Milyen magas vagy? Annyira lesz sikeres a párkapcsolatod!
Befolyásolják a testi adottságok a kapcsolatot? Nézd meg, mi mindent árul el rólad a testmagasságod!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, az ember testi adottságaiból bizonyos következtetéseket lehet levonni a kapcsolataira nézve - legalábbis ezt gondolják az evolúciókutatók. A mellméretnek az ismerkedésben betöltött szerepétől kezdve több szimmetriatényező is szerepet játszhat abban, hogy ki kit választ társnak. De a testmagasság vajon mennyire befolyásolja, hogy milyen lesz valakinek a kapcsolata?

Egy 2002-es kutatás szerint az átlagnál alacsonyabb nők valószínűbben házasodnak sikeresen, és több gyermekük születik. Ennek pontosan a fordítottja igaz a férfiakra. Így teljesen világos, a nők miért keresnek maguknak magasabb férjet.

De a férfiak vajon miért vonzódnak az alacsonyabb nőkhöz? A magyarázat egyszerű: a testmagasságot, túl az örökletes sajátságokon, a tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon szintje szabályozza. A férfinál tehát mindez előnyös tulajdonság: magassága a megtermékenyítő képességével arányos. A nőnél viszont a növekvő testmagasság csökkenő termékenységet jelent.

Az angol mintában a nők átlagmagassága 162 centi, azonban a párkeresésben és a párkapcsolatban igazán sikeres nők a 151-158 centiméter közé esnek. 158 centimétertől felfelé egyre jobban kitolódik az első menstruáció ideje, egyre csökken a gyermekek száma, és nő az esélye az egyedül maradásnak is.

Magas, mint a tesztoszteronja?

Ha elővesszük szegény topmodelleket, lassan be kell látnunk, hogy sok irigylésre méltó nincs bennük, hisz mindenre ők a negatív példa. A topmodellek átlagmagassága 179 centi, ez legalább húsz centivel több, mint a sikeresen szaporodó nőké, és még az angol férfiak átlagmagasságát is túlszárnyalja két centivel.

Ez házasság esetén nem sok jóval kecsegtet. Azonban a természet ismét bölcsnek bizonyul, ugyanis a magas nők nem egyszerűen csak kevésbé kellenek a férfiaknak, hanem mintha ők maguk sem pályáznának anyai babérokra.

Karrier vagy család?

A dominanciára törekvés és uralkodni vágyás személyiségvonásait férfiban is, nőben is a tesztoszteron működteti. A társadalmilag sikeres, vagyis domináns nők majdnem fele nem házasodik meg, és ha mégis, egy részük gyermektelen marad. Ezt persze tulajdoníthatjuk a tesztoszteron termékenységet csökkentő hatásának is, ami valószínűleg fontos tényező. Azonban úgy tűnik, mindehhez az párosul, hogy ezek a nők kevésbé szeretnének gyermeket - így a gyermektelenségük sem tekinthető kudarcnak.

A vizsgálatból egyértelműen az derül ki, hogy minél magasabb egy nő, annál inkább a karrierben gondolkodik, és annál kevésbé hatódik meg jövendőbeli gyermeke gondolatára. Magyarán: a magas nők nem igazán anyatípusok, legalábbis a vizsgálat ezt mutatja. Ebből viszont sok más dolog következik. Ezek szerint a férfiak elég jól ítélték meg évmilliók óta a magas nők anyai ambícióit és lehetőségeit. Másrészt a gyermektelenség ezek szerint nem minden esetben sorscsapás, hanem választás eredménye is lehet.

Ráadásul a férfiak nőválasztási stratégiájában van egy kissé elnyomott, de azért nagyon is működő verzió: válassz magas nőt, mert az inkább szül neked fiút, és az a fiú magas lesz. A magas férfiak pedig sikeresebbek és jobban szaporodnak.

Vagyis alacsony nőt elvenni kis kockázat és kis nyereség, magas nővel házasodni nagy kockázat, de ha bejön, nagy nyereség. Ebben a kérdésben tehát ez az evolúciós bukméker kínálata. Ha viszont nem a véletlenre szeretnél alapozni, nézd meg, mi az a négy dolog, ami nélkül nem lesz boldog a párkapcsolatod!

Cikkünk Szendi Gábor A nő felemelkedése és tündöklése című könyve alapján készült.

A mű az evolúciós pszichológia nézőpontjából elemzi Nő és Férfi kapcsolatát. Bizonyítja, hogy ebben a férfiközpontúnak hitt világban valójában a Nő a titkos mozgató. A Nő a szervezője és egyben a fődíja annak a férfiak közt dúló, vérre menő viadalnak, amely érte folyik. Miközben a Nő gyengének tűnik, az Erő vele van, miközben vesztesnek tűnik, mindig ő az igazi győztes. A könyv fejezetei Nő és Férfi választásainak és kapcsolatának rejtett mechanizmusait írják le.

Kiadja a Jaffa Kiadó
Ára: 2940 Ft
A könyvet itt rendelheted meg
Ezt is szeretjük