Miért nyalogatják a cicák az embert? Nem azért, mert annyira szeretnek minket

Bár sokan azt gondolják, hogy pusztán szeretetből nyalogatják őket kedvenc macskáik, valójában ennél sokkal összetettebb motiváció vezérli őket.

macska nyalogat nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cicák megőrülnek a nyalogatásért, a macskagazdik jól tudják, hogy kedvenceik ébren töltött idejük igen nagy részében azzal foglalatoskodnak, hogy saját bundájukat tisztogatják. Ám a helyes szőrmókok nem csak takarításra használják érdes kis nyelvüket.

Köztudott, hogy a macskák egymást is szokták nyalogatni, ez egyfajta szociális szokás náluk, kopuláció, azaz párosodás előtt is jellemző viselkedésforma. De a szőrmókok nemcsak egymást, hanem gazdájukat is nyalogathatják, amivel bizony nem a szeretetüket fejezik ki. Ugyan nincsen minden kétséget kizáró magyarázata, különböző teóriák léteznek arra, hogy a házi macskák miért nyalogathatják az embereket. Három fő elmélet uralkodik most a tudományos berkekben.

A bizalomelmélet

Van esély arra, hogy a macska azért nyalja meg gazdáját, mert így fejezi ki bizalmát. Jobban mondva azt mutatja ki ezzel, hogy nem tekint potenciális veszélyforrásnak és versenytársnak.

GettyImages-174918804

- Ez a fajta nyalakodás ahhoz hasonlít, amikor fajtársaikkal kölcsönösen lefetyelik egymást. A cicák még kölyökkorukban tanulják meg ezt a szüleiktől, így erősítik meg egymás között a köteléket - mondta dr. David Sands, Liverpooli Egyetemen végzett állatpszichológus.

- A felnőtt macskák csak olyan más állatot nyalnak meg, akit nem tekintenek versenytársnak. És ez a fajta bizalom átterjedhet az emberre is. Számukra az élet egy nagy versenyfutás, és vagy harcolnak velük, vagy nem. Akiket megnyalnak, arról kinyilvánítják, hogy nem egy súlycsoportba tartoznak velük.

Biokémiai elmélet

Olyan elmélet is felbukkant, miszerint a cicák akkor is megnyalogathatják az embert, ha valamilyen számukra érdekes illatot éreznek rajta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

- A macskák ízlelőbimbója nagyon érzékeny - különböző illatanyagokat tudnak detektálni a bőrünkön, amik más állatok számunkra nem érzékelhető feromonjait tartalmazhatják - mondja dr. David Sands. - De az is elképzelhető, hogy valamilyen ételmaradék, só, hidratálókrém van a kezeden. A macskák számára ezek mind-mind különös illatok, és a nyalással meg tudják vizsgálni őket.

A birtoklási elmélet

A cicák mindent egybevéve saját szagukat szeretik a legjobban, mely olyan egyedi, mint az embereknek az ujjlenyomat. Ezzel jelölik meg territóriumukat is, és nyomják el vele a többi szagot. Ha nyalakodásba kezd, miután megsimogattad, előfordulhat, hogy valójában csak meg akar szabadulni az illatanyagaidtól, amik a bundájára kerültek.

GettyImages-1188417113

- A macskákban erős a birtoklási vágy, territoriális viselkedés jellemző rájuk. Amikor egymást vagy gazdájukat nyalogatják, netán hozzádörgölik magukat, azzal mintegy illatanyagokat cserélnek velük. Így jelölik meg a tulajdonukat. Az emberek sokszor ezt a dörgölőzést is félreértik, pedig a cicák minél előbb elnyomják másoknak a szagát, annál jobban érzik magukat - mondta el véleményét az állatpszichológus.

Noha egyik elméletről sem lehet kimondani, hogy százszázalékosan megfeleltethető a valóságnak, érdemes belegondolni abba, hogy a kis bajszos barátaink egészen másképp kommunikálnak, mint az emberek. Könnyen elképzelhető, hogy egy-két üzenetüket eddig csúnyán félreértelmeztük.

Ezt csinálta a macskája, amíg ő aludt

Egy fiatal thaiföldi férfi kíváncsi volt, mivel is tölti idejét kedvence, amíg ő maga mélyen alszik, ezért rejtett kamerát szerelt fel a hálószobába.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük