Mit tehetsz az agresszor emberekkel, akik nem fogadják el a nemet? Így érvényesítheted az akaratod bántás nélkül
Borzasztó kellemetlen tud lenni, ha valaki nem hajlandó elfogadni nemleges választ, de ettől még nem kell behódolnod neki.

kollegak cover1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg mindenki találkozott már olyan emberrel, aki addig-addig győzködi a másikat valamiről, amíg az bele nem egyezik abba még akkor is, ha egyáltalán nem akarja. Borzasztóan nehéz bánni azokkal, akik egyszerűen nem hajlandóak elfogadni a nemet válaszként, de nem jó módszer, ha a kedvükért mindenre bólintasz, amit igazából nem szeretnél.

Mutatunk néhány praktikát, amikkel könnyebben kezelheted a hasonló agresszorokat. Nem hatsz tőlük udvariatlannak, mégis érvényesítheted velük a saját akaratodat, és visszautasíthatod a másikat.

Zárd rövidre a beszélgetést!

Gyors megoldásként talán a legegyszerűbb, ha minél hamarabb kihúzod magad a beszélgetésből, és nem hagyod, hogy tovább győzködjön az illető. Csak közöld vele, hogy ne haragudjon, de dolgod van, és menned kell, aztán pedig köszönj el udvariasan. Szintén jó ötlet, ha a témát azzal zárod, hogy mindenképpen szólsz, ha meggondolod magad a döntést illetően - például, ha egy programra akar rábeszélni.

Légy elszánt, sorakoztass fel indokokat!

Fontos, hogy a másik ne lássa rajtad a bizonytalanságot, a határozatlanságot, ekkor ugyanis még erősebben győzköd majd, hiszen azt gondolja, a döntésed megingatható. Légy elszánt, határozott, nyomatékosítsd a nemet, és a legjobb, ha erős, szilárd alapokon álló indokokat is felsorakoztatsz. Kicsit se engedd, hogy eltántorítson, és ragaszkodj azokhoz az okokhoz, amiket már elmondtál. Az is működhet, ha mélyebb, szigorúbb hangon válaszolsz nemmel, és egy kicsit belé fojtod a szót.

Kérdezz!

Néhány esetben az is jó ötlet, ha megkérdezed a másikat, miért lenne jó neked az, amit erőltet, vagy hogy éppen miért kellene azt tenned, mit profitálnál belőle. Ha rájön, hogy valóban nem áll szándékodban rábólintani arra, amire rá akar beszélni, sőt igazából nem is járnál jól vele, akkor könnyebben befejezi majd a nyaggatást. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha ez mégsem történne meg, a kérdések akkor is beválhatnak: csak tereld el velük a szót, érdeklődj, hogy mi van vele mostanában, vagy faggasd valami olyan témáról, ami biztos, hogy elfeledteti vele a korábbit.

Halaszd el a témát!

Úgy is lerázhatod az agresszort, ha a beszélgetés lezárása előtt közlöd vele, hogy most nem jó neked, amit szeretne, de esetleg majd a jövőben valamikor rábólintasz, vagy bepótoljátok a dolgot - attól függ, miről is van éppen szó. Ezzel nyitva hagyod a lehetőséget, nem zárkózol el előle teljesen, de azt is egyértelműsíted, hogy most szó sem lehet róla.

Fejezd ki, hogy kellemetlenül érzed magad

Ha már nagyon kínosnak érzed a helyzetet, és úgy látod, egyáltalán nem áll szándékában abbahagyni a győzködést, add ezt a tudtára. Mondd el, hogy már meghoztad a döntésedet, ezen pedig semmi nem változtathat, és fejezd ki azt is, hogy kellemetlen számodra, hogy ezt nem fogadja el. Kérd meg, hogy törődjön bele a válaszodba, és zárjátok le a témát. A másik valószínűleg nagyon meg fog lepődni, mert általában ezt nem sokan mondják az agresszorok szemébe.

A mérgező emberek felismerése

Leginkább akkor beszélhetünk mérgező személyről, ha valaki rosszindulatú, romboló és káros hatással van azokra, akikkel kapcsolatba kerül, illetve mentálisan veszélyes a többi emberre nézve. Fontos, hogy felismerd őket, és tudd kezelni a viselkedésüket, hiszen hosszú távon rossz hatással vannak rád, sőt komoly lelki és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük