Miért illik letérdelni lánykéréskor? Kevesen ismerik a romantikus szokás történelmi eredetét
A legtöbb férfi térdre ereszkedik lánykéréskor, hiszen így szokás. De mégis honnan ered ez a romantikus gesztus?

lanykeres coer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb lánykérés alapvető része, hogy a férfi letérdel választottja elé, mielőtt felteszi a nagy kérdést. Azon viszont talán már nem sokan gondolkodtak el, hogy miért így illik feleségül kérni egy nőt.

Amellett, hogy egy romantikus gesztusról van szó, a szokásnak történelmi magyarázata is van.

Miért illik letérdelni lánykéréskor?

Az emberek már régen is féltérdre ereszkedve fejezték ki egymásnak a tiszteletüket. Egyes szakértők szerint a szokás a Perzsa Birodalomból származik, ahol rangtól függött, ki hogyan üdvözli egymást. Ha kisebb volt kettejük közt a különbség, az alacsonyabb rangú arcon csókolta a másikat, ha viszont nagy volt, a földre kellett borulnia, le kellett térdelnie köszönéskor. 

A proszkinézis néven ismert üdvözlőrendszert Nagy Sándor fogadta el, amikor átvette a birodalmat, ám sokan helytelennek tartották, mert úgy vélték, csak az isteneknek kellene hasonló tiszteletet adni. Sokan nem engedelmeskedtek, a szokás mégis világszerte elterjedt az évszázadok során. Vallási területen is jellemző volt a térdre ereszkedés, főleg a katolikusoknál, amikor áldozóostyát kaptak a papoktól, vagy amikor imádkoznak, ez ekkor szintén az alázat, a tisztelet jele. A csaták után lovaggá ütött katonák pedig szintén letérdeltek parancsnokuk elé a szertartás során, sőt ez a mai napig szokás az Erzsébet királynő által tartott lovagi ceremóniákon is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A gesztus romantikussá válása leginkább a lovagkorra tehető. A 11. században sokan közülük szorosabb viszonyba kerültek az udvarban élő hölgyekkel, ám a nők egy része már házas volt, így a legtöbb kapcsolatban nem lehetett jelen a testiség, a lovagok mégis komolyan elköteleződtek szerelmük iránt. Odaígérték magukat az imádott nőnek, és megfogadták, hogy úgy fogják szolgálni és tisztelni őt, mint saját uraikat. Az udvari szerelmet megörökítő ábrázolások szerint pedig ezt térdre ereszkedéssel is alátámasztották, ugyanis a legtöbb korabeli alkotáson a férfi a hölgy előtt térdel.

A szokás a legnagyobb valószínűséggel a középkori lovagoktól származik, és a tisztelet, az alázat, a hűség és az engedelmesség, majd pedig a végtelen szerelem jelének számított. 

Ilyen volt a házasság a középkorban

A házasság szerepe, írott vagy íratlan szabályai a történelem során folyamatosan alakultak, változtak egy kicsit. A középkorban például igen sok szempontból más volt a törvényes kapcsolat, mint manapság: számos szigorú, bizarr szokás és hagyomány övezte. A magánélet és a rá vonatkozó szabályok meghatározása a legtöbbször az egyház hatáskörébe tartozott, így a vallás erősen áthatotta. Akkoriban abból indultak ki, hogy Isten Ádám oldalbordájából teremtette Évát. Ez alapján úgy vélték, hogy a nők alárendeltek a férfiaknak, nemcsak a házasságban, hanem a családban is.

Ezt is szeretjük