Tényleg számít a mellméret az ismerkedésben?
Íme, a tudomány válasza
A férfiak szemében csak a mellméret számít? Vagy valami más is?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos nő elégedetlen a mellével, és minderre gyakran a reklámok is rátesznek egy lapáttal. Sokan szeretnének legalább egy mérettel nagyobb cicit, és gyakran nem veszélytelen korrekcióknak vetik alá magukat. De vajon valóban megéri? A statisztikák azt bizonyítják, hogy átlagban azok a nők, akik mellplasztikának vetették alá magukat, nem lettek elégedettebbek vagy boldogabbak.

A női mellet tudományos szempontból - érthető okokból - elsősorban férfi tudósok vizsgálták. Az egyik kutatási irány evolúciós szemszögből igyekszik megérteni a női mell jelentőségét.

Arra keresik a választ, hogy miért fordít a nő rengeteg energiát és táplálékot arra, hogy mellet növesszen, amikor ez sok tekintetben akadályozza őt, és bizonyos helyzetekben akár még kényelmetlen is lehet - például futás közben. Bár a mellméretnek nincs köze ahhoz, hogy milyen jól látja el a funkcióját, ami nem más, mint a szoptatás, evolúciós szempontból mégsem lényegtelen a látványa. A mell mérete nemcsak arról árulkodik, hogy tulajdonosa nemileg érett, hanem arról is, hogy mennyi ösztrogén van a szervezetében - vagyis mennyire termékeny.

Csak a méret számít

A mellméret a zsírtartalékokat is mutatja, mellyel a nő rendelkezik. Elődeinknél ez azért volt különösen fontos, mert aki több zsírt tudott tárolni, az az ősidők zord körülményei közt is nagyobb biztonsággal vészelte át gyermekével az éhezés időszakait.

Vajon mindez már a múlté? Bizonyos szempontból igen, de talán elgondolkodtató az a vizsgálat, amelyben egy fiatal, apró mellű nőt arra vettek rá, hogy egyre nagyobb - A, B és C - méretű, kitömött melltartóban, de mindig ugyanabban a ruhában órákat üldögéljen night clubokban, miközben egy rejtett megfigyelő azt számolgatta, hányan környékezik meg az ifjú hajadont.

Kiderült, hogy amikor A méretben üldögélt, 18-an, amikor B méretben, akkor 28-an álltak vele szóba, az igazi nyertes viszont a C méret volt, mert ekkor 60-an szólították le a hölgyet. Ebből úgy tűnik, a mellmérettel nagyjából négyzetes arányban nőtt az udvarlók száma.

Vagy mégsem?

Ugyanakkor van még egy, korántsem elhanyagolható tényező, ami befolyásolja a nőről - és a melléről - alkotott első benyomást. Ez pedig a mellek szimmetriája. Hiába vannak ugyanis valakinek tekintélyes keblei, ha nem elég szimmetrikusak - és úgy tűnik, milliméteres eltérések is számítanak -, akkor hátrányba kerülhetnek, akár egy kisebb mellű társukkal szemben is. A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy a jobb szimmetriamutatókkal rendelkező nők körében gyakoribb a házasság és a gyermekvállalás. A szimmetria megítéléséhez ugyanakkor más tényezők is hozzájárulnak, ilyen az illat és a hang.

Az ellenvélemény

A kapcsolatok kialakításában és abban, hogy mennyire lesz jó a kapcsolat, nem kizárólag az evolúciós nézőpont érvényesül. Bár az ismerkedésben, úgy tűnik, nagy szerepet kap a mell mérete, viszont ez csak bizonyos távolságból érdekes. A szeretkezés vagy az ölelkezés során általában túl közel vannak egymáshoz az emberek ahhoz, hogy felmérjék egymás szépségét.

Ilyenkor sokkal fontosabb az, hogy valaki mit érez a másik iránt, illetve mennyi élvezetet tud adni neki. Az energia, az egészség és a szeretet sokkal fontosabb, mint az, hogy valaki hogy néz ki.

Ha a vágy ébredéséhez bizonyos testalkat vagy nagy mellek kellenek, az nem garantálja sem az intimitást, sem azt, hogy személyes legyen a szex. Ilyenkor a szerelem vagy a vágy tárgya nem annyira egy élő személy, mint inkább olyasvalami, ami egy fétisre hasonlít.

Cikkünk Szendi Gábor A nő felemelkedése és tündöklése című könyve alapján készült.

A mű az evolúciós pszichológia nézőpontjából elemzi Nő és Férfi kapcsolatát. Bizonyítja, hogy ebben a férfiközpontúnak hitt világban valójában a Nő a titkos mozgató. A Nő a szervezője és egyben a fődíja annak a férfiak közt dúló, vérre menő viadalnak, amely érte folyik. Miközben a Nő gyengének tűnik, az Erő vele van, miközben vesztesnek tűnik, mindig ő az igazi győztes. A könyv fejezetei Nő és Férfi választásainak és kapcsolatának rejtett mechanizmusait írják le.

Kiadja a Jaffa Kiadó
Ára: 2940 Ft
A könyvet itt rendelheted meg
Ezt is szeretjük