Saját életét áldozta fel, hogy tüntessen a melladó ellen a 19. században: az indiai Nangeli tragikus története

A szegény körülmények közt élő asszonynak elege lett a megaláztatásból és az igazságtalanságból. Nem volt hajlandó elfedni kebleit, de az adót sem fizette be.

nangeli cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelem során egészen a mai napig a nőknek számos igazságtalansággal, egyenlőtlenséggel kellett szembesülniük. A 19. század elején például, amikor még a britek uralták Indiát, a Travancore királyságban a lányok és az asszonyok egy részének melladót kellett fizetniük.

Volt azonban egy lázadó nő, Nangeli, akinek legendája azóta is generációról generációra terjed. Saját életét adta azért, hogy tüntessen az igazságtalan, felháborító törvény ellen.

Melladót kellett fizetniük a nőknek

Akkoriban mindent, a jogokat és a szabadság mértékét is az határozta meg, hogy melyik kasztba tartozott valaki. Az alsó kasztok tagjainak nem szabadott eltakarniuk a kebleiket, ezt csak a felsőbb rétegekhez tartozók tehették meg. Az alacsonyabb rangú lányoknak onnantól kezdve, hogy kifejlődtek melleik, melladót kellett fizetniük, ha el akarták fedni őket. A férfiaknak egyébként hosszú hajukért kellett ugyanígy fizetniük.

A szabály célja főképp az volt, hogy fenntartsák és megerősítsék a kasztrendszert, valamint az alsóbb rendű asszonyok így fejezzék ki tiszteletüket a felettük állók iránt. Ezenkívül arra is szolgált, hogy egyszerűen, első ránézésre megkülönböztethessék a különböző rétegekhez tartozókat. Az adószedők rendszeresen minden házba ellátogattak, hogy begyűjtsék a melladót, aminek összege ráadásul az adott hölgy kebelméretétől függött. 

Saját életét áldozta fel Nangeli

Bár borzasztóan megalázó volt a nők számára, senki nem mert felszólalni, lázadni ellene, egyetlen asszonyt kivéve. A legenda szerint Nangeli tisztában volt azzal, hogy súlyos következményekkel jár, ha szembemegy a törvénnyel, mégis úgy érezte, ez így nem mehet tovább. Úgy döntött, keblét takaró felsőruhában jár majd az utcán, mint a felső kasztok asszonyai. A hír futótűzként terjedt, így hamarosan megjelentek a házánál az adóbeszedők, hogy felmérjék, mivel tartozik, és behajtsák azt. Ajtaja előtt falusiak tömkelege gyűlt össze, hogy megnézzék, mi történik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Nangeli már várta, hogy odaérjenek a férfiak, és már készítette a friss útifűlevelet, amelyen fel szokták ajánlani a rizsszemeket. A szegénységben élő asszonynak azonban szinte alig volt, amit befizethetne, így már előre elhatározta, mit is fog tenni - ezért készítette oda sarlóját is. Amikor a tisztviselő megérkezett, nem tiltakozott a vizsgálat ellen, de mielőtt az megállapíthatta volna az összeget, ő kézbe vette sarlóját, és levágta melleit, majd az útifűlevélre helyezte őket adóként. A férfi szinte sokkot kapott, és elmenekült, Nangeli pedig elvérzett a küszöbön. Testét elhamvasztották, férje bánatában öngyilkos lett.

Az asszony tette zavargásokat váltott ki, és cselekvésre, a változás megindítására ösztönözte a nőket. A lázadások évtizedekig zajlottak, az erőszak pedig mindaddig folytatódott, amíg két dalit nőt meg nem öltek, le nem vették felső ruhájukat, és fel nem akasztották őket a fára Travancore illetékesei. Ez a szóbeszéd szerint arra késztette az uralkodót, hogy megsemmisítse a melladót, és az alacsonyabb kaszthoz tartozók számára is lehetővé tegye kebleik elfedését. A melladót 1924-ben törölték el végleg a Travancore királyságban.

Bár Nangeli tettére nincs egyértelmű történelmi bizonyíték, ő maga az ellenállás és a kasztalapú adózás elleni lázadás szimbóluma lett.

Képek: Instagram, Instagram.

Kegyetlen dolgok, amiket a nőkkel művelnek a világban

Sajnos még ma, 2020-ban sem beszélhetünk nemek közti egyenlőségről. Bár rengeteg szervezet és kezdeményezés küzd a nők jogaiért, igyekezeteik sokszor komoly akadályokba ütköznek. A világ egyes területein a lányok és az asszonyok helyzete különösen elkeserítő. Számos országban kell tűrniük a kegyetlen, megalázó és fájdalmas hagyományokat.

Ezt is szeretjük