Mit szeretnének a nők valójában, és nem csak nőnapon? Csoki és virág helyett van jobb ötlet
Európában sokan gondolják, hogy már nincs tennivaló, de azért csokorba tudtunk szedni jó pár dolgot, amit virág helyett elfogadnánk.

nonap
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nőnap eredetileg a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja volt, de korántsem az a virágos, negédeskedő ünnep, mint ma, hanem kemény feminista mozgalmárkodás. 1917-ben azért volt fontos, mert a nők még nem szavazhattak a legtöbb országban, így az egyik legalapvetőbb emberi jog hiányában valóban szükség volt arra, hogy a nőket külön ünnepeljék. 

De mi a helyzet 2019-ben, 102 évvel később Magyarországon? Sokak szerint azzal, hogy a nők szavazhatnak, dolgozhatnak, minden el van intézve, lehet továbbhaladni. A továbbhaladás valóban szükséges, de nem úgy, ahogy azt a virágvásárlók gondolják. 

De kapsz virágot!

A nőnappal kapcsolatban az az érzésünk lehet, hogy sokan néhány szál tulipánnal szeretnék kompenzálni azt, amit egyébként nap mint nap átélnek a jobb-rosszabb helyzetben lévő nők. A boldog nőnapot kedves kívánság lehet, de számít-e, ha a többi nap nemhogy nem boldog, hanem egyenesen kínkeserves? Lehet, hogy valaki szép virágot kap ma, de, ha tegnapelőtt összeverte a férje, akkor nem annyira számít. Sajnos a családon belüli erőszak, nevezzék bár kapcsolaton belülinek, óriási probléma ma Magyarországon. Sokszor hiába fordul az áldozat a hatóságokhoz, nem kap védelmet, ha pedig esetleg bíróságra kerül az ügy, abban sincs sok köszönet.

- Nőnapra azt szeretném, ha megszűnne a nőnap. Senki nem attól lesz tisztelni való, hogy mi van a lába között, sem akkor, ha nő, sem akkor, ha férfi, hanem attól, hogy jó ember-e.

Szültél ma már?

2019-ben kardinális kérdés Magyarországon a demográfia. Fogy a magyar, és a kormány a nőket találta meg ennek a problémának a megoldásával. Családot a legtöbb ember szeretne, és a családalapításhoz két ember kell, egy apa és egy anya. Éppen ezért teljesen felesleges a nők vállára tenni a felelősséget. A család és az anyaság sok nőnek jelenti a kiteljesedést, másoknak viszont nem. Fordított esetben nem igazán halljuk, hogy a férfiak elsődleges feladata a gyermeknemzés lenne. Ha pedig már arról van szó, mitől születne több gyerek, az nem biztos, hogy a pénz.

- Jó lenne, ha sokan nem úgy vélekednének, hogy a nőnek a gyerekszülés, a főzés meg a takarítás lehet csak a fő feladata és életcélja. Legyen az is normális, ha egy nő szeretne családot, de az is, ha nem akar gyerekeket. 

Mi a vacsora? 

Láthatatlan munkának nevezik azt, ami igencsak látható a magyar otthonokban, csak épp senki nem kap érte fizetést. A hazai háztartások legnagyobb részében a mindennapi teendőket a nők végzik, a mosás, főzés, takarítás rájuk hárul. Senki nem gondolhatja, hogy a fűnyírás, a villanykörtecsere és a polcok felfúrása ugyanolyan, mint a napi három óra házimunka. Még ma is sokszor csodálattal szólnak azokról a férfiakról, akik segítenek otthon.  

- A múltkor az apósom eléggé furcsállta, hogy a férjem magának vasalja az ingeit, sőt, mosogat is. Kissé fel volt háborodva, hogy ez nem az én reszortom otthon, mert a házimunka szerinte a nő feladata. Kész szerencse, hogy a férjem nem hozta el otthonról ezt a szemléletet. Az pedig különösen vicces volt, amikor egy férfikolléga célzatosan megkérdezte tőlem a konyhában, hogy ki fogja feltörölni a vizet a kávégép alól, mert ő szeretne kávét főzni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nőügyek nőnapra

Nőügyekkel érdemes lenne foglalkozni, még, ha nem is mindenki tartja ezt fontosnak, mert az ország feléről beszélünk, amikor nőkről beszélünk. Rengeteg a tennivaló, legyen szó arról, hogy a szüléstől ne kelljen rettegni, és ne az legyen a protokoll, hogy az anya csak asszisztál a gyermeke születéséhez. Vagy arról, hogy azonos munkáért azonos bért kapjanak a nők, hogy megoldott legyen a visszatérés a munka világába. De beszélhetünk arról is, hogy a rendőrség hogyan kezeli a kapcsolaton belüli erőszakot, hogy mennyire veszik komolyan a nemi erőszakot bejelentőket, hogy a zaklatást még mindig sokan lesöprik azzal, hogy minek ment oda. Ezek a feladatok mind megoldásra várnak.

Szóval mi inkább virág helyett az ilyen praktikus dolgokra szavaznánk.  

Durván őszinte fotók az utcai zaklatásról

A 23 éves Eliza Hatch Cheer Up Luv nevű projektjével szintén arra akarja felhívni a figyelmet, hogy sokkal több nőt zaklattak már szexuálisan, mint azt bárki gondolná. Képein olyan lányokat örökít meg, akik mind-mind valamiféle utcai molesztálás áldozatai voltak. De nemcsak a róluk készült fotókat mutatja be, hanem az általuk átélt legrosszabb zaklatásról szóló történeteiket is. A sztorik pedig megrázóak, meghökkentőek és egyben borzasztóan szomorúak is.

Ezt is szeretjük