- Nekem már úgyis mindegy, vénlány leszek

Önsorsrontó családi minták

Már egészen beletörődtél, hogy egyedül fogod leélni az életedet? Három lehetséges ok a háttérben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régóta nem találod a párodat? Inkább a karriered építését, önmagad megvalósítását tűzted ki célul, és el sem tudod képzelni, hogyan lehetnél mellette családanya is? Tudattalan fogadalmak is lehetnek a háttérben.

Edina világ életében kerülte azokat a fiúkat, akik komolyan tervezgették a jövőjüket. Míg a barátnői azon keseregtek, hogy folyton csapodár és felelőtlen pasikat fognak ki, Edina alig győzött kimenekülni a megállapodni igyekvő férfiak szorításából.

Amikor átlépte a harmadik ikszet, működőképes taktikát dolgozott ki, és az ötödik randevú után mindig lelépett. Így az élete egy ideig szakítások sorozatából állt, aztán valahogy kezdtek elmaradozni mellőle a kegyeit kereső férfiak. A lány a 35. születésnapján mérleget készített, és belátta, csak magára számíthat.

Úgy kell berendezkednie, hogy egy igazi társ nélkül tölti majd el a hátralévő évtizedeket. Ha nagyon őszinte szeretett volna lenni, ettől a gondolattól megkönnyebbült. Képtelen volt bevállalni ugyanis a következőket: bizalmat szavazni egy férfinak, kiszolgáltatottá válni mellette, feladni bármit is az összetartozásért cserébe. - De jó döntés ez? Biztosan ezt akarom? - tette fel aztán a kérdést már egy családállítási csoportban.

Különleges fogadalmak

Bizony előfordulhat, hogy a kiválasztott életstratégiádat egy családi történethez passzítod hozzá. Olyan összefüggések is irányíthatnak a lelked legmélyén, amelyekhez tudatosan nem férsz hozzá, mégis mindent ezeknek rendelsz alá.

Az ilyen különös okokat tárja fel, és mutatja meg a családállítás módszere.
Edina például azt látta meg a segítségével, hogy édesanyja és nagymamája sorsától próbálja megóvni magát azzal, hogy az egyedüllétet választotta. A nagyapja egy balesetben halt meg, amikor Edina édesanyja ötéves volt. A nagymamája haláláig gyászolta a férjét. Edina édesapja külföldre ment dolgozni, amikor a kislánya még óvodás volt. Sokszor kérlelte Edina édesanyját, hogy tartson vele, ám az asszony nem akarta magára hagyni az anyját, azaz a nagymamát.

Úgy érezte, sokat köszönhet neki, hiszen semmiben nem szenvedett hiányt, még annak ellenére sem, hogy egyedül nevelte fel őt. Így a házasságának vége lett, Edina apja a messzi országban maradt, és a lány nélküle nőtt fel. Edina édesanyja pedig annak rendelte alá az életét, hogy a lányának mindent megadjon, boldog életet biztosítson. Én nem akarok úgy járni, mint ti – ez vezette tehát Edinát a tudattalanjában. Ezért vállalta be inkább önként a „vénlányságot”. Szerette volna megkímélni magát attól a csalódástól, fájdalomtól, amit a szeretett férfi elvesztése okozhat.

Nehogy terhes legyek

Az is lehet, persze, hogy valami olyan családi történet mozgat téged a lelked legmélyén, amely gyerekvesztéssel kapcsolatos. Érdemes végigvenned a családtörténetedet, elsősorban a női ágon. Volt-e olyan felmenőd, aki a gyerekét gyászolta? Számíthatnak az abortuszok, vetélések, egészségesen született, ám valamilyen betegségben meghalt gyerekek is. Mert előfordulhat, hogy a modern apácaéleteddel egy ilyen tragédia megismétlődésétől próbálod megkímélni magadat.

Ha nem lépek kapcsolatba a férfiakkal, esélyem sincs arra, hogy gyerekem születhessen, így nem kell rettegnem az elvesztésétől – akár lehet ez is a háttér ok. Máskor az erőszak áldozatául esett női felmenő félelmei hatnak tovább generációkon át. A férfierőt emiatt valami nagyon rosszal azonosítják a női leszármazók, akik inkább előre védekeznek ellene, méghozzá a legkézenfekvőbb módon. Nem engedik intim közelségbe az erősebbik nem képviselőit.

A szüleimért még ezt is megteszem

Kinga története pedig egy egészen más dinamikára vezethető vissza. A 29 esztendős lány ma is együtt él a szüleivel. Szereti a munkáját, a szabadidejét pedig az apjával és anyjával tölti, együtt járnak nyaralni, moziba, színházba. Kinga tökéletesen boldognak érzi így magát, néha arra gondol, milyen szerencsés, hogy védőburokban élhet, azaz a gyerekkora ilyen hosszúra nyúlik.

- Na, igen, de mi lesz majd utána? - kérdezte tőle az egyik szókimondó barátnője. - Mi után? - kérdezett vissza Kinga. - Nos, ha majd a szüleid meghalnak - folytatta a barátnő. - Ugye nem akarsz olyan évtizedekre visszanézni, amelyek csak elteltek, és közben elmulasztottál beteljesíteni, megélni olyan dolgokat, amelyek később már nem pótolhatók?

Ez a kérdés hetekig piszkálta Kingát. Végül egy családállítási csoportban kereste meg rá a választ.

A felállításban az derült ki, hogy Kinga édesapja t12 évvel korábban beleszeretett a titkárnőjébe, és a lány szülei emiatt kis híján elváltak. Kinga anyja azzal bírta átmenetileg maradásra a férfit, hogy legalább addig várjon, amíg a lányuk önállóvá válik.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A lány ezt a kérést, azaz az apja vállalását próbálta tudattalanul konzerválni azzal, hogy kitolta a gyerekségét, feladta az önállóságát. A módszer segítségével aztán persze megértette, nem ez a módja annak, hogy a szüleit összetartsa. Illetve ez is lehet egy út, persze. De túl nagy árat kellene fizetnie érte, méghozzá a saját boldogsága feláldozásával.

OLVASD EL EZT IS!

szenyo
  • féltékenység
  • párkapcsolati probléma

Óránként három ellenőrző telefon

buvol
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

Innen tudhatod, hogy csak hiteget a pasi

Ezt is szeretjük