Milyen magas vagy? Annyira lesz sikeres a párkapcsolatod!

Befolyásolják a testi adottságok a kapcsolatot? Nézd meg, mi mindent árul el rólad a testmagasságod!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, az ember testi adottságaiból bizonyos következtetéseket lehet levonni a kapcsolataira nézve - legalábbis ezt gondolják az evolúciókutatók. A mellméretnek az ismerkedésben betöltött szerepétől kezdve több szimmetriatényező is szerepet játszhat abban, hogy ki kit választ társnak. De a testmagasság vajon mennyire befolyásolja, hogy milyen lesz valakinek a kapcsolata?

Egy 2002-es kutatás szerint az átlagnál alacsonyabb nők valószínűbben házasodnak sikeresen, és több gyermekük születik. Ennek pontosan a fordítottja igaz a férfiakra. Így teljesen világos, a nők miért keresnek maguknak magasabb férjet.

De a férfiak vajon miért vonzódnak az alacsonyabb nőkhöz? A magyarázat egyszerű: a testmagasságot, túl az örökletes sajátságokon, a tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon szintje szabályozza. A férfinál tehát mindez előnyös tulajdonság: magassága a megtermékenyítő képességével arányos. A nőnél viszont a növekvő testmagasság csökkenő termékenységet jelent.

Az angol mintában a nők átlagmagassága 162 centi, azonban a párkeresésben és a párkapcsolatban igazán sikeres nők a 151-158 centiméter közé esnek. 158 centimétertől felfelé egyre jobban kitolódik az első menstruáció ideje, egyre csökken a gyermekek száma, és nő az esélye az egyedül maradásnak is.

Magas, mint a tesztoszteronja?

Ha elővesszük szegény topmodelleket, lassan be kell látnunk, hogy sok irigylésre méltó nincs bennük, hisz mindenre ők a negatív példa. A topmodellek átlagmagassága 179 centi, ez legalább húsz centivel több, mint a sikeresen szaporodó nőké, és még az angol férfiak átlagmagasságát is túlszárnyalja két centivel.

Ez házasság esetén nem sok jóval kecsegtet. Azonban a természet ismét bölcsnek bizonyul, ugyanis a magas nők nem egyszerűen csak kevésbé kellenek a férfiaknak, hanem mintha ők maguk sem pályáznának anyai babérokra.

Karrier vagy család?

A dominanciára törekvés és uralkodni vágyás személyiségvonásait férfiban is, nőben is a tesztoszteron működteti. A társadalmilag sikeres, vagyis domináns nők majdnem fele nem házasodik meg, és ha mégis, egy részük gyermektelen marad. Ezt persze tulajdoníthatjuk a tesztoszteron termékenységet csökkentő hatásának is, ami valószínűleg fontos tényező. Azonban úgy tűnik, mindehhez az párosul, hogy ezek a nők kevésbé szeretnének gyermeket - így a gyermektelenségük sem tekinthető kudarcnak.

A vizsgálatból egyértelműen az derül ki, hogy minél magasabb egy nő, annál inkább a karrierben gondolkodik, és annál kevésbé hatódik meg jövendőbeli gyermeke gondolatára. Magyarán: a magas nők nem igazán anyatípusok, legalábbis a vizsgálat ezt mutatja. Ebből viszont sok más dolog következik. Ezek szerint a férfiak elég jól ítélték meg évmilliók óta a magas nők anyai ambícióit és lehetőségeit. Másrészt a gyermektelenség ezek szerint nem minden esetben sorscsapás, hanem választás eredménye is lehet.

Ráadásul a férfiak nőválasztási stratégiájában van egy kissé elnyomott, de azért nagyon is működő verzió: válassz magas nőt, mert az inkább szül neked fiút, és az a fiú magas lesz. A magas férfiak pedig sikeresebbek és jobban szaporodnak.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vagyis alacsony nőt elvenni kis kockázat és kis nyereség, magas nővel házasodni nagy kockázat, de ha bejön, nagy nyereség. Ebben a kérdésben tehát ez az evolúciós bukméker kínálata. Ha viszont nem a véletlenre szeretnél alapozni, nézd meg, mi az a négy dolog, ami nélkül nem lesz boldog a párkapcsolatod!

Cikkünk Szendi Gábor A nő felemelkedése és tündöklése című könyve alapján készült.

A mű az evolúciós pszichológia nézőpontjából elemzi Nő és Férfi kapcsolatát. Bizonyítja, hogy ebben a férfiközpontúnak hitt világban valójában a Nő a titkos mozgató. A Nő a szervezője és egyben a fődíja annak a férfiak közt dúló, vérre menő viadalnak, amely érte folyik. Miközben a Nő gyengének tűnik, az Erő vele van, miközben vesztesnek tűnik, mindig ő az igazi győztes. A könyv fejezetei Nő és Férfi választásainak és kapcsolatának rejtett mechanizmusait írják le.

Kiadja a Jaffa Kiadó
Ára: 2940 Ft
A könyvet itt rendelheted meg
Ezt is szeretjük