A nárcisztikus szülő 5 gyakori, mérgező mondata - Mély nyomot hagynak még felnőttkorban is

A nárcisztikus szülők mérgező mondatai borzasztóan károsak még a felnőtt gyerekekre is.

anya lanya
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valakit nárcisztikus szülő nevel fel, az az egész életére kihatással van. Viselkedésük még felnőttkorban is mély nyomot hagy az emberben, és nemcsak rossz emlékeket szülnek, hanem többek között önértékelési zavart, önbizalomhiányt, párkapcsolati és kötődési problémákat is eredményezhetnek.

Az ilyen apák vagy anyák nem képesek egészséges viszonyt kialakítani gyermekeikkel, irreális elvárásokat támasztanak velük szemben, kritizálják, manipulálják őket, és mindig magukat állítják a középpontba, gyakran csak a saját érdekeiket tartják szem előtt. Ezek mellett a viselkedésformák mellett van néhány olyan jellemző mondat, ami sokszor hangzik el a szájukból, és borzasztóan káros a gyerekekre.

A nárcisztikus szülők mérgező mondatai

„Jaj, ne drámázd túl!”

Gyakran lekicsinylik gyermekeik problémáit, felháborodását, illetve azt, ha elmondják, nem tetszik nekik szüleik viselkedése. Mindezt azért teszik, mert nem veszik komolyan mások gondjait, alacsony az empátiakészségük, és ki akarnak bújni a felelősség alól. Megpróbálják elérni, hogy a gyerek önmagát hibáztassa érzéseiért, és bűntudatot akarnak kelteni benne, hogy elkerüljék a veszekedést, valamint azt is, hogy bocsánatot kelljen kérniük, vagy be kelljen ismerniük, hogy valamint nem jól csináltak.

„Annyira hálátlan vagy!”

Amikor a gyerekük megbántja őket, akkor felveszik az áldozatszerepet, és hálátlansággal vádolják őt. Bűntudatot akarnak kelteni benne, el akarják érni, hogy megsajnálja őket, és mégiscsak megtegye, amit kértek, vagy mégis úgy döntsön valamiben, ahogy ők akarták. Ezzel a mondattal képesek erőteljesen manipulálni az egész családot. Ha nem ezt vetik be, akkor általában jön a sértődés vagy a csenddel verés, és addig nem szólnak, amíg nem teljesül az akaratuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

„Én ilyet sosem mondtam.”

A nárcisztikusok soha nem vállalnak felelősséget szavaikért és viselkedésükért. Megtesznek valamit, majd később határozottan letagadják, és azt mondják: rosszul emlékszel, ilyen nem is történt, ők sosem mondtak ilyet. Ez a tipikus gaslighting. Ezzel elérik, hogy senki nem vonhatja őket felelősségre a tetteikért, elérik, hogy a gyerek a saját emlékeiben kételkedjen, és azt is, hogy gyakorlatilag semmi más opciója ne legyen, csak az, hogy megpróbálja elengedni az egész ügyet. 

„Így senkinek nem fogsz kelleni.”

Az ilyen szülők mesterei az önbizalom-rombolásnak. Ha valami nem tetszik nekik, vagy úgy érzik, kicsúszik a kezükből az irányítás, akkor megpróbálják tönkretenni a gyermekeik önértékelését, hogy újra a nyeregbe kerülhessenek, és újra az akaratuk szerint történjen minden.

Az is előfordul, hogy akkor vetik be ezt a taktikát, amikor valami túl jól alakul a gyerek életében, de nem úgy, ahogyan azt ők eltervezték. Például, mondjuk, ha a karrierre fókuszál a családalapítás helyett, és éppen az előléptetésésről vagy a sikereiről mesél. Ha pedig a viselkedésük nem tetszik nekik, akkor gyakran mondják még azt is, hogy: „Nem csoda, hogy nincsenek barátaid.” 

„Az egész életemet feladtam miattad!”

Borzasztóan fájdalmas, ha egy gyereknek azt mondja a szülő, hogy az egész életét feladta miatta, hiszen így tehernek érzi magát, és önmagát hibáztatja azért, hogy az anyja vagy az apja élete nem úgy alakult, ahogyan akarták. A nárcisztikusoktól mégis gyakran elhangzik, céljuk pedig szintén a bűntudatkeltés, a manipulálás. 

A mérgező szülők típusai

Fontos tisztában lenni azzal, ha valakit mérgező szülők neveltek vagy nevelnek. Ehhez pedig érdemes első lépésként beazonosítani, hogy milyen mérgező szülőről is van szó: sorra vesszük a leggyakoribb típusokat.

Ezt is szeretjük