A megfelelő embernek fogadtál hűséget?

Így derítheted ki

Az ember olykor tudattalan fogadalmak miatt maradhat magányos. Íme, a módszer, amellyel ráláthatsz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak olyan nehéz élethelyzetek, amikor esetleg arról kell döntened, alárendeled-e a személyes érdekeidet egy olyan feladatnak - mondjuk egy családtag ápolásának -, amely alapvetően befolyásolhatja a sorsod alakulását.

De vajon hol húzódnak ilyenkor a határok? Mi az, ami valóban rád tartozik, kikerülhetetlen, és mire mondhatsz akár nemet is?

Klári a negyvenes éveihez közeledik, és még mindig nagyon vonzó nő. A szakmájában is sikeres, orvosként dolgozik a lakóhelyéhez közeli kórházban. A betegei nagyon ragaszkodnak hozzá, azt mondják róla, különös érzékenységgel reagál mások problémáira. Azt viszont már kevesen tudják a doktornőről, hogy otthon is ápolással foglalkozik, tíz éve ő gondoskodik ugyanis súlyosan pszichés beteg húgáról.

Klárinak emiatt szinte nincs magánélete, elfogytak mellőle a barátok, esélyt sem kaptak az udvarlói, nem jár el szórakozni, és utoljára gyerekkorában volt nyaralni. Mintha egy kolostorban élnénk, szokott viccelődni a nagynénjének - édesanyja nővére az egyetlen olyan ember az életében, akinek néha kiönti a lelkét.

Gézával egy konferencián ismerkedett meg, a férfi ugyanannak a szakterületnek az elismert képviselője, amelyhez Klári is jól ért. Az előadások szünetében jókat beszélgettek, búcsúzáskor a férfi azzal kérte el a doktornő telefonszámát, hogy a közeljövőben szeretné vacsorára meghívni.

 - De megengedhetem-e magamnak, hogy egy kicsit boldog legyek? - ezt a kérdést Klári már egy családállítási csoportban tette fel.

Mérd fel, kinek mi a fontos

A családi kötelékek olykor nehéz döntés elé állíthatnak. Mert, ha valamelyik közeli rokonod a segítségedet igényli, nem mondhatsz nemet. Már abból kiindulva sem, hogy te is lehetnél hasonló helyzetben, és akkor neked is jól jönne minden támogatás. De vajon önzés-e az ilyen feladatot a saját vágyaiddal összevetni? Felejtsd el, habozás nélkül, az utóbbiakat? Valóban mindent fel kell áldoznod egy másik ember boldogulása miatt?

Nincs igazán jó válasz az előbbi kérdésekre. Nem létezik mindenki számra tökéletes megoldás ilyenkor, a legjobb út talán a kompromisszumra törekvés. Azt kell legelőször is tisztáznod, mi pontosan a feladatod, mit tudsz tenni a szüleidért, gyerekedért, testvéredért, párodért. Nagyon világosan és higgadtan kell felmérned a célt, az odavezető utat, valamint azokat az erőforrásaidat, amelyekre támaszkodhatsz. Az érzelmeknek csak ezután engedhetsz utat.

Látnod kell előbb ugyanis, valójában mire van szüksége annak, akinek a segítését bevállalod. Ne a lelkiismereted vezessen, és ne vállalj be többet csak azért, hogy később ne legyen lelkiismeret-furdalásod. Ha valóban jót akarsz tenni, csak annyit áldozol fel érte, amennyit még szívesen meg tudsz tenni. Ő így kaphat valódi támogatást, nem csupán kényszerből odavetett alamizsnát. Így leszel szerető rokon, nem pedig számára is terhes, szenvelgő mártír.

Nézd meg máshonnan is a tetteidet!

Klári például bevallotta a családállítási csoportban, hogy a húga története már tinédzserkora óta nyomasztotta, hiszen minden döntésében benne volt az a lehetőség, hogy egy napon - a szülei halála után - minden az ő nyakába szakad majd. Talán ezért lett orvos is, ezért mondott nemet élete nagy szerelmének, aki egy évtizeddel korábban feleségül kérte őt. Valójában nagyon megkönnyebbült, amikor eljött az a pillanat, hogy felelősséget kellett vállalnia a testvéréért.

Végre megszűntek a félelmei, megkönnyebbülten vette át a szolgálatot, a modern apácaságot, és közben egyetlen pillanatig nem jutott az eszébe, vajon a húgának mi lenne a legjobb megoldás. A családállítás módszere abban segített tehát Klárinak, hogy egy egészen más nézőpontba helyezkedve is felmérhette a kettejük helyzetét. Érted eddig ezt is szívesen megettem, most azonban szeretnék egy kicsit magamra is gondolni - ezt volt az az oldómondat, amikor Klári zokogni kezdett.

Hasonló a hasonlót érti meg

Géza valóban telefonált, és Klári elment vele vacsorázni. A legnagyobb döbbenetére a húga mosolyogva fogadta, amikor hazaért. Szorosan átölelte őt, és könnyekkel a szemében nézett rá. A doktornő végre megértette, az ő boldogsága teheti boldoggá a testvérét is. A családállítás azt is megtanította neki, őszintének kell lennie Gézával.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Az a férfi ugyanis, aki valóban a társa lehet, elfogadja majd a húgát, és belekalkulálja a közös döntéseikbe azt is, hogy Klári felelősséget érez a sorsáért.
Klári összeszedte minden bátorságát, és elmondta Gázának, hogyan él egy évtizede. A férfi sokáig hallgatott, majd mesélni kezdett az édesanyjáról, aki a nagymamának segített ápolni a mozgássérült bátyját. Így van ez, két ember sokszor nem véletlenül találkozik össze egy párkapcsolatban.

OLVASD EL EZT IS!

no olel ferfit lead
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

3 jel, hogy egyoldalú párkapcsolatban élsz

eljegyzes gyuru
  • családállítás
  • esküvő

Eljegyzés esküvő nélkül

Ezt is szeretjük