A legnehezebb kérdések egy állásinterjún, és a jó válaszok: a HR-es árulta el, hogy felelj rájuk

Ezek a kérdések a legtöbb állásinterjún elhangzanak, mégis kevesen tudják, hogy reagáljanak rájuk helyesen.

allasinterju cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden állásinterjúra érdemes felkészülni, és nem csak úgy, hogy utánanézel a cégnek, vagy felkészülsz a készségeidből, végzettségeidből. Azt is fontos átgondolni, hogy mit felelsz majd a becsapósabb kérdésekre.

A legtöbb vezető vagy HR-es bevet néhány alapkérdést a meghallgatásokon, amikre nem is olyan egyszerű jó, meggyőző választ adni. Tony Gregg HR-szakértő mesélt arról, melyek ezek, és azt is elárulta, hogyan ajánlott rájuk reagálni. Leghasznosabb tanácsait vesszük sorra.

Mit szeretsz, és mit nem a jelenlegi munkádban?

A szakértő szerint a „Mit szeretsz a jelenlegi munkádban?” igen gyakori kérdés, és azt szeretnék kideríteni vele, hogy azok a dolgok, amiket kiemelsz, egybevágnak a megpályázott munkakör tulajdonságaival, az itt szükséges készségekkel. Tehát: légy lelkes, írd le érdekesnek és változatosnak a feladataidat, emelj ki hasonlóságokat, de persze ne vidd túlzásba. 

Általában ezután arra is kíváncsiak, hogy mi az, ami nem tetszik a mostani munkádban. A HR-es óvatosságra int a válaszadás során. Ne légy túl konkrét, mert akár véletlenül a gyengeségeidre is felhívhatod a figyelmet. Jó opció, ha a vállalat kevésbé előnyös szokásait emeled ki, például a lassú döntéshozatalt vagy a cég nagyságát. 

Mik a legnagyobb gyengeségeid?

A szakértő szerint több válaszlehetőséged is van, ha a gyengeségeidről faggatnak, de semmiképpen ne mondd azt, hogy nincsenek. Beszélj például olyan képességek hiányáról, amelyek valójában nem létfontosságúak az adott munkakörhöz, vagy említs egy olyan szakmai, esetleg személyes gyengeséget, amely akár erősség is lehet, és amelynek leküzdéséért lépéseket teszel. Tony Gregg szerint például jó ötlet, ha azt mondod, a csapatod szerint túl igényes, követelőző vagy, hajlamos vagy keményen hajtani őket, de már nagyon sokat fejlődtél, és igyekszel változtatni a dolgon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Mik az erősségeid?

Nemcsak a rossz, hanem a jó tulajdonságokra is rá szoktak kérdezni. Sorolj fel három-négy darabot, például a gyors tanulási képességet, az elszántságot, a pozitív hozzáállást vagy épp azt, hogy képes vagy együttműködni az emberekkel, képes vagy összefogni őket a siker érdekében. Készülj fel arra is, hogy konkrét példákat is kérhetnek hozzájuk.

Miért akarod otthagyni a jelenlegi állásodat, munkáltatódat?

A továbblépés okainak felsorolása közben is érdemes pozitívnak maradni, ne mondj rosszakat a munkáltatódról, és ne említsd elsőre a fizetést, ha jó benyomást szeretnél tenni. Mondd inkább, hogy nagyobb felelősségre, több tapasztalatra, új kihívásokra vagy épp környezetváltásra vágysz.

Mesélj magadról!

Bár nem konkrét kérdés, de szinte minden állásinterjún kérik, hogy mesélj kicsit magadról. A szakértő szerint fontos, hogy röviden és lényegre törően válaszolj, emeld ki néhány fő tulajdonságodat, és hangsúlyozd a releváns készségeidet. Érdemes előre felkészülni a rövid bemutatkozásra.

Milyen eredményeket értél el eddig?

Ha az eredményeidre kíváncsiak, lehetőleg egy frisset válassz, és fejtsd ki hozzá azokat a készségeidet is, amik segítettek benne. Emellett hangsúlyozd azt is, miért is volt mindez hasznos a vállalat számára, milyen előnyöket kovácsoltál a munkáddal a cégnek. 

Elégedett vagy az eddigi karriereddel?

Ha a karriereddel kapcsolatos érzéseidről kérdeznek, akkor valójában az önbecsülésedről, a törekvéseidről akarnak faggatni. Mindenképp igennel válaszolj, fejtsd ki röviden, mi az, ami az elmúlt évek során elégedettséggel töltött el, boldoggá tett. Ezután pedig akár azt is hozzáteheted, mire vágysz még a jövőben, mik a céljaid.

allasinterju cover
Fotó: Pekic / Getty Images Hungary

Mi volt a legnehezebb helyzet, amivel meg kellett küzdened?

Ha a legnehezebb helyzetekről, a legnagyobb kihívásokról faggatnak, azt akarják tudni, hogy valójában számodra mi a nehézség definíciója, és mennyire vagy jó a problémamegoldásban. Annak érdekében, hogy jó fényben tüntesd fel magadat, válassz egy olyan szituációt, ami nem miattad vált bonyolulttá, és amit gyorsan meg tudsz magyarázni. Mondd el, milyen lehetőségek voltak, miért választottad azt a megoldást, amit, és mindenképp pozitív szavakkal zárd a mondandódat.

Szimpátiakeltő mozdulatok

A testbeszéd nagyon sokat számít az ismerkedéskor és később a kommunikáció során is, de nemcsak az fontos, hogyan gesztikulálsz, hanem akár az is lényeges lehet, hogy milyen irányban állsz, vagy merre néz a lábfejed. Nézd végig a képeket, és tudd meg, mit kell tenned a találkozás utáni első percekben ahhoz, hogy biztosan elnyerd a másik szimpátiáját.

Ezt is szeretjük