A homlokomra van írva, hogy csak futó kalandnak vagyok jó?

Milyen láthatatlan üzeneteket küldesz?

Talán szabotálod a tudatos vágyaidat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Miért lépnek le mellőled a pasik az első randevúk után? Tervezni szeretnél, megállapodni, de folyton csak kalandorok kerülnek az utadba? Lehet, hogy a lelked legmélyén szabotálod a tudatos vágyaidat? Derítsd ki, milyen rejtett összefüggések akadályozhatnak meg abban, hogy végre rád találjon a számodra ideális társ.

Mari mostanában már igyekszik biztosra menni. A 28 éves lány egy magánnyomozó alaposságával deríti fel annak a férfinak szinte minden életkörülményét, aki randevúra hívja őt.

Előzetes kutatást végez az interneten, sőt, ha sikerül kiderítenie az illető lakáscímét, még oda is elmegy, hogy megnézze, milyen nevek vannak kiírva az adott levelesládára.

Miss Marple szindróma

Mintha a híres krimiírónő, Agatha Christie regényhősének pontos másává lépett volna elő: a kedves vénlány, Jane Marple mindenkiről a legrosszabbat feltételezte, ami aztán persze mindig beigazolódott. Mari furcsa bizalmatlanságának azonban van előzménye is.

Az elmúlt években többször is belefutott olyan pasikba, akik nősek voltak, vagy vőlegények, esetleg tengerentúli kiküldetés előtt álltak, épp elváltak, és csak szórakozni, felejteni akartak. A nehezítő körülményekről persze egyikük sem számolt be, ahogy azt is elhallgatták, számukra már az első pillanatban egyértelmű volt, hogy egy kellemes, ám rövid viszonyt kezdtek az eközben házasságról, gyerekekről álmodozó Marival. - De miért ezt látják bennem a férfiak? - tette fel a kérdést a lány egy családállítási csoportban.

Apádra ütnek

Annak, hogy valaki egészen más üzenetet küld magáról a külvilágnak, mint amire valójában vágyna, sokféle oka lehet. Szívügyekben nagyon gyakran a szülőkhöz fűződő viszonyt érdemes nagyító alá venni. A nők életében az apa számít ugyanis az első férfinak, azaz a férfimintának. A későbbi társválasztás függhet tehát attól is, mennyire szerette az apját, mennyire ragaszkodik hozzá, avagy épp ellenkezőleg, félt tőle, haragudott rá, hiányzik neki.

Ilyenkor vagy az apja tökéletes mását, vagy pedig az ellentétét próbálja megtalálni a lány. Az a tudattalan érzés vezérli, hogy, ami a gyerekkorában nem jól sikerült, azt talán a felnőtt párkapcsolatában pótolhatja, újra megélheti, és ideálisra alakíthatja. Mindez azonban lehetetlen küldetés. A feladat azonban annyira lefoglalja a lelkében, hogy közben nem választható nővé válik. Épp a kitűzött célja miatt kerülik el a számára megfelelő férfiak, hiszen ők nem akarnak, és nem is tudnak megfelelni az elvárásainak. A nem választható - beteljesülő párkapcsolatra alkalmatlan - pasik viszont vadásznak rá, mert azt hiszik, ő a tökéletes számukra, mással elfoglalt, tehát valószínűleg elvárások nélküli. Erre a félreértésre sok évtizednyi boldogság mehet rá.

Anyádat követed

Lehet az is, hogy a női családi minta továbbvitele hajt a tudattalanodban. Ha a nagymamád és édesanyád is sokat csalódott a férfiakban, ha boldogtalanok voltak a házasságukban, ha úgy érzik, a pasik csak kihasználták őket, akkor - bár tudatosan te mást szeretnél megélni - szolidaritásból mégis ebbe a sorba igyekszel beállni. - Ha nekik nem sikerült, én sem lehetek boldogabb, mint ők - esetleg ez vezethet a lelked legmélyén, és ennek megvalósítására vonzod be a kalandorokat.

Esetleg nagyon félsz a házasságkötéstől, a szexualitás megélésétől, netán a gyerekszüléstől - ezek az érzések, noha nem magyarázhatók a saját életed történéseivel, szintén kényszerítő erővel hathatnak rád, és befolyásolhatják a sorsod alakulását. A családfelállítás arra jött rá ugyanis, hogy minden olyan esemény, mely a felmenőkkel történt - például házasságtörés, nemi erőszak, gyerekhalál -, és komoly hatással volt az életükre, érzések formájában elraktározódik, majd megjelenhet a későbbi generációk tagjainak tudattalanjában is.

A gyerek úgy hiszi, segíthet azzal az édesanyjának, ha ő is szenved, ezért próbál meg átvállalni az anyja fájdalmából. Ez azonban megint csak lehetetlen feladat, tévedés. És ezt tudja helyretenni a családfelállítás módszere, mely megmutatja, mi tartozik a gyerekre, és mit kell meghagynia a szüleinek. Így kerülhet valaki valódi döntési helyzetbe, így tudja például azt a férfit megtalálni, aki különösebb szempontok nélkül lehet az igazi társa.

Az első szerelem

Mari története azonban egyik, eddig említett összefüggésben sem állja meg a helyét. Van még egy eset ugyanis, ami nem választhatóvá tehet valakit. A családfelállítás nála azt derítette ki, hogy a lány nem tudta elengedni, lezárni az első komoly párkapcsolatát, élete első szerelmét. Minden vegyértéke oda volt lekötve, mintha az lett volna kiírva a homlokára: még nem állok készen egy újabb, komoly kapcsolatra. Ezért jöttek vele szembe csak komolytalan szándékú férfiak.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A családállítás után megírta azt a levelet a volt barátjának, amit öt éve tervezgetett. Furcsa módon már az utolsó betű leütése óriási megkönnyebbülést hozott számára. Választ ugyan nem kapott, ám egészen más szemmel kezdte nézni a világot, no és a férfiakat. Hét hónappal később pedig úgy tudott elmenni egy randevúra, hogy képes volt bizalommal arra figyelni, amit a fiú mondott. Nem volt szüksége többé internetes keresőre, belenézett a pasi szemébe, és elhitte, amit hallott.

OLVASD EL EZT IS!

buvol
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

Innen tudhatod, hogy csak hiteget a pasi

Ezt is szeretjük