Ezt tedd, ha régóta vagy munkanélküli: 4 technika, amely előrelendítheti a karriered

Néhány kérdést fel kell tenned magadnak, hogy előre léphess.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valóban alkalmas vagy arra, amit hivatásul választottál? Netán egészen más minőségű életet élsz, mint amire az adottságaid révén lehetőséged lenne? Vajon az erősségeidet használod, amikor munkát keresel? De miben lennél a legsikeresebb? Ha ilyen és hasonló kérdések foglalkoztatnak, különleges iránytűt ajánlunk, melyben a négy őselem ad támpontot.

Már az ókori Hermész Triszmegisztosz - az ezoterikus irodalom egyik legkülönösebb alakja, akit a bölcsesség egyiptomi istenének is tekintenek - úgy gondolta, hogy az embereket négy elemmel lehet jellemezni: levegő, tűz, víz és föld. Később a görög orvos Hippokratész fejlesztette tovább ezt, amikor az embereket szangvinikus - levegő -, kolerikus - tűz-, melankolikus - föld -, flegmatikus - víz - típusokba sorolta be. Még a XX. század híres pszichiátere, Carl Gustav Jung is átvette, megtartotta ezt az osztályozást.

Az elemek ránk jellemző aránya születésünk pillanatától kezdve adott. Nincs olyan, hogy valaki csak egy elemből épül fel, mint ahogy az is nagyon ritka, hogy egy emberben mind a négy elem azonos arányban van jelen. Éppen az arányok különböztetnek meg bennünket egymástól. Ráadásul az elemek mindegyike más erőforrást, más utat és más életstratégiát képvisel, támogat. Mindeközben számos környezeti és társadalmi hatásnak próbálunk megfelelni, amelyek torzíthatják az elemarányunkat. Ezért van az, hogy sokan nem megfelelően használják a saját erőforrásaikat.

Nézzünk néhány példát: az a nő, akiben sok a tűz, sikeres lehet, mondjuk, rendőrként, netán valamilyen katonai pályán, esetleg, ha életeket ment orvosként. Ha azonban a szülei, esetleg a párja elvárásainak engedve tanárnőként keresi a kenyerét, nem kizárt, hogy néhány év elteltével rejtélyes gyulladásos betegségek támadják meg majd a testét. Ezek jelzik, hogy nincs a helyén, nem azzal foglalkozik, amiben igazán megmutathatná magát. Akiben pedig a föld elem dominál, jobban teszi, ha a bankár, szakács, könyvelő szakmák között válogat, és nem a média, avagy számítástechnika világába ássa bele magát, mert ott elsősorban a levegő elemet kellene használnia. Ugyanígy a segítő szakmát választóknak nagy szükségük lehet a víz elem támogatására.

Kövesd az értékrendedet!

Az egyre ismertebbé váló családállítás módszerével nem csupán azokra az életproblémáinkra találhatunk megoldást, amelyek a családi rendszerünkbe vezethetők vissza, és egyes családtagunk élettörténetével, illetve az abból kialakuló, esetleg több generációt is érintő megoldási mintákkal kapcsolatosak. A rendszerállítás önismereti kérdéseket vizsgáló technikákat is ismer, amelyek lehetőséget adnak annak felderítésére, vajon mennyire esik egybe az, amit magadról gondolsz, illetve amilyennek a környezeted lát téged.

Ilyen például a négy elem állítás is. Az alapelemek születéskori arányának megállapításához az asztrológiát hívjuk segítségül. Egy speciális algoritmussal kiszámíthatjuk, hogy melyik elem támogatásával vagy igazán önmagad, azaz a leghatékonyabb. Szükségünk van azonban összehasonlító adatra is, hogy megtudjuk, a környezeti és társadalmi behatások esetleg mennyire vittek félre téged - mindezt négy speciális kérdőív kitöltése után tudhatod meg. Aztán térben is megjeleníthetjük az elemekhez való viszonyulásodat, ami esélyt adhat a helyes arányok kialakítására.

Az úgynevezett értékrendállítással pedig azt derítheted ki, hogy melyik életterületedet - tudás, bizalom, önbizalom, struktúra, önérvényesítés stb. - kell erősítened ahhoz, hogy sikeresebb légy, hol van, és miért is van netán valamilyen gát, fék, elakadás benned.

Nézz bele a pénztárcádba is!

Lehet, hogy olyan pénzzel kapcsolatos mintákat vagy előítéleteket vettél át a családtagjaidtól, amelyek tudattalanul befolyásolják a boldogulásodat? Néhány tipikus példa: a pénz nem boldogít, azaz a pénz egyenlő mindenféle gonddal. A pénz piszkos, bűnös, tisztátalan dolog, nem érdemlem meg, esetleg nem vagyok még elég jó ahhoz, hogy pénzem legyen. Könnyen jött pénz könnyen megy, azaz főleg attól lehet elvenni pénzt, akinek sok van - ilyenkor államosításra, vagyonelkobzásra, netán még rablógyilkosságra is lehet példa a családban.

Nem szabad kiadni a pénzt - szegénység miatt meghalt családtag története.  Azonnal el kell költeni a pénzt - ezt a hitmondatot pénzügyi válság alatt, a készpénz elértéktelenedése miatti vagyonvesztés égetheti be a családi rendszerbe. Becsületes munkával nem lehet sok pénzt keresni, tehát akinek sok pénze van, az nem becsületes - ehhez hasonló mondatokból még nagyon sokat lehet találni.

A pénzállítás lehetőséget ad arra, hogy kiderítsd, milyen pénzzel kapcsolatos komplexusok hatnak az életedben. Ezeket csoportfoglalkozáson, képviselők segítségével tudatos szintre hozzuk a tudattalanodból, így lehetőséget kapsz az előrejutásodat gátló minták elengedésére, és képes leszel arra, hogy a megélhetésedhez elég pénzt megkeresd.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Tanulj meg választani!

Ha pedig már vannak konkrét elképzeléseid arról, milyen szakmában dolgoznál szívesen, rendszerállítással letesztelheted azt is, melyik az a pálya, tevékenység, munkahely és forma - például: alkalmazott, vállalkozó -, amelyik a leginkább megvalósítható, és a legközelebb áll hozzád. Ebben segíthet például a tetralemma állítás, amely egy ősi, indiai bíráskodási módszer alapján született, és alternatívaállítást tesz lehetővé döntések előkészítéséhez. De kiderítheted azt is, vajon mi az akadálya annak, hogy beinduljon a vállalkozásod, mi hiányzik ahhoz, hogy sikerre vidd a projektedet, hogy bevonzhasd az ügyfeleket. A cél ugyanis az lenne, hogy ne csupán bejárj majd a munkahelyedre, de szeresd is azt, amit csinálsz.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük