Többre vágyom annál, mint amire eddig vittem
Készíts leltárt az életedről
Tényleg az való neked, amit jelenleg csinálsz? Mi szükséges ahhoz, hogy sikerüljön változnod és változtatnod?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valóban megtaláltad az élethivatásodat? Honnan tudhatod, tényleg az való-e neked, amit jelenleg csinálsz? Mi szükséges ahhoz, hogy sikerüljön változnod és változtatnod? Mit tehetsz a jelenlegi gazdasági körülmények között, hogy ne érezd magad csalódottnak, és ne tűnjön elvesztegetett időnek az egy helyben topogás?

Kata közgazdasági szakközepet végzett. Ha nagyon őszinte akar lenni magával, fogalma sincs, hogy miért. A számok soha nem érdekelték igazán, ám az egyik tanára ezt tanácsolta neki, amikor a továbbtanulásról kellett döntenie, és elképzelése sem volt, hogy mit kezdjen magával.

Most egy szolgáltató cégnél dolgozik, és az adósok ügyével foglalkozik napi nyolc órában. Nem szereti a munkáját, ezért is jött el egy családállítási csoportba. Változtatni akarok, megtalálni az igazi helyemet a világban, mondta határozottan a 25 éves lány, aki elmesélte azt is, hogy utazásokról álmodozik, szeretné látni Ázsiát és Amerikát, unja és utálja a kötöttségeket.

Arra a kérdésre azonban, hogy mivel foglalkozna, ha rajta múlna, nem tudott egyértelműen válaszolni a lány. Talán szívesen tanítanék, vagy grafológusnak képezném ki magam, esetleg lehetnék masszőr vagy tánctanár - gondolkodott hangosan.

Az itt és most hatalma

Mit tehetsz akkor, ha nem érzed jól magad a bőrödben? Az egyik megoldás, hogy folyton keseregsz, és szép lassan belesüppedsz az önsajnálatba. A másik pedig, hogy szétnézel a jelenedben, és készítesz egy leltárt arról, hol is tartasz az életedben.

Az egyik rubrikában sorold fel mindazokat a tulajdonságaidat, adottságaidat, lehetőségeidet, amelyek az erőforrásaid lehetnek, és rájuk támaszkodva esetleg egy másféle minőségű életre nyílna esélyed. Mindent sorolj fel, ami eszedbe jut, például: kitartó, lelkiismeretes, kreatív, pontos vagyok, szót értek az emberekkel, könnyen megnyitok másokat, jól beszélek angolul, ügyesen rajzolok - és hasonlók.

A másik oszlopban pedig az általad vágyott munka ismérveit jegyezd fel. Például: rövid munkaidő, változatosság, előrelépési lehetőség, magas fizetés. A harmadik oszlop a vágyaidé, ide jöhet annak leírása, milyen életet szeretnél magadnak. Kata példájánál maradva: a világ megismerése, megtapasztalása személyesen. A három lista, azaz a három szempont összevetése segíthet megfogalmazni a szíved vágyát, hogy ki, mi is szeretnél lenni. Gazdag, sikeres, boldog, feleség - és így tovább, mindenkinek a sajátja. Eddig rendben? Na, de mi legyen a következő lépés?

Érdekek és értékek harca

Ha már tudod, mi a szíved vágya, felmérheted a célod realitását is. Ha ugyanis egy ideát kergetsz, az megakadályozhat abban, hogy tisztán láss. Az elérhetetlen célok letörhetnek, hiszen a vagy ez, vagy semmit hozzáállás folyamatos sikertelenséget eredményez, ami nihilbe taszíthat. Vajon miért kapaszkodsz olyan álmokba, amelyek beteljesíthetetlenek?

Ennek többféle oka is lehet, például valaki helyett - talán édesanyád, édesapád nevében - akarsz elérni valamit, amit neki nem sikerülhetett megvalósítania. Ennek az a rejtett haszna, hogy közben elmenekülhetsz a saját dolgaid elől egy általad elképzelt világba. Az sem kizárt, hogy képtelen vagy kitörni a gyerekkorodból, a lelkedben valami miatt ott ragadtál, és ezzel a vágyakozással pótolod, ami onnan hiányzott.

Számok helyett ruhák

Kata esetében azonban egy egészen más összefüggésre derült fény a családfelállítás segítségével. A lány anyai nagymamája, illetve az édesanyja is nagy szegénységben nőtt fel, így ő lojalitásból, az odatartozás vágyától vezérelve nem engedte meg magának, hogy megvalósítsa a maga terveit, és netán többre vigye az anyjánál, nagymamájánál, hogy könnyebb élete lehessen. A lány rájött arra is, hogy utazási céljai elsősorban elvágyódásról, kitörésről szóltak, és azt jelezték, nem érzi jól magát ott, ahol most van.

Mivel azonban a családtagjaival vállalt szolidaritása visszatartotta a változtatástól, kreált magának egy álomvilágot, ahova bármikor elmenekülhetett az unalmas munkája, kevés fizetése és kilátástalansága elől. A módszer segítségével sikerült felfedeznie a szíve igazi vágyát.

Gyerekkora óta ruhákat szeretett volna tervezni. Kicsiben kezdte ennek megvalósítását, és egy cégnél varrást vállalt. Azóta egyre több önálló ötletét mutatja meg, és napról napra közelebb kerül egy saját, egyszemélyes varroda megnyitásához, amelynek tervezésénél hasznát veszi a közgazdasági ismereteinek is. Sok gyűjtögetés, kuporgatás után pedig Párizsba készül néhány napra, hogy végre szétnézhessen a divat egyik fővárosában. Kata most azt vallja: az idealizmus arra való, hogy rátalálhass egy jó útra, azon előre lépkedni azonban reális célok kitűzésével érdemes.

Ezt is szeretjük