3 jel, hogy egyoldalú párkapcsolatban élsz

Ezt tedd, hogy létrejöjjön az egyensúly

Úgy érzed, te teszel többet a kapcsolatért? Mi állhat a háttérben?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mintha falakba ütköznél, soha, semmit nem sikerül megbeszélned a pároddal? Hiába próbálkozol közös programokkal, neki mindig közbejön valami? Mindent tudsz a munkahelyi gondjairól, ám őt nem nagyon köti le, ha te mesélsz arról, mivel telt a napod? Tudd meg a családfelállítás segítségével, miért nem sikerül igazán közel kerülnöd a pasidhoz.

Fruzsi hetek óta halogatja, hogy aláírja a válási papírokat. Az eszével már döntött a házasságáról, ám a szívében valami mégis visszahúzza Ferihez. A férfi nap mint nap próbálkozik, az utóbbi hónapokban ezernyi jelét adta annak, hogy maradni akar, folytatná, avagy elkezdené újra a kapcsolatukat.

Fruzsi azonban hajthatatlan, folyton azzal érvel, hogy ami szívügyekben elromlik, azt sajnos nem lehet megszerelni. A harmincas éveit kezdő lány nagyon sokat gondolkodott azon, vajon miben hibáztak?

Miért éltek évek óta felemás viszonyban, amitől ő sokat szenvedett, Feri azonban csak akkor vette észre, amikor a válás először szóba került közöttük.

A férfi elképedve hallgatta felesége panaszáradatát, hogy mindig mindenben hozzá kellett alkalmazkodni, azt ették, amit ő szeret, azzal töltötték a szabadidejüket, amihez neki kedve volt. De hát miért nem mondtad el mindezt már jóval korábban? - kérdezte aztán Feri, amire Fruzsi csak tanácstalanul ingatta a fejét.

Szerelmet vártál, lakótársat kaptál

A jól működő párkapcsolatok egyik legfontosabb feltétele a kölcsönösség és kiegyenlítődés. Érzelmileg egyik fél sem adósodhat el a másik felé, de szakítás felé lökheti a párt az is, ha az egyikük kizáródik olyan dolgokból, amelyek nagyon fontosak a másiknak.

Nézzük, vajon veled mi a helyzet. Számold össze például, hogy az elmúlt fél évben hányszor kezdeményezted te a békülést összeveszés után, és hányszor kért magától bocsánatot a párod. Vannak-e közös barátaitok, netán az egyikőtök illeszkedett be a másik régi haveri körébe?

Ki dönt arról, hogy hova kapcsoljatok este a tévében? Hetente mennyi szabadidőt szoktatok közösen eltölteni? Képesek vagytok-e együtt vásárolni? Meg szoktad-e kérni a párodat arra, hogy vigye le a szemetet?

Ha a válaszaidból az derül ki, hogy sokkal többet járok külön utakon, általában az egyikőtök tesz többet a kapcsolatotok zökkenőmentes működéséért, és nem nagyon meritek egyértelműen kimondani, mit szeretnétek, mire vágytok, akkor gondolkozz el azon, vajon mikor és miért borult fel nálatok az egyensúly?

A fotóra féltékeny férj esete

Fruzsi egy családállítási csoportban keresett választ arra, hogy mit kezdjen a házasságával. Ez a módszer segíthet ugyanis az ilyen komoly döntések előkészítésében, a rejtett, tudatosan nem hozzáférhető összefüggések feltárásával valódi választási helyzetet teremt. Fruzsi azzal szembesült például, hogy a szülei példája tudattalanul riasztotta meg. Úgy gondolta, ő nem akarja majd marakodva tölteni a nyugdíjaséveit, mint ahogy mostanában az anyja és apja teszi. Kimenekülését a házasságból elsősorban megelőző csapásnak szánta. Végre kimondta hangosan is azt, ami régóta foglalkoztatta: inkább magányosan tölti a következő évtizedeket, mint attól rettegve, hogy a Feri iránti szeretete gyűlöletté változhat.

Ám még valami fontos dologra rádöbbent a lányt. Amikor a férjét képviselő csoporttag arról számolt be, hogy nem mer közelebb lépni Fruzsi megszemélyesítőjéhez, a lány szemét elfutották a könnyek. - Feri évekkel korábban talált egy fényképet rólam, amit még az első szerelmem készített - mesélte a csoportban Fruzsi. - Sokáig nézegette, majd nagyon szomorúan azt mondta, sajnálja, hogy ő ezt a mosolyomat élőben soha nem láthatta. Azt hiszem, ekkor kezdett falat építeni maga köré.

Az itt és most varázsa

Olykor egyetlen szón múlhat a párkapcsolat megmentése, ez pedig az őszinteség. Ahhoz, hogy az egyensúlyt visszaszerezd, őszintének kell lenned magaddal, hogy tudd, mi nem stimmel, min szeretnél változtatni. De őszintének kell lenned a pároddal is, hogy esélyt adhass neki a felismerésre és változtatásra. Az egyoldalú párkapcsolatok ugyanis csak ideg-óráig tarthatók fenn, a kiegyenlítés pedig szinte soha nem történik meg magától, azon bizony dolgozni kell.

Fruzsi például úgy döntött, ad még egy esélyt a házasságának. Sikerült Ferit rávennie arra, hogy közös döntéseket hozzanak a legapróbb dolgoktól kezdve a legfontosabb ügyekben is. Mostanában ugyan Fruzsi igényei, elvárásai kicsit előtérbe kerültek, de ez Ferit nagyon is boldoggá teszi, hiszen a lány az első közös gyereküket várja. - Lehet, hogy néha utálni fogom Ferit, amikor már nagyon megöregedtünk, de addig megpróbálok sok szép közös élményt és emléket összegyűjteni ahhoz, hogy gyorsan elhessegethessem majd a negatív érzéseimet - mondja nevetve Fruzsi a barátnőinek.

Te érezted már úgy, hogy egyoldalú kapcsolatban élsz? Mi a te megoldásod?

OLVASD EL EZT IS!

eljegyzes gyuru
  • családállítás
  • esküvő

Eljegyzés esküvő nélkül

csoport jo lead
  • szerelem
  • párkapcsolati probléma

- Nem a szerelmemhez mentem férjhez!

Ezt is szeretjük