Különös kapcsolatot fedeztek fel a macskák és gazdáik között - Ezért is imádják annyira egymást

Nagyobb a hasonlóság a cicák és a gazdik között, mint azt bárki gondolná.

Macska-gazdi hasonlóság
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A macskák amellett, hogy hihetetlenül aranyosak, nagyon különleges kiskedvencek is. Vannak köztük bújós, dorombolós, de vannak igencsak önálló, maguknak való szőrmókok is. Egy biztos, akinek van cicája, az tudja, mindegyikük egy igazi, egyedi személyiség.

Ez a megfigyelés adhatott inspirációt a tudósok egy kutatásához is, melyben érdekes eredményekre jutottak. Kiderült, hogy sokkal szorosabb kapcsolat van az emberek és háziállataik között, mint azt bárki hinné.

Ilyen szoros a cica-gazdi kapcsolat

A Liverpool Egyetem szakértői egy korábbi megfigyelést vettek alapul, mely meghatározta a macskák öt legfőbb személyiségjegyét, amelyek a következők: barátságosság, spontaneitás, dominancia, neuroticizmus és extrovertizmus. 126 ember véleményét kérték ki arról, hogy ezek közül melyik mennyire jellemzi a cicáját, a kérdőív pedig különböző, a macska szokásaira, viselkedésére irányuló kérdéseket tartalmazott kissé rejtett módon.

cica gazdi 2

Ezután a gazdiknak a saját személyiségükről is nyilatkozniuk kellett hasonló módon, illetve a leggyakoribb személyiségzavarokra, a nárcizmusra, a pszichopátiára és a machiavellizmusra is letesztelték őket a kérdőíveken. 

Amilyen a gazdi, olyan a cica

A Personality and Individual Differences című lapban publikálták az eredményeket, melyekben rávilágítottak, hogy borzasztóan szoros kapcsolat van a cicák és a gazdik személyisége között. Kiderült ugyanis, hogy a legtöbben nagyon hasonlóak, és több szempontból is egyezik a viselkedésük, illetve a személyiségjegyeik is. A domináns embereknek legtöbbször ugyanolyan volt a kedvencük is, és arra is rámutattak, hogy a személyiségzavarban szenvedő egyének nagyobb eséllyel tartottak neurotikus macskát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók megállapították, hogy a tulajdonosok hajlamosak hozzájuk hasonló cicákat választani, és azokba szeretnek bele a leginkább, akik olyanok, mint ők.

- A domináns macskák mohók, dacosak, néha agresszívak, és zaklatják a körülöttük élő embereket, állatokat, ami vonzó lehet azoknak, akiket hasonló tulajdonságok jellemeznek. Az impulzív állatok könnyen ingerelhetők, és kiszámíthatatlanok, amivel lenyűgözhetik a szintén impulzív gazdikat - fejtették ki a tudósok.

Mindez pedig nagyban hozzájárulhat ahhoz is, hogy ennyire szoros kapcsolat tud kialakulni cicák és gazdáik között, illetve ennyire szeretik egymást. Persze, azért azt is számításba kell venni, hogy az emberek gyakran elfogultak, és az eredményekben ez is közrejátszhatott egy picit: sokan ugyanis olyannak szeretnék látni kedvencüket, amilyenek ők.

A férfiak is ennyire szeretik a cicákat

Bár sok pasi nem kedveli a macskákat, szerencsére akadnak bőven cicaimádó kivételek is, akik nem titkolják, hogy rajonganak a nyávogó állatkákért, és tartanak is belőlük otthon egyet vagy többet, méghozzá hatalmas szeretetben. Őket örökítette meg Sabrina Boem, mert elege lett a macskákkal kapcsolatos sztereotípiákból.

Nem igaz, hogy a férfiak nem szeretik a macskákat - Cicás pasik otthonába lesett be a fotós

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük