okoz tüneteket. Kimutatása férfiaknál nehezebb, mint a nőknél. Nőknél a betegség általában zöldessárga, habos hüvelyi váladékozással kezdődik, majd a külső nemi szervek érzékennyé válnak, fájnak, és a nemi aktus is fájdalmas lehet. Súlyosabb esetekben a külső nemi szervek és a környező bőrterületek begyulladnak, a kis- és nagyajkak megduzzadnak. Előfordulhat a hólyag fertőzésére emlékeztető fájdalmas és gyakori vizelés. A férfiaknak általában nincsenek panaszaik, viszont partnerüket megfertőzhetik. A kezelés a partnerrel közösen kell, hogy történjen: a nőknél egy adag gyógyszer elég, azonban a férfiaknál hétnapos kezelés szükséges a gyógyulásig.

Hegyes függöly

A hegyes függölyt - genitális szemölcs - papilloma vírusok okozzák, és a hüvelyben vagy környezetében, a hímvesszőn vagy a végbélben, illetve környékükön megjelenő szemölcsökkel jár. A genitális szemölcs gyakori megbetegedés, mely aggodalmat okoz, mivel csúnya elváltozásokkal jár, gyakran baktériumokkal felülfertőződhet, és károsodott immunrendszerre utalhat. Nőknél a papilloma vírus a méhnyakban megtelepedett 16-os és 18-as típusai nem okoznak a külső nemi szerveken szemölcsöket, de szerepük lehet a méhnyakrák kifejlődésében.
A szemölcsök általában küllemük alapján felismerhetők, de meg kell különböztetni a szifilisz második stádiumában látható fekélyektől. A szokatlan vagy makacs elváltozásokat sebészetileg el lehet távolítani, és mikroszkópos vizsgálattal a rákos elfajulás lehetőségét ki kell zárni. Nőknél a méhnyakon lévő szemölcs rendszeres rákszűrési vizsgálatokat tesz szükségessé.

Kezelésük tekintetében teljes mértékben kielégítő terápia nincs. A szemölcsöket helyi érzéstelenítésben lézerrel, fagyasztással vagy sebészeti beavatkozással távolítják el. Vegyi anyagokkal közvetlenül a szemölcsöt lehet ecsetelni, a kezelés azonban hetekig-hónapokig tart, ráadásul az ecsetelő kimarhatja a környező bőrt, és gyakran eredménytelen.
A húgycsőben megjelenő elváltozásokat rákellenes szerekkel lehet kezelni, de endoszkópos sebészeti beavatkozással is eltávolíthatók. Lehetséges kezelési módszernek tűnik egy kísérleti stádiumban lévő eljárás, amellyel a szemölcsbe interferont juttatnak, eredményessége azonban még ismeretlen.

Gonorrhea

A gonorrhea nevű megbetegedést a gonokokkusz nevű baktérium okozza, melyet más néven kankónak vagy trippernek neveznek. A betegség kialakulásának felfedezése a nők esetében nehezebb, mert a gonorrhea náluk nem mindig jelentkezik viharos tünetekkel.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Hatásos kezelés hiányában súlyos szövődmények alakulhatnak ki: gennyes kötőhártya-gyulladás, ízületi gyulladás, szívbelhártya-gyulladás, meddőség. Régebben a vakságok tíz százalékát a szülés közben elszenvedett kankós szemgyulladás okozta.

További betegségek

A fenti felsorolásban igyekeztünk a kevésbé ismert vagy nehezen diagnosztizálható szexuális úton terjedő betegségeket bemutatni. Azonban nem szabad megfeledkezni a többi, közismertebb betegségről sem, mint az HIV/AIDS, clamydia, szifilisz, lágyfekély, hepatitisz, herpesz és a lapostetű. Két módon is megelőzheted ezeket a betegségeket: óvszerrel való védekezéssel vagy monogám típusú kapcsolattal, melyben a másik fél is hűséges.

Ezt is szeretjük